Zna što govori

Matej Mitrović bio je dio šampionske momčadi Rijeke: “Svaka sljedeća utakmica je najbitnija”

Denis Frančišković

Matej Mitrović/Foto V. KARUZA

Matej Mitrović/Foto V. KARUZA

Europske utakmice digle su Dinamo, a mi dobro igramo u kontinuitetu. Ali sve to je podložno brzim promjenama - kaže Matej Mitrović



RIJEKA Na Rujevici mogu biti itekako zadovoljni, praktički kolo sreće i zasluga okreće se potpuno u željenom smjeru Rijeke. Nakon teško izborene pobjede nad Varaždinom (2:0), a nakon remija Dinama na Opus Areni (1:1), Bijeli su zadržali lidersku poziciju i u konačnici povećali bodovnu prednost pred Dinamom kao, dojam je, puno opasnijim konkurentom od Hajduka. Modri su u Osijeku još jednom pokazali da imaju poseban mentalitet višegodišnje nedodirljive momčadi, spasili su važan bod opet u nadoknadi, dok Splićani i dalje tragaju za igrom. U isto vrijeme mučila se i Rijeka koja je odigrala jednu od najslabijih utakmica ove sezone i opet svog junaka imala u Niki Galešiću. Jednostavno, bilo je ovo kolo u kojem su se mučili i Rijeka i Hajduk i Dinamo.


Trojac najboljih pomalo ulazi u osjetljivu fazu u kojoj će svaki osvojen i izgubljen bod imati posebnu težinu. Riječani su to na svojoj koži osjetili u Maksimiru, Modri sada na Dravi i to upravo protiv suparnika koji je sljedeći gost Rujevice. »Male« utakmice su bitne, ali bit će bitni i derbiji Velike četvorke kojih je do kraja preostalo još sedam. Rijeka će igrati u čak četiri, dvaput s Osijekom te po jednom s Hajdukom i Dinamom na Rujevici.


Željko Sopić znakovito je istaknuo da je u pobjedi nad Lokomotivom (4:0) težio tome da se izbjegne način igranja koji odgovara Lokosima, odnosno igra s puno tranzicije u oba smjera, što se pokazalo itekako dobitnom. Vjerojatno je sličan recept bio i za varaždinske plave, no momčad ovog puta u tome baš i nije uspijevala. Dobrim dijelom Varaždin je igrao onako kako njemu odgovara, s puno kombinatorike i otvaranja pri čemu su se posebno isticali Mitrovski, Belcar i Šego. Riječka veza bez Fruka i Jankovića nije bila na željenoj razini, ali niti krila. Pašalić i Pjaca bili su potpuno »zagušeni«, a samim time i Marić odsječen u napadu.


Obrana




-U drugom poluvremenu Obregon je malo razdrmao napad, a kad nije išlo one koji su zaduženi za golove, ukazali su se riječki stoperi. Galešić i Mitrović u deset minuta završnice popravili su dojam, kako kaže Sopić »ugurali« dvije lopte u mrežu. I bacili u delirij navijače kojih je ovog puta bilo za oko tisuću manje nego protiv Istre 1961 i Lokomotive. No, za očekivati je da će za nedjeljni derbi s Osijekom opet stadion biti rasprodan.


– Cilj je bila pobjeda i nova tri boda koja nas ostavljaju na vrhu. Bilo je teško i zahtjevno. Varaždin se povukao i čekao nas, vrebao na kontre i polukontre. Znali smo da prema naprijed imaju dobre i brze igrače. No, strpljivo smo gradili igru i na koncu prekidi su nam se isplatili – kaže Matej Mitrović, strijelac drugog pogotka u prvoj minuti nadoknade, nakon što je zamijenio ozlijeđenog Radeljića.


Mitroviću i suigračima kao da je nedostalo više onog prepoznatljivog goriva i kreacije. Želje i truda nije, ali Rijeka nije bila toliko opasna, niti je izbliza pucala u okvir kao u ranijim utakmicama.


– Dogodi se i takva utakmica. Možda nismo imali dovoljno ideja ili nekog vica. Pokušavali smo, ali kako je vrijeme odmicalo, događaju se znane stvari, mi smo bili možda malo nervozniji, oni nabrijaniji. Sva sreća, Galešić je zabio u pravo vrijeme iz prekida i to je unijelo mirnoću u naše redove.


Kad već nije išlo posebno Pjaci, Pašaliću pa i Mariću, ukazuju se riječki stoperi. I ne prvi put.


– Nije bitno tko zabije. Pišu se golovi. Ali dobro dođe i kad zabijemo i mi iz obrane, ha, ha… Naravno, Galešićev gol je bio bitniji, a isplatio nam se i taj prekid u nadoknadi.


Obrana opet nije primila gol, odnosno u zadnjih šest utakmica primila je samo jedan, i to onaj protiv Dinama. Trener Sopić često zna naglasiti kako u Galešiću, Radeljiću, Dilaveru i Mitroviću ima četiri najbolja stopera u ligi.


– Stvarno, koga god da stavi u igru, mislim da neće pogriješiti. Dobar smo kvartet braniča. To je dobro i za trenera i za konkurenciju. A od nas traži da budemo sve bolji na svakom treningu i utakmici. Stvarno je dobra kemija među nama – dodaje Matej.


Veliki plus


U slavljeničkoj 2017. Rijeka je i pod Matjažom Kekom dolazila do ovakvih pobjeda. Reklo bi se, na mišiće.


– Ne bih volio govoriti o tome podsjeća li me ova momčad na onu ili hoćemo li ili ne osvojiti naslov. Mi idemo pomalo, od utakmice do utakmice, i s razmišljanjima da je svaka sljedeća utakmica najvažnija. Nekad to ide na mišiće, nekad na dobru igru, nekad na duge lopte… Sad su se prekidi pokazali dobitnima i tri boda su tri boda.


Jedan od riječkih trenera iz mlađih uzrasta voli koristiti sintagmu »sve je pet deka«. Utrka za naslov je u ovom trenutku još uvijek baš takva i pitanje je što će je prelomiti.


– Sada je pod velikim povećalom svaka utakmica. Istina, svi čekaju neki kiks konkurencije, a normalno, kad smo ovako bodovono blizu, svaka utakmica postaje najbitnija. Tu smo svi negdje. Europske utakmice digle su Dinamo, a mi dobro igramo u kontinuitetu. Ali sve to je podložno brzim promjenama, još nemam neki poseban osjećaj tko će prvi otpasti iz utrke za naslov.


Za Rijeku je dobro i što tri od četiri velika derbija igra na svom terenu. Veliki je to plus pred konkurencijom i može biti možda i odlučujući zamašnjak na putu prema drugom naslovu u povijesti kluba.


– Utakmica s Osijekom također nam je jako bitna. Dobro je što i derbije s Dinamom i Hajdukom igramo na Rujevici, tu smo sigurno nekako opušteniji.


Navijači su se dobrim dijelom utakmice »okomili« na HNS i poruku prema vodećem tijelu nogometa, ali i svemu onom što potresa domaći nogomet. No, u isto vrijeme podizali su momčad u trenucima kad nije išlo i kad se lomila utakmica.


– Navijači su fenomenalni. Guraju nas i navijaju. To nam je poticaj za daljnje još bolje rezultate – zaključuje Mitrović, iskusni branič Bijelih koji su u jako dobroj poziciji i imaju se pravo nadati najboljem s obzirom na kvalitetu, raspored i aktualni trenutak forme. Titula ne bi bila nikakvo iznenađenje s obzirom na to kako igra Rijeka, a kako konkurencija. Neovisno o blijedom izdanju protiv Varaždina.