Rijeka vs. Dinamo

Može li Simon Rožman ući u odabrano društvo Rijekinih trenera koji su slavili u Maksimiru?

Portal Novi list

Simon Rožman/Foto REUTERS

Simon Rožman/Foto REUTERS

Osam riječkih pobjeda u Maksimiru potpisuje šest različitih trenera. Samo su dvojica dvaput uspjela svladati Dinamo u MaksimiruRIJEKA Nogometaši Rijeke i Dinama zaostalom utakmicom otvaraju drugi dio prvoligaške nogometne sezone u Hrvata. “Modri” i “bijeli” odigrat će 166. međusobni službeni ogled, Dinamo će tražiti 86., a Rijeka 44. pobjedu. Kada se uzmu u obzir samo prvenstvene utakmice onda je pred vratima 142. ogled, Dinamo je do sada upisao 83. pobjede, a Rijeka 34. pobjede…


Oni stariji navijači sjetit će se da je Kantrida nekada bila noćna mora za “modre”. Gotovo puna tri desetljeća Dinamo nije uspio osvojiti travnjak podno legendarnih stijena. Mnoge slavne generacije “modrih” imale su traume od Kantride i bijelih koji su pred svojim navijačima uredno uzimali mjeru moćnijim gostima iz Zagreba.


No, s druge strane i Rijeka je u ovih gotovo sedam desetljeća međusobnih ogleda vrlo rijetko slavila u Maksimiru. Godinama su navijači Rijeke tvrdili da njihovi ljubimci gube od Dinama već na Gornjem Jelenju. Maksimir je nosio velike frustracije, a one se mogu ilustrirati kroz brojke.
Rijeka i Dinamo sastali su se 82 puta u Masimiru, Dinamo je dobio 62 utakmice, 12 je završilo bez pobjednika, a Rijeka je slavila svega osam puta. Počelo je 1965. godine kada je Tonči Gulin s tri gola (2:3) potopio “modre”, nastavilo se 1981. godine kada su Desnica i Radović donijeli veliku pobjedu (1:2) bijelima, a onda su se stvari počele malo popravljati tek u Prvoj HNL. Balaban je 1999. godine pogodio za 0:1, pa Natko Rački, Rajko Vidović i društvo u Kupu 2002. godine za 2:3, potom su Vugrinec i ekipa 2006. godine tuširali “modre” (1:2) pred njihovim navijačima, a onda je, 2010. godine, ponovo jedna momčad pod vodstvom trenera Nenada Gračana priredila iznenađenje u Zagrebu (1:2). Rijeka je slavila u 2014. godine u prvoj utakmici finala Kupa (0:1), a posljednju pobjedu ostvarila je 2018. godine kada je Maxwell Acosty pogodio za 0:1.


Osam riječkih pobjeda u Maksimiru potpisuje šest različitih trenera. Samo su dvojica dvaput uspjela svladati Dinamo u Maksimiru s time da je jedino Nenad Gračan u oba slučaja slavio u prvenstvenim susretima. Matjaž Kek baštini jednu kup i prvenstvenu pobjedu.


Aktualni trener “bijelih” Simon Rožman ima na svojem kontu domaću pobjedu nad Dinamom, a danas će pokušati ući u odabrano društvo trenera Rijeke kojima je uspjelo u Maksimiru ostvariti pobjedu od posebnog značaja za navijače, igrače, ali i cjelokupno klupsko okruženje. Rijekine pobjede u dvorištu najmoćnije HR-momčad u pravilu su bile dobar pokazatelj i značile da se na Kantridi/Rujevici sprema nešto veliko…