Riječka nogometna nada

Može li Ivan Lepinjica krenuti stopama Damira Kreilacha i Ivana Močinića?

Marko Cvijanović

Ivan Lepinjica u društvu Zorana Kvržića i Roberta Murića/V. KARUZA

Ivan Lepinjica u društvu Zorana Kvržića i Roberta Murića/V. KARUZA

A što je to svojstveno Lepinjici, Kreilachu i Močiniću? U prvom uzorno ponašanje. Na terenu i van njega. Bez trunke samodopadnosti i nametljivosti. Kreilach jest u MLS-u zaradio prvo izravno isključenje u karijeri, ali isto više treba pripisati ishitrenosti, negoli namjeri. Njegova dosadašnja karijera je bez ijedne jedine mrlje. Baš kao i Močinićeva. Sva trojica su veliki radnici, potpuno predani profesiji, silno privrženi klubu i uvijek maksimalno podređeni momčadi.RIJEKA Ivan Lepinjica odigrao je protiv Slaven Belupa četvrtu seniorsku utakmicu za Rijeku, poslije koje je trener “bijelih” Igor Bišćan biranim riječima govorio o darovitom veznom igraču:


– Odigrao je zrelo, jako odgovorno, jako kvalitetno u toj jednostavnosti. Svi treneri kažu da je najteže igrati jednostavno. Treba ga pohvaliti jer ovo je njegova druga utakmica i on svojom zrelošću odskače na razini seniora, a znamo da je junior, što je velika kvaliteta za mladog igrača. Bit će zanimljivo pratiti njegov razvoj.


U svakom slučaju. Bišćan je pritom u pravu kada kaže da je najteže igrati racionalno, a da to ne bude “ziheraški”. Naravno da u Lepinjičinoj igri još uvijek postoji doza suzdržanosti, ponajprije od straha od pogreške, svojstvenog mladima igračima koji su tek zakoračili na veliku scenu. Lepinjica, međutim, pokazuje zanimljiv potencijal zbog kojega valja preispitati posljednju Bišćanovu rečenicu. Odgovorni na Rujevici trebali bi kreirati, ne samo pratiti njegov razvoj. Za početak na hrvatskoj prvoligaškoj sceni. Onoj istoj koja je svojedobno iznjedrila posljednja dva igrača sličnih karakteristika, poniklih u omladinskoj školi riječkoga prvoligaša, Damira Kreilacha i Ivana Močinića.
Ivan Lepinjica debitirao je za seniorsku momčad 22. veljače, zaigravši posljednjih sedam minuta u gostujućoj pobjedi Rijeke protiv Rudeša (4:2) kada mu je bilo točno 19 godina, 8 mjeseci i 13 dana. Kreilach je na prvoligašku scenu zakoračio 30. travnja 2008. godine u domaćoj pobjedi Rijeke nad Međimurjem (5:2) sa 19 godina i 14 dana, a Močinić u gostujućem porazu od Dinama (0:2) 22. listopada 2011. godine kada je imao 18 godina, 5 mjeseci i 22 dana. Lepinjičin razvojni put na velikoj sceni počeo je, dakle, nešto kasnije. Prvoligaška premijera bi se u njegovu slučaju vrlo vjerojatno dogodila još kasnije da Bišćan u zimskoj stanci nije ostao bez pola momčadi i u nuždi Lepinjicu vratio s posudbe iz redova drugoligaša Zadra. Nije svatko zlo za zlo.


A što je to svojstveno Lepinjici, Kreilachu i Močiniću? U prvom uzorno ponašanje. Na terenu i van njega. Bez trunke samodopadnosti i nametljivosti. Kreilach jest u MLS-u zaradio prvo izravno isključenje u karijeri, ali isto više treba pripisati ishitrenosti, negoli namjeri. Njegova dosadašnja karijera je bez ijedne jedine mrlje. Baš kao i Močinićeva. Sva trojica su veliki radnici, potpuno predani profesiji, silno privrženi klubu i uvijek maksimalno podređeni momčadi.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU