Velika perspektiva kluba

Mladi veznjak Rijeke muči se s oscilacijama u igračkoj formi, riječka struka mora pronaći »starog« Lepinjicu

Mateo Sučić

VRATITI SAMOPOUZDANJE - Ivan Lepinjica/Foto PIXSELL

VRATITI SAMOPOUZDANJE - Ivan Lepinjica/Foto PIXSELL

Lepinjici sada više nego ikada treba dati podršku i pomoći da vrati poljuljano samopouzdanje, posljednjih je mjeseci često igrao i ozlijeđen, dolaskom Čerina je izgubio kontinuitet...



RIJEKA U srpnju 2019. godine nogometaši Rijeke u prvom prvenstvenom kolu na Rujevici su pobijedili novog prvoligaša Varaždina, a osim Murićevog slaloma kojim je na tlo posjeo šest gostujućih braniča posebno se istaknuo podatak da je Ivan Lepinica imao 111 točnih dodavanja na utakmici, odnosno da je u 90 minuta samo tri lopte krivo dodao.


Lepinjica je u tom trenutku slovio kao najveća klupska perspektiva, kao mladi reprezentativac i standardni član prve momčadi sasvim opravdano je postao glavni klupski projekt, netko tko će proći put od talenta do oslonca i kapetana momčadi prije nego realizira inozemni transfer. Uostalom, Lepinjica je brzo iskoristio priliku koju je dobio kod Igora Bišćana, odigrao zapaženu rolu u proljetnom dijelu sezone a posebno u finalu Hrvatskog kupa protiv Dinama na kojem su ga gledali ljudi iz Tottenhama i otišli zadovoljni viđenim.


Očekivala se njegova eksplozija, igra koja će ga lansirati u europsku orbitu i omogućiti transfer o kojem se brzo počelo govoriti, ali gotovo godinu i pol dana nakon te »busquetsove« utakmice protiv Varaždina, Lepinjica ne igra na razini koju su svi očekivali.




Puno je tu okolnosti koje su utjecale, Lepinjica je u Bišćanovom sustavu imao jasno definiran zadatak, od njega se tražilo zatvaranje faze obrane, duel igra i duge lopte prema krilnim igračima kada su imali prostora i taj dio je bez problema odrađivao. Kod Rožmana je nešto drugačije, od Lepinjice se traži i da kreira, da bude više »osmica« nego »šestica« i dojam je da se tu (još) nije najbolje snašao…


Odigrao je i dobrih utakmica, ali na kraju pogreške su one koje ostanu pod povećalom. Njegova neopreznost je bila okidač za vodeći pogodak Šibenika pa sada i za eurogol Bočkaja. Sigurno mu nije lako, dojam je da mu se pogreške događaju jer pokušava izaći iz začaranog kruga u kojem se našao i nekim potezom preokrenuti svoj status. A tada se u pravilu najčešće događaju pogreške.


Lepinjici sada više nego ikada treba dati podršku i pomoći da vrati poljuljano samopouzdanje, posljednjih je mjeseci često igrao i ozlijeđen, dolaskom Čerina je izgubio kontinuitet, uz to još uvijek je dovoljno mlad da mu se mogu tolerirati oscilacije.


Sada je na potezu riječka struka koja mora pronaći »starog« Lepinjicu, da se vrati na razinu na kojoj je bio kada je prvi najavio val dolazaka mladih iz škole nogometa, ali i sam igrač koji je na skautske liste velikih klubova došao kada je pokušavao igrati jednostavan nogomet.