Denis Bušnja

Mladi riječki napadač nameće se kao logično rješenje: “Vjerujem da je došlo vrijeme za moju pravu sezonu”

Denis Frančišković

Denis Bušnja/Foto V. KARUZA

Denis Bušnja/Foto V. KARUZA

Spreman sam, iza mene su jako dobre pripreme i nadam se samo da ću biti zdrav. Motiv i želja nisu nikad bili upitni - kaže napadač rođen u Varaždinu



RIJEKA Nakon slobodne nedjelje i jučerašnjega popodnevnog vježbanja, nogometaši Rijeke danas će odraditi dva treninga. Gostovanje u Šibeniku u fokusu je priprema, a posla je poprilično. Momčad očekivano još nije standardizirana, iako ima glavne obrise, a uz desnog beka jedna od deficitarnijih pozicija je ona desnog krila. U generalki, ali i tijekom priprema, prigodu je na nekadašnjem Murićevom »radnom mjestu« dobio Denis Bušnja i u ovome trenutku nameće se kao logičan izbor za Dragana Tadića. Poglavito kada se zna da Alen Halilović nije spreman i pitanje je kada će se naći u konkurenciji jer je ostatak momčadi ušao u peti tjedan priprema.


Bušnja je rođeni Varaždinac, brzanac i opasan po gol, prirodnija mu je pozicija lijevog krila, ali bez problema može igrati i na desnom. No, tu je uvijek bitna i potpora igrača iza njega. Protiv Kopra na tom je mjestu zaigrao Ivan Smolčić, ali za očekivati je da će tu poziciju ipak zauzeti Ampem, što bi riječkoj momčadi dalo posebnu energiju u igri prema naprijed.


– Iskreno, zadovoljan sam pripremama, stvarno se dobro radilo na treninzima i svi su motivirani. Isprobali smo sustav s tri igrača u zadnjoj liniji, a na kraju smo generalku igrali s četiri. Sve u svemu, jako smo kvalitetno odradili pripreme kao momčad – kaže Bušnja. – Kondicijska sprema? Dobri smo i kondicijski i taktički. Dosta je novih igrača, a onda je i njima lakše. Izgleda kao da smo svi skupa već duže vremena zajedno.




Pripremne utakmice često i jesu i nisu neko mjerilo. Pogled u »retrovizor« s Bušnjine strane?


– Bilo je dosta rotacija, što je normalno. A taj poraz u generalki protiv Kopra ako se već morao dogoditi bolje da se dogodio sada nego u Šibeniku. Moramo ispraviti pogreške i ono što nije bilo dobro. Novi je stožer i puno je novih lica, ali na pripremama smo bili kao jedan, vladalo je zajedništvo i nema tu ničeg specijalnog. Profesionalci smo.


Bušnja je već igrao i desnog beka i desno krilo…


– Mogu odigrati lijevo i desno krilo, ali i po potrebi beka. U biti, spreman sam odigrati sve što se od mene traži. Kod Gorana Tomića sam u Umagu odigrao i desnog bočnog. Istina, više volim igru prema naprijed i mislim da bolje izgledam na krilnoj poziciji. No, mogu se prilagoditi, kod mene to nije nikakav problem.


Treninzi i zdravlje


Na generalki je prezentirao motoričnost, brzinu, ali i veliku želju.


– Mislim da sam prošle sezone iskoristio svaku minutu koju sam dobio i nadam se da ću sada imati puno više prilika. Spreman sam, iza mene su jako dobre pripreme i nadam se samo da ću biti zdrav. Vjerujem da je došlo vrijeme za moju pravu sezonu i da još bolje iskoristim veću minutažu. Motiv i želja nisu nikad bili upitni. Spreman sam i čekam priliku, a to je po meni jedini ispravan put. Ali prvo moramo biti pravi svi zajedno kao momčad, a onda će ona izbaciti pojedince.


Bušnja je kao mnogi mladi riječki igrači igrao na posudbama u Istri 1961 i Seredu. Rijeka je ipak klub za pravo dokazivanje, a pokazala se i kao važna odskočna daska za mnoge mlade igrače.


– Meni su trenutačni fokus samo treninzi i da budem što bolji. A onda ćemo na kraju sezone podvući crtu i vidjeti što i kako dalje. Zdravlje je najvažnije, a onda da kao momčad budemo konkurentni i pri vrhu.


Generalka je pokazala dva riječka lica, puno bolje u prvom poluvremenu, kad je Bušnja i zabio jedini gol, te dosta blijedo u nastavku utakmice. Uigravanje je prioritet.


– Vidi se da imamo još dosta prostora da igramo puno bolje i da moramo napredovati. Tek smo na nekom početku hvatanja pravog ritma, bilo je dosta promjena u pozicijama i sada sve to treba posložiti kako treba. A to dolazi s vremenom i utakmicama. S te strane neće biti problema.


Struka je opravdano krenula u jačanje obrane u novoj sezoni. Koliko se radilo na defenzivi na pripremama?


– Radili smo i radimo dosta na tome. Plan je da se moramo brzo zatvarati iza, a prema gore već znamo biti opasni. Dobra je stvar i što je Krešić ostao, a pojačao nas je i Pavlović. Još kada se priključe Galešić i Mitrović, bit će to odlična obrana. I veza izleda dobro i svi jedva čekamo da počne sezona. Napad i golovi? Sada sam na pripremama zabio tri gola u šest utakmica i moram samo tako nastaviti. Vjerujem da ćemo i u napadu biti pravi kao i prošle sezone.


Krećemo od nule


Rijeka je momčad koja ove sezone ima i dosta naglašen mladenački imidž.


– Dečki su prošle sezone igrali u Hrvatskom dragovoljcu i odradili dobar posao. Mislim da svi krećemo od nule, da je konkurencija dobra i da se svatko mora nametnuti.


Što očekivati od Rijeke u novoj sezoni po Bušnjinom mišljenju?


– Očekujem da budemo pri vrhu, da idemo korak po korak i da ne bude ozljeda. Trebat će i strpljenja? Naravno. Motiva ne nedostaje, očekujem da maksimalno pristupimo svakoj utakmici. Imamo kvalitetu i odlično odrađene pripreme, odlične fizioterapeute i uvjete za regeneraciju. Sada je sve na nama.


Osijek je najmanje mijenjao roster, Hajduku su otišla dva obrambena igrača, Dinamo se još više pojačao. Rijeka je doživjela najveći redizajn.


– Očekujem slično prvenstvo kao prošle sezone jer se konkurencija zna. Puno je novosti, a naše želje su velike. Vidjet ćemo što će nam sve to donijeti kroz dugu sezonu.


Prvo stanica je često neugodni Šubićevac.


– Šibenik je dosta mijenjao, sigurno i njima treba vremena za uigravanje. Gledamo sebe i kako da uđemo što bolje u utakmicu i pobijedimo.


Pet dana nakon Šubićevca na Rujevicu stiže Djurgarden. Jedan od težih protivnika iz ždrijeba.


– Želimo što dalje dogurati i u ligi i u Europi. Šveđani su u natjecateljskom ritmu već dugo, pri vrhu su, ali ne trebamo se time opterećivati. I oni moraju znati gdje dolaze igrati prvu utakmicu.


Bušnja posebno hvali atmosferu na generalki.


– Nama igračima je posebno drago kada se okupi takav broj ljudi. I to na jednoj prijateljskoj utakmici. Atmosfera je bila super i svaka čast navijačima. Važna nam je podrška – zaključio je Bušnja.