Jadranski derbi

Može li Simon Rožman vratiti Rijeci prepoznatljiv Kekov gard na Poljudu?

Denis Frančišković

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Poljud je iz kuta Riječana posljednjih godina bilo mjesto sreće, posebno u eri Matjaža Keka. Dugovječni slovenski stručnjak na klupi Rijeke bio je enigma za Splićane, vodeći »bijele« svladao ih je čak 13 puta, osam utakmica završilo je bez pobjednika, dok je tek jednom poražen.RIJEKA Simon Rožman i momčad »bijelih« barem nakratko su odahnuli nakon posljednjeg sučevog zvižduka u Zaprešiću. Istina, to su mogli učiniti i puno ranije, Rijeka je vrhunski odigranim prvim poluvremenom sa četiri pogotka slomila sastav Samira Toplaka na sličan način kako je i sama slomljena od Dinama na Rujevici. Dvostruki strijelac Antonio Mirko Čolak i suigrači brzo su, već sljedećeg dana, stavili fokus na Jadranski derbi. I to s pravom, pred jednima i drugima je utakmica polusezone koja bitno može usmjeriti krojenje vrha ljestvice i rasporediti startne pozicije za proljeće. Splićani su u prednosti s plusom od šest bodova, no Rijeka ima utakmicu manje. Imperativi su znani, jadranski derbiji više su od utakmice. I za igrače i za navijače.


Hajduk je na Poljudu ove sezone nedodirljiv, prva je domaćinska momčad prvenstva, a zahtjevna domaća publika uvijek je motiv, ali i uteg više. Atmosferu je dodatno podigao vrijedan bod iz Maksimira, premda igra nije bila na željenoj razini. 


Riječani pak na Poljud, na 82. derbi u HNL-u, dolaze osokoljeni visokim gostujućim slavljem kod Intera, »bijeli« su nakon tri poraza u nizu skinuli psihološki teret koji je prijetio novim turbulencijama na Rujevici.
Ne treba niti govoriti što bi značila pobjeda i jednima i drugima za završnici polusezone u kojoj je bilo obostranih uspona i padova. Hajduk bi pobjegao »bijelima« na devet bodova i približio se zasad nedodirljivim »modrima«, Rijeka bi trobodom i utakmicom manje praktički opet bila u egalu sa Splićanima. A nešto slično čeka i Lokomotivu i Goricu u malom derbiju kola, sastave koji su bodovno poravnati s Riječanima.


Poljud je iz kuta Riječana posljednjih godina bilo mjesto sreće, posebno u eri Matjaža Keka. Dugovječni slovenski stručnjak na klupi Rijeke bio je enigma za Splićane, vodeći »bijele« svladao ih je čak 13 puta, osam utakmica završilo je bez pobjednika, dok je tek jednom poražen.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU