Na pragu transfera

METEORSKI UZLET Od igrača kojeg nitko ne želi, Štefulj je izrastao u najskupljeg beka Rijeke

Mateo Sučić

Daniel Štefulj/Foto PIXSELL

Daniel Štefulj/Foto PIXSELL

Normalno da je bilo pitanja koji je to igrač kojeg nitko ne želi, a mi ga u Rijeku dovodimo kao izlaznog juniora šest mjeseci prije kraja juniorskog staža. Ali sve ono što sam vidio u radu s njim, natjeralo me da se zauzmem za njega i iz današnje perspektive vidim da je to bio dobar potez – kaže Goran Vincetić



RIJEKA Daniel Štefulj na pragu je transfera koji mu može predstavljati odskočnu dasku za daljnju karijeru, praktički godinu dana u dresu Rijeke bilo mu je dovoljno da skrene pažnju na svoj golemi potencijal i dođe do razine da je spreman napraviti dodatan iskorak.


U ovom slučaju prema Dinamu, ali ista bi bila priča da je i neki od inozemnih interesenata odlučio poslati službenu ponudu koja će zadovoljiti Rijekine apetite.


Štefuljev uzlet u Rijeci je bio meteorski, a njegova se priča potpuno razlikuje od svih drugih igrača koje je Rijeka prodavala. Jer, radilo se ili o igračima sa seniorskim iskustvom koji svoj potencijal nakon transfera nisu uspjeli realizirati u nekoj sredini ili darovitim pojedincima koji su dovedeni s namjerom da se njihov talent izbrusi za neku daljnju prodaju.




Put Daniela Štefulja je bio drugačiji i potpuno netipičan za igrača, ali i za klub, s obzirom na to da je u Rijeku došao 2018. godine kao junior koji ima pravo još samo šest mjeseci igrati u svom uzrastu. Prethodno je igrao za drugu momčad Zagreba u petom razredu hrvatskog nogometa, a odlaskom iz Kranjčevićeve baš nitko od hrvatskih prvoligaša u njemu nije vidio potencijal za nešto više. Rijeka jest i ako se priča s Dinamom završi do kraja, njegov će transfer, računajući i igrače koje će Rijeka dobiti u zamjenu, biti najveći za jednog bočnog igrača Rijeke.


– Došao sam u Rijeku na poziv trenera Gorana Vincetića i Renata Pilipovića. Tih prvih šest mjeseci od kluba sam imao stan i hranu, ali bio sam zadovoljan i uspio u svom naumu da potpišem ugovor i ostanem. Možda ne bi puno igrača tako postupilo, ali bilo mi je važno samo da sebe što bolje prikažem, da se mogu dokazati u velikom klubu kakav je Rijeka i da mogu kvalitetno trenirati i napredovati. I baš nimalo ne žalim – govorio je Štefulj nakon potpisa profesionalnog ugovora s Rijekom.


Viareggio


Jedan od »krivaca« za priču koja se izrodila do današnje razine je nekadašnji desni branič Rijeke Goran Vincetić.


– Daniela sam vodio u drugoj momčadi Zagreba, kao ulazni junior je igrao petu ligu, tu se jako dobro nametnuo i već se tu vidjelo da može biti pravi igrač. Kada sam došao u juniore Rijeke, tražili smo igrača za lijevi bok, a na moju inicijativu smo doveli Daniela. U pravilu izlazni juniori jako teško dolaze u klubove takvog ranga, ali dogovorili smo se da dođe u Rijeku na šest mjeseci i da se pokuša izboriti za svoj prostor – prepričava Vincetić.


– Normalno da je bilo pitanja koji je to igrač kojeg nitko ne želi, a mi ga u Rijeku dovodimo kao izlaznog juniora šest mjeseci prije kraja juniorskog staža, ali sve ono što sam vidio u radu s njim natjeralo me da se zauzmem za njega i iz današnje perspektive vidim da je to bio dobar potez. S njim je došao i Jakov Pintarić, kojeg je ozljeda usporila, ali uvjeren sam da će se i on kroz posudbu uspjeti nametnuti.


Štefulj je u Rijeci bio bez ugovora, ali nosila ga je ta silna želja za dokazivanjem, koja u velikoj mjeri oslikava njegov karakter.


– Brzo smo otišli na turnir u Viareggio i tamo je pokazao da se na njega ozbiljno može računati. Rijeka je tu brzo reagirala, odmah mu ponudila ugovor i danas je već sve ostalo povijest. On je tražio samo priliku, činjenica da je Rijeka radila zaokret prema mladim igračima svakako mu je išla u prilog, a posvećenost radu i treningu ga je dovela na razinu na kojoj je danas. Stvarno vjerujem u njega i siguran sam da mu je konačni domet daleko iznad sadašnje razine. Riječ je o igraču koji ima sve fizičke i psihičke predispozicije da ostvari uspješnu karijeru.


Odgovornost


Vincetić posebno ističe Štefuljevu radnu etiku i posvećenost svim detaljima koji danas rade razliku na vrhunskoj razini.


– To je njegova velika odlika koja je dolazila do izražaja i kada je igrao u petom rangu natjecanja. Nije letio nakon dobre utakmice, znao je da mu je svaki trening dokazivanje. Puno je radio i na analizi svojih performansi, pa i nekim stvarima koje su se činile potpuno nebitne, a na kraju su se odražavale na njegov nastup.


Svako jutro se vagao, mjerio puls, jedno vrijeme smo mjerili i broj koraka pa došli do zaključka da se četvrtkom i petkom puno više kreće zbog čega se događala i neka slabija utakmica. Želim reći da je već time pokazivao veliku dozu odgovornosti, nikada nije propustio napraviti nešto što je trebalo, a da mu je moglo koristiti i već to je bio pokazatelj da može biti predodređen za velike stvari.


U kontekstu izglednog transfera u Dinamo, nekadašnji branič »bijelih« uvjeren je da Štefulj tu priliku može iskoristiti za nov iskorak u svojoj karijeri.


– Svaka stepenica prema gore nosi novu priliku, a ako do toga doista i dođe, siguran sam da će mu pomoći da napravi dodatan iskorak u svojoj karijeri – zaključio je Vincetić.