SuperSport NL

Matija Frigan junak Rujevice u derbiju začelja, Rijeka napokon odigrala utakmicu s glavom i repom!

Denis Frančišković

Matija Frigan/V. KARUZA

Matija Frigan/V. KARUZA

Dojam je da je najnovijom trobodom naplatila sve ono loše što se nakupilo ove sezone koja nosi gorčinu. No, na Rujevici se opet čuje glasna pjesma, skandiranje pa i ovacije kao iz nekih starih, dobrih vremena



RIJEKA  Rujevica je i to dočekala! Nogometaši Rijeke ostvarili su prvu domaću ovosezonsku pobjedu, treću ukupno nakon Šibenika i Gorice, te u derbiju začelja preskočili Lokomotivu kao direktnog konkurenta u donjem dijelu ljestvice. Bijeli su deseti, a to iz aktualne riječke perspektive izgleda i više nego dobro nego samo prije dva kola kad su držali “fenjer”.


U junaka susreta pretvorio se Matija Frigan, mladi riječki napadač, dvostruki strijelac koji je načeo mrežu Lokosa, a potom u završnici stavio pečat na dosad najuvjerljivije izdanje Bijelih ove sezone. Rijeka je napokon odigrala utakmicu s glavom i repom i ono najvažnije – zabijala. Dojam je da je najnovijom trobodom naplatila sve ono loše što se nakupilo ove sezone koja nosi gorčinu. No, na Rujevici se opet čuje glasna pjesma, skandiranje pa i ovacije kao iz nekih starih, dobrih vremena.


Obregona, Alvareza i Djuričina niti u zapisniku, Babić debitirao

Iako trener Serse Cosmi u posljednje vrijeme naglašava kako neće robovati svom omiljenom 3-5-2 sustavu te kako se i taj raspored često modificira silaskom jednog zadnjeg veznog igrača u zadnju liniju, talijanski stručnjak zasad ne odustaje previše od prokušanog modela.




Smolčić, Mateo Pavlović i Vučkić bili su trojac ispred Labrovića, pri čemu je Pavlović dobio prednost pred Krešićem.


Grgić i Ampem zaigrali su na krilnim pozicijama, a Damjan Pavlović i Selahi u ulogama zadnjih veznih igrača ispred kojih se našao ofenzivnije postavljeni Vrančić. Friganu i Vučkiću sukladno najavama bila je namijenjena izrazito napadačka uloga.


Obregona, Djuričina, Alvareza i Libera nije bilo u zapisniku, dok su se u njemu našli Halilović kojeg je kroz tjedan mučila temperatura i Lunetta koji je imao manjih problema s ozljedom. No, nakon Gajzlera debitirao je još jedan junior, Andro Babić ušao je u igru u 74. minuti i odigrao

Riječani su puno angažiranije ušli u utakmicu i dominirali prvih 45 minuta, ali prije svega na planu motorike i energije. Nagrađeni su za to s dva gola od kojih je jedan postignut nakon poziva iz VAR sobe.


No, prvi su zaprijetili gosti, u 17. minuti Tuci je malo iskosa s 18 metara pucao iznad rašlji. Pet minuta kasnije Bijeli su prvi put priprijetili, Smolčić je jako dobro centirao u trku s mjesta korner zastavice, lopta doletjela do Ampema u petercu koji se nije dobro snašao.


Bolju igru Bijeli su okrunuli u 26. minuti, Grgić je uputio s desne strane povratnu loptu za Frigana, činilo se da će njegov udarac Šubarić uspjeti zaustaviti, no lopta se zakoprcala u mreži – 1:0.


Rastrčani Frigan opasno je zaprijetio Lokosima i u 32. minuti kada je sa 17 metara silovito pucao malo iznad grede. Minutu kasnije Lokomotiva je imala svoju najbolju šansu, Groznica je proigrao Aliyua na lijevoj strani, on u šesnaestercu krenuo prema Labroviću, ali se spetljao u matnoj šansi.


Rijeka – Lokomotiva 3:0


Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 4.118. Sudac: Hrvoje Lovrić (Đakovo) – 6. Strijelci: 1:0 Frigan (26′), 2:0 Vučkić (37′-11m), 3:0 Frigan (79′). Žuti kartoni: Grgić, M. Pavlović (Rijeka), Marić, Pivarić, De Haas (Lokomotiva). Crveni karton: De Haas (73′), M. Pavlović (80′).


RIJEKA:  Labrović 7, Smolčić 6,5, M. Pavlović 6,5, Vukčević 6,5, Grgić 6,5, Selahi 6,5, D. Pavlović 6,5 (od 74′ Babić -), Vrančić 6,5, Ampem 6,5 (od 82′ Krešić -), Frigan 7,5 (od 90′ Karrica -), Vučkić 6,5 (od 74′ Lunetta -).


LOKOMOTIVA: Šubarić 5,5, Cipetić 5,5, Mersinaj 5,5, De Haas 5, Pivarić 6, Marić 6, Bošković 5 (od 46′ Bubanja 5,5), Tomečak 5,5 (od 68′ Goričan 5,5), Groznica 5,5 (od 46′ Kulenović 5), Aliyu 5 (od 46′ Stojković 6,5), Tuci 5,5 (od 77′ Salihu -).

Rijeka je nastavila sa svojom igrom, Lokosi djelovali nekako loše posloženi i nezainteresirani. U 35. minuti Ampem je pucao s 20-ak metara, lopta se dobila od Haasa, a sudac pokazao na korner. No, nakon intervencije iz VAR sobe i pregleda snimke pokazao je na “bijelu točku” smatrajući da je Haasovo igranje rukom za najstrožu kaznu. Vučkić je bio siguran, poslao je Šubarića u jednu, loptu u drugu stranu – 2:0.


Foto galerija: SuperSport NL: Rijeka - Lokomotiva 3:0 (2) Foto: Vedran Karuza


Silvijo Čabraja odlučio se odmah početkom nastavka za trostruku zamjenu i igra Lokomotive dobila je puno bolje obrise. U samo devet minuta Lokosi su imali tri dobre šanse za smanjenje riječkog vodstva. Prvo je u 53. minuti Stojković iskosa iz slobodnog udarca sa 17 metara dobro zagrijao dlanove Labrovića, riječki se vratar istaknuo atraktivnom intervencijom. U 55. minuti Tuci je izbliza glavom poslao loptu kraj stative, a u 62. fantastično opet pucao Stojković, lopta je prohujala malo kraj rašlji.


Rasplamsala se igra potom u oba smjera, a prvu pravu veliku priliku propustila Rijeka. Ampem je dobro ubacio s lijeve strane, lopta došla do Vučkića koji je puno oklijevao, a potom i do Frigana koji je iz “mrtve šanse” pucao preko grede sa sedam metara. Samo dvije minute kasnije Mateo Pavlović sačuvao je riječku mrežu kada je blokirao udarac Marića na sedam metara.


Foto galerija: SuperSport NL: Rijeka - Lokomotiva 3:0 Foto: Vedran Karuza


U brzoj kolotečini događaja de Haas je u 73. minuti zaradio drugi žuti i isključenje nakon povlačenja Selahija, a pet minuta potom Frigan nakon udarca glavom pogodio gredu nakon ubačaja Lunette.


No, Frigan se brzo iskupio i 79. minuti nakon što je dobar dio posla obavio Selahi iz drugog pokušaja je iz blizine i gužve svladao Šubarića i zapečatio utakmicu – 3:0. No, vrlo brzo je i Rijeka ostala s igračem manje, u 81. minuti drugi žuti je zaradio Mateo Pavlović…


 




Standings provided by Sofascore