Hajduk vs. Rijeka

Goran Tomić može postati prvi Dalmatinac na klupi Rijeke koji će slaviti u Jadranskom derbiju na Poljudu

Portal Novi list

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Rijeka je izgubila tek jednu od posljednjih 16 utakmica u Splitu



RIJEKA Večeras je na rasporedu – Jadranski derbi. Hajduk i Rijeka na Poljudu igraju svoju 161. službenu utakmicu, Hajduk traži jubilarnu 60., a Rijeka – 48. pobjedu. Kada se gledaju samo utakmice od hrvatske samostalnosti onda je riječ o 97. međusobnoj utakmici, obje momčadi do sada su upisale pod 34 pobjede. Odvoje li se od ukupnog broja utakmica samo one prvenstvene onda je ovo 148. utakmica (57 pobjeda Hajduka, 42 pobjede Rijeke), a od tog broja one odigrane u HNL-u onda je riječ o 89. utakmici (33 pobjede Hajduka, 31 pobjeda Rijeke). Ovo je ujedno i 76. međusobna utakmica u Splitu (Poljud i Plinara; Hajduk ima 38 pobjeda, Rijeka – 17).


Rijeka na Poljud stiže nakon dva poraza od Hajduka – na Rujevici. To se nije dogodilo dugo već, zapravo Rijeka od one ere neposredno prije preuzimanja kluba od strane talijanskog bogataša Gabrielea Volpija nije dvaput zaredom izgubila od Hajduka. Oba poraza potpisuje trener Simon Rožman. Jedini u “eri Volpi/Mišković”, koji je dvaput izgubio od Hajduka i to oba puta u Rijeci. No, Rožman je ipak imao pozitivan omjer u Jadranskim derbijima, slavio je triput na Poljudu. Matjaž Kek upisao je samo jedan poraz i to na Rujevici.


Igor Bišćan je uvjerljivo najneuspješniji trener Rijeke u posljednjih deset godina kada su u pitanju Jadranski derbiji. Nije uspio dobiti niti jednu od četiri međusobne utakmice, a pritom je teško stradao na Poljudu (4:0) u travnju 2019. godine. Zanimljivo, to je jedini poraz Rijeke u Splitu u posljednjih 16 utakmica.




Goran Tomić prvi je Dalmatinac koji će voditi Rijeku protiv Hajduka nakon Ivana Katalinića (2004. godine). Kate je u dva navrata uspješno odradio svoj riječki mandat, ali je uvijek zakazao u Jadranskom derbiju. Rijeka protiv Hajduka pod Katalinićevim vodstvom nije osvojio niti – boda! Zoran Vulić nakon njega, odnosno Vjekoslav Lokica prije njega nisu dočekali priliku voditi Rijeku protiv Hajduka. Rijekine pobjede na Poljudu su za razliku od tih vremena u posljednjih deset godina česta pojava. Šibenski stručnjak ima realnu priliku postati prvi dalmatinski trener koji će izaći pobjednikom u Jadranskom derbiju vodeći Rijeku na Poljudu!