Darko Velkovski

Makedonski reprezentativac u redovima Rijeke uoči večerašnjeg derbija: “Dinamo je favorit, ali kontre i navijači naše su veliko oružje”

Denis Frančišković

VELIKI ULOG - Amer Gojak i Darko Velkovski/Foto PIXSELL

VELIKI ULOG - Amer Gojak i Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Posljednje naše utakmice bile su jako zanimljive, padalo je i puno golova. Ako završi neriješeno, opet se neće ništa znati do kraja. Po meni će odlučivati zadnja dva kola - kaže Velkovski



RIJEKA Rijeka – Dinamo, nedjelja, 20 sati. Mjesto radnje Rujevica. I još jedan u nizu domaćih nogometnih klasika ove, ali i posljednjih sezona. Bijeli i Modri na najveći su način obilježili HNL u posljednjih osam godina Lige 10, dovoljno je reći da su Zagrepčani sedam puta bili prvaci, jednom drugi, Riječani su dohvatili prvi, povijesni naslov, čak pet puta bili su drugi i dvaput treći.


I tekuća sezona samo je dodatno potvrdila da su sudari Rijeke i Dinama posebne poslastice, ogledi pod dodatnim povećalom i nešto što pravi ljubitelji nogometa jednostavno ne propuštaju. U vatrometu golova dva susreta završila su 3:3, u posljednjem ogledu Dinamo je slavio u Maksimiru 2:0, no Rijeka je uzvratila pobjedom u metropoli s posebnom težinom, eliminiravši Modre iz borbe za Rabuzinovo sunce (3:1). Rijeka je ovoga proljeća malo posustala u formi, izgubila na četiri od šest gostovanja, a Dinamo je digao formu. No, ovakve utakmice donose motiv više.


Darko Velkovski je nakon teških gostujućih utakmica s Italijom i Portugalom odmah uskočio u kopačke protiv Istre 1961.




– Bila je to za mene fizički malo teža utakmica, ali najviše zbog tih putovanja s reprezentacijom. S druge strane, stanka nam je u klubu dobro došla da malo »ohladimo glave« nakon dva poraza – kaže Velkovski. – Ne znam, možda smo se previše zadovoljli pobjedama nad Hajdukom i Osijekom, i onda smo olako ušli u ove utakmice. Stvarno smo loše igrali, ništa nije išlo kako treba.


Od Dragovoljca smo dobili dva gola iz kontri, na kraju smo mogli dobiti još dva. Protiv Gorice su domaćini dobili crveni, a izgledalo je kao da mi imamo igrača manje. I onda smo zabili taj nesretni autogol. Dobro da smo se vratili u Puli, slijedi derbi u kojem se nikad ne zna kako će završiti, iako je Dinamo favorit.


Kemija momčadi


Utakmica na Drosini bila je specifična. Nije to bila prepoznatljiva Rijeka, već Rijeka puna discipline u kojoj se više pazilo na obranu nego vodilo računa o napadu.


– Znali smo da su domaćini opasni u kontrama i da se dobro brane. Onda smo i mi malo promijenili taktiku, čekali njih i naše kontre. Dobro je ispalo, nismo toliko riskirali da idemo s puno više igrača u završnicu.


Najnovija pobjeda Rijeke uz remi Osijeka i Hajduka u Gradskom vrtu (0:0) dodatno je zakomplicirala situaciju na vrhu. A još je dosta bodova u igri.


– Bit će dosta derbija i međusobnih utakmica najboljih momčadi, možda je mala prednost što četiri od sedam utakmica igramo doma. Teško je prognozirati, vidimo da i slabije momčadi pobjeđuju jače. Po meni će odlučivati zadnja dva kola. Podrška navijača? Uvijek kada dođe toliko publike, svatko od nas je obavezan pružiti još puno više. Imamo i manji imperativ? Pa ostale momčadi su uložile puno više novaca, pogotovo Osijek zadnjih godina.


Mi smo se opredijelili za neke posudbe i mlađe igrače. Ali stvorili smo dobru momčad, kemija unutar nje je jako dobra na čelu s trenerom Tomićem. I kad izgubimo, nema svađa, iako svatko svakome kaže ono što misli. To nas je i doguralo do ove pozicije, malotko je očekivao da ćemo tu biti.


Pohvale treneru


Goran Tomić produljio je suradnju s Rijekom, trener je koji je uspostavio jako dobru sinergiju na relaciji struka – igrači.


– Tomić je jako dobar trener i veliki plus mu je što je sa svim igračima jako korektan. Svakome kaže što od njega želi i očekuje, mislim da je on odličan trener za Rijeku.


Velkovski Modre označava favoritom. No, kakvu utakmicu očekuje?


– Teško je reći. Posljednje utakmice bile su jako zanimljive, padalo je i puno golova. Dinamo je kvalitetna momčad, a vjerujem da ćemo mi iskoristiti neke naše prednosti, možda naše dobre kontre. Mislim da je to naše jako oružje. A i igramo doma.


S druge strane, naći će se Arijan Ademi i Stefan Ristovski, dvojica prijatelja i suigrača iz reprezentacije.


– Nema problema s te strane, svatko brani boje svoje momčadi. Naravno da uvijek poslije bude malo pozitivne zafrkancije, a zezamo onoga tko izgubi.


Dinamo ove sezone ne vozi HNL-om u brzini više kao prijašnjih sezona. Ali opet je najveći kandidat za novi, već 23. naslov.


– Prodali su neke igrače, a i imali dosta ozlijeđenih. Nije bilo one širine kadra kada su imali jedan roster za Europu, jedan za domaće prvenstvo. Europa donosi i umor, a sad im je sigurno lakše jer nemaju toliko utakmica. Koga je najteže čuvati iz Dinama? Svi su dobri, teško mi je nekoga izdvojiti.


Pobjeda Riječane direktno vraća u borbu za naslov. To daje dodatnu težinu utakmici.


– Ako završi i neriješeno, opet se neće ništa znati do kraja. Mi iz Topa četiri znamo kiksati protiv ostalih, a i puno je tih međusobnih utakmica. Ponavljam, stvarno je teško prognozirati – zaključuje Velkovski.


Podvig protiv Azzurra, Makedonci vole sport

Velkovski i društvo pobrinuli su se za senzaciju godine kao reprezentacija, Sjeverna Makedonija izbacila je Italiju iz kvalifikacija za SP (0:1) u gostima. Bilo je to čudo u Palermu, no potom je Portugal bio prevelika prepreka za odlazak u Katar, presudio je Fernandes s dva gola (0:2).
– Kao prvo, nitko se nije nadao da ćemo proći Italiju, bio je to sjajan podvig. Uspjeli smo, sedam godina smo na okupu, stvorili smo dobru kemiju i to je najviše rezultiralo našim uspjehom. Istina, branili smo se s jedanaest igrača i prošli uz malo sreće, ali takav je nogomet. Protiv Portugala su nas skupo stajale dvije naše pogreške. Darovali smo im prvi gol. Šteta, da je ostalo 0:0 u prvom poluvremenu, možda bismo uspjeli odvesti susret u neizvjesne vode – kaže Velkovski.
Kako je sve doživljeno u njegovoj matičnoj državi?
– Došao je novi izbornik, taktički smo se dosta poboljšali i kroz sljedeća dva, tri ciklusa ova generacija može dosta toga napraviti. Atmosfera u Makedoniji? Vidjelo se koliko sport može podići i spojiti ljude. Vidjelo se to i kad su rukometaši Vardara osvojili Ligu prvaka. Cijela zemlja onda diše zajedno i priča o tome. Makedonci dosta vole sport – tvrdi Velkovski.