Uoči okupljanja momčadi

Mance o predstojećem prijelaznom roku: ‘Bilo bi sjajno zadržati Acostyja. Ali mnogi ga žele…’

Denis Frančišković

VIŠE NEMA »PANIČNIH TRANSFERA« Simon Rožman i Ivan Mance / Foto G. KOVAČIĆ/PIXSELL

VIŠE NEMA »PANIČNIH TRANSFERA« Simon Rožman i Ivan Mance / Foto G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Do zadnjeg trena smo vagali, Portugal ili Istra. Jednostavno, stanka je prekratka. Procijenili smo da je bolje dati igračima malo odmora. Dovest ćemo stopera, a vidjet ćemo kako će se sve razvijati oko Acostyja - tvrdi Mance



RIJEKA – Predblagdansko zatišje na Rujevici nikako ne znači i odmor za struku riječkog nogometnog prvoligaša. Naprotiv, ovo je vrijeme kad prvi operativci struke, Srećko Juričić i Ivan Mance imaju posla i više od uobičajenog. Slijedi prijelazni rok i zimski »remont« momčadi. Proljeće je tradicionalno vrijeme velikih očekivanja kad je u pitanju Rijeka, napad na barem jedan trofej pretvorio se nekako u nepisano pravilo Rijekinih ambicija posljednjih godina.


Momčad je do odmora 6. siječnja, a prvenstvo počinje već s prvim danom veljače. Vremena je malo, odluke i potezi moraju biti dobro promišljeni, pravovremeni i u skladu s klupskim kapacitetima.


– Nema dvojbe da je ovo bila jedna od najuspješnijih godina u povijesti kluba. Osvajanje Kupa Hrvatske sigurno je bio kruna uspjeha, tu je i drugo mjesto u prvenstvu, a moramo reći da smo se nadali još nekom boljem iskoraku u Europi – kaže Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke. – Međutim, nismo imali sreće u ždrijebu, izvukli smo Gent, dobro smo se nosili s njim, ali kasnije su se oni u daljnjem natjecanju pokazali kao vrlo jaka momčad.


Prostor mladima




Mance smatra da je bilo uobičajeno i kad su u pitanju izlazno-ulazni transferi.


– Bilo je manje-više standardno s dovođenjem igrača, s prodajom igrača, odnosno promjenama u kadru. Uvijek nastojimo na taj način stvoriti konkurentnu momčad. Ova polusezona? Bilo je turbulencija s odlaskom bivšeg stručnog stožera Igora Bišćana, no na kraju je novi trener zajedno s igračima izvukao polusezonu na pravi tako da možemo biti zadovoljni – dodaje Mance.


U ovoj polusezoni u fokusu je bila smjena na kormilu, Igora Bišćana je zamijenio ne toliko poznati Simon Rožman. Upao je u »crnu rupu« od tri poraza, ali i izvukao momčad u najkritičnijem trenutku.


– Rijeka iz godine u godinu pokazuje da poštuje trenere i želi kontinuitet struke. Struka je bitna za krucijalne rezultate kakve je dugo vremena imao Matjaž Kek. On je imao mir u radu, svi su bili za i uz njega te je to na kraju rezultiralo najuspješnijim godinama u povijesti kluba. Osim toga, apsolutno smo dali podršku i Bišćanu, no on se kasnije odlučio za drugi put. Sve je to došlo u nezgodnom trenutku jer se nije radilo o prirodnoj smjeni trenera. Rožman se kasnije našao u centru jednog »tornada« u seriji negativnih rezultata, ali tu je stvarno pokazao i znanje i koncentraciju i talenat te izvukao situaciju u svoju korist. Jednostavno »zavladao« je s momčadi i odveo nas tamo gdje smo željeli. Njegovo znanje nije upitno, zaslužuje plus i kompliment što je uspio smiriti situaciju – tvrdi Mance.


Visok poraz od zagrebačkih »modrih« uzdrmao je momčad. Uslijedila je na neki način i »šok terapija«, klub se zahvalio Mamiću, Punčecu i Šimiću.


– Onako visok poraz od Dinama sigurno je bolio, ali isto tako bio je jedno veliko otriježnjenje. Prije svega za samu svlačionicu gdje su igrači vidjeli da tako dalje više neće ići. I koliko god to grubo zvučalo, taj poraz nam je možda i nešto najbolje što se dogodilo s obzirom na cijelu situaciju i ono što se događalo na polusezoni. Bila je to ona točka kad su se svi u svlačionici mogli pogledati i reći neke greške su napravljene, ali sad nema više alibija. To je Rožman odlično odradio i izvukao situaciju na potpunu pozitivu.


Trijumf na Poljudu uvelike je vratio optimizam. Ali i samopouzdanje momčadi, u posljedniim utakmicama opet se stvorila prava sinergija travnjaka i tribina.


– Bilo je puno lijepih trenutaka. Recimo, dobra igra i eliminacija Aberdeena. Normalno, najljepše je doći na Poljud i pobijediti na onakav dominantan način. To je sigurno bila jedna mala zadovoljština i isprika navijačima za poraz od Dinama. Tu su igrači pokazali da mogu, znaju i žele – analizira Mance.


Jedan od glavnih operativaca »bijelih« potvrđuje zanimanje za igrače Rijeke. Ali u fokus stavlja Rijekinu mladost čije pravo vrijeme tek dolazi.


– Postoji dosta zanimanja za neke naše igrače. Vidjet ćemo u kojem će smjeru to ići, ali ništa se krucijalno neće promijeniti. Ako bude odlazaka, bit će i dolazaka, doći će drugi igrači manje poznati i afirmirani, ali to je način nakoji mi radimo. Ono o čemu razmišljamo i o čemu ćemo razmišljati sljedeće godine je da selektiramo momčad na taj način da otvorimo prostor nekim mladim igračima. To je ujedno, osim osvajanja trofeja, bilo nešto najbolje i što smo ostvarili ove godine. Tu prije svega mislim na Lepinjicu koji je postao praktički standardan prvotimac, na Hrvoja Smolčića koji raste iz utakmice u utakmicu te pokazuje da moramo vrlo dobro razmisliti hoćemo li mu dovoditi prirodnu konkurenciju ili mu dati dodatnog prostora da se i dalje razvija. Tu je i Pandur koji je debitirao i vratarski je potencijal na europskoj razini. Vuk je imao veliku nesreću s ozljedom, ali velik je talent, tako da moramo biti vrlo oprezni u selektiranju momčadi. Naravno, neće odjednom igrati svih 11 mladih igrača, ali to su igrači koji će u budućnosti igrati vrlo važnu ulogu u Rijeci. Tu su i naši dečki na posudbi koji se stalno dokazuju poput Ristovskog, Nevistića, Bušnje… Dobro se razvijaju i dečki u Orijentu.


Razgovori i rješenja


Suspenzijom trojice igrača te odlaskom Župarića bitno su poremećeni odnosi na osjetljivom mjestu zadnje linije. Hoće li struka tu intervenirati ili se osloniti na postojeći kadar i mlade igrače?


– Apsolutno, morat ćemo dovesti stopera i već imamo neke razgovore. Tu su Escoval i Velkovski kao oni koji su nekako čekali svoju prigodu i sada je vrijeme za njih. Escoval igra sve bolje i bolje, mlad je igrač, ali ima već dosta veliko iskustvo. Nadamo se samo da će Velkovski formu i zdravlje iz reprezentativnih utakmica konačno prebaciti i na Rijeku. No, bez obzira na to, mi moramo dovesti obrambenog igrača – otkriva Mance.


Mamić i Šimić preostali su dvojac na koji Rijeka više ne računa.


– Razgovaramo i tražimo rješenja – kratak je i jasan Mance.


Maxwell Acosty »ekspolodirao« je u završnici polusezone. I potvrdio zašto je doveden iako je dugo vremena bio poprilično »samozatajan« na travnjaku. Ugovor mu ističe sa sredinom lipnja 2020. godine.


– Bilo bi sjajno kad bismo mogli i uspjeli zadržati Acostyja. No, vidjet ćemo kako će se to sve razvijati jer ima jako puno zainteresiranih klubova za njega. Ako dođe ponuda koja će zadovoljiti klub i igrača, onda će sigurno doći do rastanka, ali spremni smo i na opciju da produžimo ugovor s njim – tvrdi Mance i otkriva da će se postojeći kadar morati malo bolje presložiti.


– Prijelazni rok je zanimljiv jer traje i kad prvenstvo počne. To trenerima ne daje apsolutni mir, ali pokušat ćemo to napraviti na što bezbolniji način. Moramo malo posložiti kadar jer imamo višak igrača u određenim linijama, a drugdje imamo manjak. No, posložit ćemo se, bez panike i nekakvih iskakanja iz tračnica. Velika je stvar što imamo mlade igrače koji mogu iznijeti teret i talentirani su da mogu napredovati iz utakmice u utakmicu. Više ne moramo ići u neke »panične« transfere – dodaje Mance.


Nakon tradicionalne zimske baze u Albuferiji, mijenja se i zimsko odredište »bijelih«.


– Do zadnjeg trena smo vagali, Portugal ili Istra. Jednostavno, ova stanka je prekratka, nema smisla gubiti dva dana na putovanje do Portugala i natrag. Procijenili smo da je bolje dati igračima malo odmora. To je bila takva procjena i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. U Umagu će biti klubova i protivnika, a uvjeti bi trebali biti odlični. Vjerujem da će se to pokazati kao dobar potez.


Damir Mišković, prvi čovjek kluba, znakovito je ustvrdio, radije bi trofej Kupa nego drugo mjesto.


– Ja bih volio da budemo dobri, da navijači budu zadovoljni, da igra što više naših mladih igrača… Da, trofeji se pamte i ostaju zauvijek, lijepa su i druga mjesta, ali nisu krucijalna. Moje ambicije u novoj godini su da damo sve od sebe, da budemo kompetitivni i do ljeta pripremimo jednu momčad s još više potencijala – zaključuje Mance.