Rijeka vs. Lokomotiva

Marko Pjaca uoči današnjeg ogleda protiv zahuktalih “Lokosa”: “Želimo nastaviti niz pobjeda”

Denis Frančišković

Marko Pjaca/Foto PIXSELL

Marko Pjaca/Foto PIXSELL

Znam da ćemo dati sve od sebe i vjerujem da će navijači biti zadovoljni nakon utakmice - kaže Pjaca



RIJEKA Rano subotnje poslijepodne nudi šlager kola na Rujevici, sudar Rijeke i Lokomotive, dviju momčadi koje igraju najljepši nogomet u ligi. Ali pritom i osvajaju bodove, jedni ih otkidaju Hajduku na Poljudu, drugi Dinamu usred Maksimira. I to s prilično uvjerljivim izvedbama. Nakon Istre 1961 Rujevica je opet rasprodana, za očekivati je da će biti još popunjenija. Zanimanje je toliko da navijači Rijeke traže i priliku da susret prate s tribine podno semafora, na jugu, koji je isključivo rezerviran za gostujuće navijače.


U dva dosadašnja susreta Bijeli su imali više uspjeha, ali do ukupno četiri boda došli su jako teško. Prvi sudar na Rujevici završio je 2:1 nakon što su Lokosi rano došli u vodstvo golom Bubanje (6’), izjednačio je Pašalić (39’), a trobod osigurao već pomalo zaboravljeni Djouahra (78’). U Kranjčevićevoj je Lokomotiva također vodila golom sada već bivšeg napadača Tucija (27’) kojeg odlično zamijenjuje Čop, a bod Riječanima osigurao je Fruk (43’).


– Igramo protiv momčadi koja je u jako dobroj formi i u uzletu. Izrazito su mlada momčad, ali željna dokazivanja – kaže Marko Pjaca, Rijekin reprezentativac, lijevokrilni napadač. – Neće nam biti lako jer imaju i puno samopouzdanja. Dosta su dobri i trkački. Mi ćemo igrati svoju igru, moramo se postaviti dominantno, zagospodariti terenom od prve minute i držati loptu što je duže moguće.




Pjaca je prve prvoligaške minute odigrao baš za Lokomotivu, čije je boje branio od 2012. do 2014. godine te u 49 nastupa postigao devet golova.


– To su definitivno lijepe uspomene. Bio je to moj prvi susret sa seniorskim nogometom, bili smo drugi i došli do finala Kupa. Mogu reći sve samo najpozitivnije o klubu. Stvarno dobro rade i daju šansu mladima. Nemaju pritiska i svake godine netko ispliva iz te sredine. Meni je to bilo pozitivno iskustvo i tamo sam puno naučio – prisjeća se Pjaca.


Kvaliteta i karakter


Rijeka je također mlada momčad u kojoj su stariji igrači Pjaca (28), Dilaver (32), Mitrović (30) i Grgić (29). Ponekad tu mladost treba kontrolirati da ne »izgori«…


– Za Lokose se pripremamo kao i za svaku drugu utakmicu. Kad si mlad igrač želiš se dokazati i vidjeti na kojoj si razini, a za to su najbolje utakmice protiv najjačih. Onda obično igrač daje i nešto više ekstra od sebe. Meni je lijepo ovdje od prvoga dana. Stvarno uživam u nogometu i trudim se pomoći momčadi. Prava smo klapa, zasad ide sve super, a prate nas i rezultati. Igramo lijepo i mislim da svi uživaju igrati u ovoj momčadi.


Rijeka je u stopostotnom nizu već pet utakmica.


– Želimo ovaj niz nastaviti što je duže moguće. Mislim da smo u Gorici i Splitu pokazali da smo kvalitetna momčad. Kvaliteta je bitna, ali nije uvijek i presudna, bitan je i karakter, a mislim da ga mi pokazujemo. Na jako smo dobrom putu i sada opet želimo osvojiti sva tri boda – dodaje Marko.


Čop i pritisak


Pjaca je u Dinamu dijelio svlačionicu i s Dujom Čopom koji je zabio u zadnje vrijeme četiri gola Modrima.


– Poznajem Bartoleca, a i Čopa. S Čopom sam igrao u Dinamu i odličan je igrač, u to nema nikakve sumnje. I tamo se nazabijao jako puno golova. Super je i osoba i drago mi je da mu ide dobro, samo se nadam da mu tako neće ići i protiv nas.


Riječane i Lokose nakon loših travnjaka u Turopolju čeka idealan teren Rujevice. A obje momčadi vole igru i nadigravanje.


– Teren će biti odličan kao i uvijek, probat ćemo se nametnuti od prve minute i igrati svoj stil igre. Nadam se da će nas i rezultat pratiti. Znam da ćemo dati sve od sebe i vjerujem da će navijači biti zadovoljni nakon utakmice.


Rijeka je visoko istakla kandidaturu za prvaka. »Povratka« praktički više nema. Svaka nova utakmica novo je dokazivanje i nosi imperativ, neovisno koliko se on nastoji baciti u drugi plan.


– Mi svaku utakmicu idemo na pobjedu i ne osjeti se pritisak unutar svlačionice. Želja i motiv da. I Lokomotiva je u jako dobrom nizu i sigurno ima svoj pritisak, želi bliži priključak vrhu.


Pjaca u posljednje vrijeme igra sve bolje, opet je onaj pravi.


– Zadovoljan sam, a statistika uvijek može biti bolja. Na prvom mjestu mi je igra i ono što mogu dati momčadi, što se nekad možda i ne vidi. Naravno, uvijek može bolje.


Navijački vjetar u leđa i danas bi trebao biti veliki forte Pjaci i suigračima.


– Drago nam je čuti da je stadion rasprodan, to znači da radimo nešto dobro. Potrudit ćemo se da sve u konačnici bude kao i u ovih pet zadnjih utakmica – zaključio je Pjaca.



Standings provided by Sofascore