Transfer s Rujevice

Mišković je Čolakovom prodajom napravio dobar posao, samo jedan igrač u njegovim godinama prodao se za više novaca

Mateo Sučić

Filip Bradarić prije dvije godine je otišao iz Rijeke u Cagliari kao 27-godišnjak s titulom viceprvaka svijeta i donio Rijeci prihod od pet milijuna eura



RIJEKA Je li transfer Antonija Mirka Čolaka u PAOK za 3,5 milijuna eura dobar posao za Rijeku? Puno je stavki koje definiraju kvalitetu ostvarenog transfera i definiraju konačnu cijenu, a ovog ljeta koronavirus je definitivno odigrao svoju ulogu. Situacija koja je promijenila svakodnevicu bitno je utjecala i na nogomet, klubovi su ostali bez značajnog priliva sredstava, mnogi su smanjivali ugovore, kalkulirali s transferima… Odgovorni s Rujevice u neslužbenim će razgovorima reći da bi u okolnostima koje su vladale prije godinu dana Čolakov transfer vjerojatno bio veći za barem milijun eura pa je u ovoj situaciji tih 3,5 milijuna eura i 15 posto od profita kod nekog budućeg transfera dobar posao.


Uz to, još jedan podatak ne treba smetnuti s uma, Čolak je transfer ostvario s napunjenih 27 godina, a prije njega među 50 najvećih izlaznih transfera iz HNL-a samo su dva igrača koja su u tim godinama odlazila u inozemstvo.


Filip Bradarić prije dvije godine je otišao iz Rijeke u Cagliari kao 27-godišnjak s titulom viceprvaka svijeta na netom završenom Mundijalu u Rusiji i donio Rijeci prihod od pet milijuna eura, a iste je sezone i El Arabi Hillel Soudani kao 30-godišnjak dres Dinama zamijenio onaj Nottingham Foresta u transferu teškom tri milijuna eura, što sugerira da su »bijeli« s Čolakovim transferom u PAOK zapravo napravili dobar posao.




Rijeka se, na neki način, specijalizirala u prodaji igrača koji se približavaju tridesetima za milijunske iznose. Uostalom, iz Rijeke su s napunjenih 27 godina (ili stariji) odlazili još Ivan Vargić (Lazio, 2,6 milijuna eura), Heber (NYCFC, 2,5 milijuna eura) i Roman Bezjak (Darmstadt, 2 milijuna eura), dok ostali klubovi nisu uspijevali raditi značajnije izlazne transfere u ovim okvirima. U tome je tek uspio Dinamo koji još jedini, među 100 najvećih izlaznih transfera iz HNL-a, može parirati Rijeci s odlascima Damiana Kadziora (Eibar), Juniora Fernandesa (Alanyaspor) i Josipa Pivarića (Dinamo Kijev), koji su u blagajnu »modrih« donosili po dva milijuna eura.