Pogled iz Maribora

Matjaž Kek otvoreno o HNL-u, koroni, reprezentaciji i Rijeci: “Ova momčad ima kvalitetu, ali…”

Ivan Volarić

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Ljestvica nije realna, uvjeren sam, a to sam vidio i u europskim utakmicama, da Rijeka ima kvalitetu potući se sa svakim! - tvrdi najtrofejniji trener u povijesti Rijeke



RIJEKA Matjaž Kek je svojedobno nakon jednog nes(p)retnog europskog poraza na klupi Rijeke na čestitke novinara uzvratio pomalo drsko, onako tipično u svojem stilu: »Nemojte mi čestitati nakon poraza!« Jedan od Kekovih nasljednika na klupi »bijelih«, sunarodnjak Simon Rožman, zaslužio je čestitke nakon Napolija nakon još jedne dobre europske partije. »Bijeli« su ponovo ostavili dobar dojam, ali je opet izostalo ono zbog čega se nogomet igra i uz pomoć čega je jedino moguće isprovocirati napredak u bilo kojem pogledu – pobjeda ili barem pozitivan rezultat.


– Još jedna utakmica u kojoj je Rijeka u nekim trenucima, posebno prvoga poluvremena, izgledala jako dobro – secira Kek posljednji euronastup Rijeke iz svojeg mariborskog doma. – Vrlo kvalitetno branjenje, brza tranzicija i neke šanse koje se u takvim utakmicama moraju iskoristiti. I onda očekivani pad u nastavku. E sad, dojam je jedno, a škola koju moraš plaćati u Europi je druga stvar. Opet, za samopouzdanje i sve to skupa bi bio dobrodošao poneki bod. Istina je da je Rijeci nedostajalo puno igrača, ali znalo se da za Europu treba široki kadar ako želiš nešto više od sudjelovanja. Neke su mi se stvari u Napulju strahovito sviđale, hrabrost i taktička zrelost, no na toj je razini teško držati koncentraciju svih 90 minuta. Normalno da možeš očekivati da se u jednom trenutku negdje pogriješi, a onda te vrlo brzo stigne kazna. Šteta, jer svaki bod i pozitivan rezultat u Europi donosi veliko samopouzdanje. Vidiš da u jednom trenutku da možeš!


Kada se uspoređuje ovo natjecanje Rijeke u skupnoj fazi EL, onda postoji jedna vrlo bitna razlika: »vaša« Rijeka je bila u žestokom ritmu utakmica u prvenstvu, Europi, Kupu što ova momčad nije zbog problema s koronom. Povrh toga neki će reći da je skupina Europske lige u kojoj Rijeka sudjeluje najjača?


– Ovo je jedan specifičan nogomet i nadam se da se više nikada neće ponoviti. Svi ti problemi oko korone, s odgodama utakmica i neizvjesnošću oko toga tko će moći, a tko ne… To nije ugodno i znam kako je treneru Rijeke, pa i ostalim trenerima, u takvim situacijama. Po mojem mišljenju, Rijeci čak nedostaje taj jak ritam utakmica. Natjecateljski ritam i forma, koji u jednom trenutku izgledaju naporni, po meni su čak bolji nego pauze. Nama se pokazalo da smo izgledali bolje kada smo bili u ritmu. Istina, ovo su sada mladi igrači koji nisu bili puno puta u takvoj situaciji i kada im se one dogode drugi ili treći put, oni će sigurno drugačije reagirati. O kvaliteti skupina je teško govoriti. Teško je govoriti jesu li Sevilla, Feyenoord, Lyon, Standard, Milan, AEK, Betis i drugi bili lošiji ili bolji od Napolija, Real Sociedada i Alkmaara. Treba sve staviti u kontekst vremena u kojem smo igrali te grupe. Ne bi ih uspoređivao. Za mene je sreća da Rijeka uvijek dobije suparnike sa zapadne strane Europe, da su to kraća i atraktivna putovanja. Skupina s Napolijem, Real Sociedadom i Alkmaarom je nedvojbeno kvalitetna i atraktivna.


Bjelica prijeti


Nebrojeno ste puta nakon europskih izgleda naglašavali i skretali igračima fokus na prvenstvo uz poruku da put do Europe vodi kroz Prvu ligu, gdje su se ove sezone stvari malo drugačije posložile. Pored Dinama i Rijeke tu je sve snažniji Osijek, Hajduk se diže, Gorica prijeti…?




– Situacija s HNL-om je iz kuta Rijeke dosta nedorečena i teško je nešto konkretnije govoriti jer je puno utakmica odgođeno. Ljestvica nije realna, uvjeren sam, a to sam vidio i u europskim utakmicama, da Rijeka ima kvalitetu potući se sa svakim! Međutim apsolutno mora imati takav gard. Do ovih velikih europskih utakmica došlo se kroz osvajanje Kupa, ako želiš putovati Europom i igrati takve utakmice, misao mora biti u HNL-u. Konkurencija je takva kakvu su svi godinama željeli. Na vrhu je bio Dinamo, do njega Rijeka, a onda su svi bili dosta iza. Ulaganja i koncentracija kvalitete u pojedinim klubovima napravili su ligu zanimljivijom do četvrtog, petog mjesta. U ovom trenutku pogled na ljestvicu nije realan, a s druge strane jasno je da Rijeku svi žele skinuti jer je ipak uz Dinamo u vrhu hrvatskog nogometa posljednjih godina.


Za mene je dobro da se igra, da se igraju prvenstva i europski kupovi, odigrala se Liga nacija. To daje neki optimizam. Kada bi se ugasilo sve to skupa, povratak bi bio jako težak – kaže Kek


Iz Osijeka u pola glasa najavljuju pohod na naslov prvaka, mogu li ugroziti Dinamo?


– Gard Osijeka je očekivan, odgovara uloženim financijskim sredstvima i kadrovskim pojačanjima u klubu u svim segmentima. Bjelica je donio veliku energiju, trener je koji zna pobjeđivati. Međutim pored Osijeka treba razmišljati i o Hajduku, koji će se konsolidirati. Za njih je hendikep igranje bez gledatelja i u tom dijelu sigurno najviše pate Hajduk i Rijeka. Vidjet ćemo kako će to izgledati kada se ljestvica izravna. Igrat će se dugo, gotovo bez pauze pa bez priprema. Situacija je specifična, za sve klubove problematična, ali činjenica o kojoj moraš razmišljati i ne smije ti predstavljati ni opterećenje, a ni alibi. Treba iz toga uzeti najbolje što se može i igrati. Jasno je da plaća određena cijena, posebno kada imaš puno mladih igrača. I mi smo gubili neke utakmice u Europi pa je ostala žal. Treba ići dalje s razmišljanjem da ti mora biti izazov svaka sljedeća utakmica. Ne smije se pritom raditi razlika između Europe i Prve lige.


Svako ponaosob mora ostati odgovoran

U Sloveniji je već duže vremena na snazi lockdown.


– Kako se nosim s time? Nažalost, suočavamo se brojkama koje nas počnu bombardirati u šest ujutro i to tako traje do kasno navečer. Sve su to brojke koje govore o oboljelima i mrtvima i to nije dobro. Nema više komoditeta života koji smo živjeli prije godinu dana. Jasno je da te brojke zabrinjavaju, ali usto donose i velike upitnike u ekonomskom smislu, kako dalje živjeti… Morat ćemo se prilagoditi i znati nositi s time, a svatko ponaosob ostati odgovoran i svaki pojedinac napraviti što više kako bi to što prije prošlo. Neizvjesnost prema kojoj idemo zahtijeva velike žrtve od svakog pojedinca. Bitno je da pritom ostanemo pozitivni, ne na testovima, već u nekom razmišljanju i duhu, optimizmu koliko god je teško. Samo na taj način, s puno puno pozitive i odgovorne komunikacije, možemo izaći iz svega ovoga – kaže Kek.

Nedostaje li vam rad u klubu koji sobom nosi probleme na dnevnoj bazi?


– Prije tjedan dana završio sam ciklus koji je možda i najteži u mojoj karijeri. To je ciklus koji me je uz sve općepoznate probleme udaljio od onoga najvažnijega – igrališta. Treninga i utakmica. Sva ta logistika koja određuje kako će se igrati stvarno je naporna i nameće probleme koji nisu usko vezani za trenerski posao. Samo želim da se to sve skupa što prije vrati na ono što je bilo. Gledam utakmicu Napolija i Rijeke na praznom stadionu, s velikim likom Maradone na tribinama… Nekoliko sam puta pomislio kako bi to bilo da je stadion pun, da su to emocije… To bi, nažalost, bio spektakl za pamćenje. Naravno, ne bi ga pamtili po dobrom, nego po odlasku jednog od najvećih. Opet, dobro je da se nogomet igra, pokazao je put u kojem bi trebalo ići u ovim teškim vremenima. Na kraju krajeva, Liga nacija je pokazala da se to može organizirati i napraviti iako to nije bilo nimalo lako za izbornike.


Slovenija i Hrvatska


Slovenija se uspjela plasirati u viši rang Lige nacija, što se može smatrati poticajem za tamošnji nogomet nakon dosta sušnih godina u rezultatskom smislu?


– S obzirom na to da se u jednom trenutku ispalo u skupinu D, pa se uslijed reorganizacije ostalo u skupini C, napravili smo dobar rezultat. Međutim on pokazuje potencijal, a nikako ne dozvoljava razmišljanje da se napravili nešto veliko. Poticajno jest, ali sa saznanjem da se može igrati u višem rangu s velikim dečkima. Novo dokazivanje će početi vrlo brzo, uskoro je ždrijeb za SP u Kataru, a Slovenija će biti u četvrtoj jakosnoj skupini, dakle neće biti favoriti u bilo koju skupinu upadne. Uvijek kažem da će biti kako se kugle zavrte. S time se nikad nisam zamarao. Moraš najprije razmišljati o sebi i ako si ti posložen, onda možeš razmišljati o svemu ostalome. Napravili smo rezultat koji treba poštivati, ali se ne smijemo bahatiti.


Hrvatska je imala problema u Ligi nacija, uskoro dolazi EURO, može li izbornik Zlatko Dalić ponovo složiti reprezentaciju koja će biti kadra potući se s najvećima?


– Protivnici protiv kojih je Hrvatska igrala u Ligi nacija su vrh europskog nogometa. Uz tihu smjenu generacija koja se radila, nije bilo lako. Ipak su otišli igrači koji su bili jako važni u uspjesima reprezentacije i tu cijenu u jednom trenutku moraš platiti. Međutim dolazi nekoliko stvarno kvalitetnih mladih igrača koji imaju svoje mjesto u reprezentaciji, a normalno je i da te svi žele skinuti kada si drugi na svijetu. Hrvatska je ekipa protiv koje se želiš dokazati. Opet, sve te utakmice koje su se igrale u posljednje vrijeme zahtijevale su dosta pameti, ali i sreće. Danas se testiraš, a sutra ne znaš tko će moći igrati. Cilj je bio ostati u Ligi A i to se uspjelo. Sada se treba pripremati dalje za vrlo jake ispite kao što su kvalifikacije za SP i sudjelovanje na EURO-u što bi trebalo predstavljati završetak jednog ciklusa koji je odveo Hrvatsku čak do drugog mjesta na svijetu. Postavljati pitanje izbornika u svemu tome je deplasirano. Rezultati govore svoje, osim toga Dalić je opet promovirao nekoliko novih imena i proširio reprezentativni kadar. Tu ne bi trebalo biti nikakvih polemika – rekao je Kek.


Dođe mi slabo kada vidim štapić za testiranje

Koliko puta ste se morali testirati na koronu?


– Za svaku akciju reprezentacije po četiri puta. Kada vidim onaj štapić, dođe mi slabo! Ali, kako za mene, tako i za druge. Tko god se može nositi s ovom situacijom u koju je upao sport, stvarno ima nešto među nogama. Unatoč silnim problemima ipak se nogomet odigrava, napravljeni su protokoli koji su dobri i koji smanjuju mogućnost zaraze na minimum. Jasno je da to traži drugačiji pristup i razmišljanje. Za mene je dobro da se igra, da se igraju prvenstva i europski kupovi, odigrala se Liga nacija. To daje neki optimizam. Kada bi se ugasilo sve to skupa, povratak bi bio jako težak. Naravno, treba poštovati sve protokole i imati veliku odgovornost. Mi smo završili Ligu nacija bez problema sa zarazama i pozitivnim nalazima. Svaka čast logistici oko mene, a posebno igračima koji su u ponašanju bili vrhunski – rekao je Kek.