Rijeka vs. Dinamo

Mladi riječki vratar uoči derbija na Rujevici: “Sve se okrenulo protiv nas, ali vjerujem u pozitivni inat baš protiv Dinama”

Denis Frančišković

Ivor Pandur/D. KOVAČEVIĆ

Ivor Pandur/D. KOVAČEVIĆ

Očekujem baš pravi derbi, dobru utakmicu kakve smo puno puta znali odigrati. Mi ulazimo u njega s ciljem da pobijedimo. Vjerujem da bi napokon mogao proraditi i naš prepoznatljiv pozitivni inat - kaže Pandur



RIJEKA  Nitko na Rujevici niti izbliza nije zamišljao ovakav scenarij u kojem je Rijeka četiri kola prije kraja prvenstva na petom mjestu u lovu na Europu. I to, rezultatski gledano, s jako lošom formom, samo dva boda osvojena u posljednjih pet kola. Ispod Riječana je još samo Inter na nuli. To je neumoljiva statistika, jednako kao i tri poraza u nizu činjenica koja mora dobro prodrmati riječke redove.


Dojam na travnjaku ipak je za nijansu bolji. Rijeka i ne igra baš toliko loše koliko su loši rezultati. Trener Simon Rožman hvali igrače po pitanju pristupa, motivacije i želje da se dokažu, igrači pak tvrde da daju sve od sebe u ovom trenutku. I tu nastaje problem. Od toga je li trener u nekim utakmicama mogao i bolje postaviti igru do toga jesu li i igrači malo »poletjeli«, olako shvatili borbu za drugo mjesto na lovorikama zapažene igre i rezultata prije korone. U isto vrijeme konkurencija, točnije Lokomotiva i Osijek, djelovali su, dojam je, čvršće na zemlji i kvalitetnije radili na igri u stanci. Bilo je to posebno vidljivo u drugom poluvremenu osječke utakmice u kojoj su domaćini »letjeli« terenom nasuprot skromnih Riječana. Istina, bilo je puno toga i u slavonskom inatu, domaći su itekako željeli pokazati da su bolja momčad koja je zaslužila više u polufinalu Kupa na Rujevici. No, to je za momčad Ivice Kuleševića sada zaklopljena knjiga.


– Sigurno da se ovom nismo nadali. Nekako kao da se sve okrenulo protiv nas – kaže vratar Ivor Pandur, najbolji pojedinac Riječana u Gradskom vrtu. – No, to je sport i život. Jednako kao usponi i padovi. Možda će toga biti i još, no mi igrači smo pošteni prema sebi i svom poslu. Dajemo svoj maksimum te očekujemo da budemo nagrađeni kad bude najbitnije. Dinamo je   nova prigoda. Moramo skupiti glave i tražiti pobjedu.




»Bijeli« su u uvodu osječkog derbiju izgledali kao momčad koja nakon dugo vremena može srušiti tradiciju nepobjedivosti domaćina u Gradskom vrtu. No, sve se pretvorilo u već dobro znani »toplo-hladni« obrazac iz posljednjih utakmica.


– Prvih dvadesetak minuta smo stvarno odlično izgledali. Nametnuli smo se i stvarali šanse. Nismo imali ni sreće. Potom se igra do poluvremena malo smirila i u nastavku je cilj bio da zadržimo nulu što je duže moguće te u završnici pokušati iskontrirati domaćine. Poremetio nas je taj malo raniji gol u nastavku, a Osijek odigrao odlično. I možemo reći da su zasluženo pobijedili. Odlična su momčad s jako dobrim pojedincima. To su pokazali u drugom poluvremenu.


Glave i noge


Iznova je zakazao i napad…


– U jednom trenutku sad poslije korone stvarali smo najviše šansi u ligi po utakmici. Jednostavno ih ne realiziramo i ne znamo u čemu je problem. Vjerujemo da nas već jednom mora krenuti na bolje.


Dajem sve od sebe u svakom segmentu svog života pa tako i nogometu. A takvi su i suigrači. I zato vjerujem da nam se to mora vratiti – kaže Pandur


Dojam je da Rijeka opet ima stari problem. I to onaj povezan više s glavama nego nogama.


– Možda se to nekako tako i može reći. Sa svakim novim porazom nakupe se neke stvari u glavama igrača i onda nije lako. Ali što se tiče fizičke pripremljenosti vidi se da smo spremni i da imamo kvalitetu.


Kako Ivor gleda na igru zadnje linije u posljednjim utakmicama? U poziciji je da najbolje vidi sve rupe sporohodnih braniča.


– Mislim da svi skupa nismo bili na pravoj razini. Ni obrana niti ja. Protivnici nam baš i ne stvaraju jako puno šansi, ali ipak ih lako iskorištavaju. I onda se dogodi pokoja individualna pogreška. Nema druge, to se mora ispraviti. Na nama je sad se dokažemo da ipak vrijedimo.


U Osijeku je opet »curilo« na sve strane u drugom poluvremenu. I promoviralo Ivora u najboljeg igrača utakmice.


– Tako je ispalo. To je moj posao. Gledam da svaki trening i utakmicu budem što bolji. I napredujem. Dajem sve od sebe u svakom segmentu svog života pa tako i nogometu. A takvi su i suigrači. I zato vjerujem da nam se to mora vratiti na travnjaku, da ćemo početi pobjeđivati.


Kako se nosi s brojnim kritikama u posljednje vrijeme. Ali i s pohvalama…


– Više sam koncentriran na ljude oko mene. Na one s kojima radim i koji mi vjeruju. Ne obazirem se previše na nešto što dolazi »izvana«. Istina, teren je uvijek najbolje mjerilo, on pokazuje jesi li ili nisi.


Rijeka je u nezavidnoj situaciji…


– Naš cilj je da u preostale četiri utakmice uzmemo maksimalan broj bodova. Dat ćemo sve od sebe i želimo osigurati Europu. Napravit ćemo za to sve što je u našoj moći, a uz malo sreće možemo uspjeti.


Priznat će Pandur da su »lokosi« i Osječani ugodna iznenađenja nastavka prvenstva.


– Već sam više puta rekao da Lokomotiva i Osijek igraju odličan nogomet. Imaju kontinuitet i svaka im čast na tome. Hajduk? Ne znam što bih rekao. Imaju velike ciljeve, žele ono što i mi, ali ne ide uvijek po željama i planovima. Sigurno su nezadovoljni.


Jedan faktor


Raduju ga i dobra izdanja Varaždina i Slaven Belupa.


– Drago mi je i zbog tih klubova iz donjeg doma. Vidi se neki inat u njima, žele se dokazivati do kraja prvenstva, a sve to daje i posebnu draž cijelom prvenstvu. Iz kola u kolo je sve neizvjesnije, ne zna se tko će koga dobiti. Nitko ne može računati na lake bodove. Dobar je i Belupo, igraju rasterećeno i jako dobro izgledaju.


Ivor je već dvaput branio protiv Dinama. U Kupu u kojem su »modri« eliminirani 1:0, ali i u zagrebačkom porazu 0:4.


Dinamo je uvijek Dinamo. Već su ranije osigurali naslov i svjesni smo njihove kvalitete. To su pokazali i u Europi ove sezone gdje su napravili veliki rezultat. Ali svjesni smo i naše kvalitete. Tako da očekujem baš pravi derbi, dobru utakmicu kakve smo puno puta znali odigrati. Mi ulazimo u njega s ciljem da pobijedimo. Vjerujem da bi napokon mogao proraditi i naš prepoznatljiv pozitivni inat.


Je li momčad previše uzdrmana i može li proraditi sad kad je u svojevrsnom nokdaunu?


– Što je bilo, bilo je. Odmah smo okrenuli novu stranicu. Ne trebamo previše razmišljati o onome što je bilo niti to možemo promijeniti. Razmišljamo u smjeru svake nove utakmice i kako da svatko od nas bude što bolji. Moramo biti pozitivni i dignuti glave. I trener je svjestan situacije i krivo mu je što gubimo na ovakve načine. Nedostaje nam samo malo više taj jedan faktor za koji se nadam da ćemo ga imati već protiv Dinama – zaključuje Pandur.


Raduje situacija oko vratara u HNL-u

Posljednje utakmice u HNL-u pokazale se dobre reakcije i sudjelovanje u igri niza nadarenih vratara. Uz Pandura, tu su Ivušić u Osijeku, Kahlina u Gorici, Nevistić u Varaždinu… Obećavajući je to val čuvara mreže za hrvatski nogomet.


– Puno je nadarenih vratara u HNL-u. Evo, naš Riječanin Ivušić je jako dobar u Osijeku. Od njega se također može jako puno naučiti. Tu je i Kahlina. Od svakog se može “uzeti”. Raduje me ta situacija u HNL-u, možemo biti zadovoljni s onim što imamo – kaže Ivor.