GLAS NARODA

“Ma, ča j’ ovo? Pidžama party?”. Bilo je zanimljivo na tribinama slušati reakcije na novi dres “Rijeke”…

Edi Prodan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Reakcija na dres povijesnih prijepora je na tribinama, konkretno na onoj »I«, bila je iznad svega ispunjena - duhovitostima



RIJEKA – Tribine nogometnih stadiona su jedini sustav na svijetu osjetljiviji i od seizmografskih uređaja. One naime djeluju iznimnom brzinom i jednakom takvom silinom brutalno iskrenih reakcija. Tako je bilo i ove nedjelje, u 21 sat kad su na rujevički travnjak istrčali nogometaši Rijeke premijerno predstavivši nove dresove. Nije dakako bila riječ samo o njihovom dizajnu, povijesni kontekst koji su izložili bio je onaj »tač« što je izazvao bezbrojne polemike. Ipak, reakcija na taj dres povijesnih prijepora je na tribinama, ili da konkretiziramo na »I« tribini, bila je, srećom, iznad svega ispunjena – duhovitostima. Bez nekog silnog prijekora, pogrda ili uvreda.


Bilo je tu svega i svačega, a kao najduhovitije istaknuli bismo pitanje »Ča j’ ovo pidžama parti?!«. Pohvala dresu u kontekstu još jedne »najvažnije sporedne stvari na svijetu«, u ovom slučaju primorskog svijeta i njegovih obožavanih karnevala išla je prema usporedbi »povijesnog dresa« i – Žejanskih zvončara. Oni koji pak permanentno analiziraju potencijalne investitore u klub, ovim su dresom doživjeli potvrdu kako su Nijemci, po prilici oni koji ulažu u opatijske hotele i riječku marinu, sigurni investitori jer dres ima elemente, boje koje sadrži i njemačka zastava.


Posložimo povijest


Ostavimo li salve duhovitosti koje je izazvao novi dres po strani, sam njegov dizajn je prije modernistički nego retro, povijesna je njegova priča, ne i izgled. I prije ga se može doživjeti kao majicu koja kombinira neke od elemenata dresa Rijeke i povijesti sporta na kvarnerskom području nego opreme u kojoj se bije nogometne bitke.




Gledamo li čisto povijesno, zanimljivo posložena nogometna prošlost. No kad smo već kod toga, dakle povijesnih sadržaja, bilo bi uputnije uprijeti sve snage kao bi se došlo do toga da i HNS uvrsti u svoju povjesnicu, činjenicu kako je prva utakmica na teritoriju Hrvatske odigrana upravo u Rijeci, 1873. godine. Nakon čega su se rađali i brojni klubovi šireg riječkog prostora, kao najstariji svakako Opatija 1911. ili Orijent 1919. godine, ili pak najuspješnijih od svih – Rijeka 1946. godine. I s te je strane, najnoviji dres Rijeke zgodno je posložio povijesne činjenice.


Plavo-bijela


Ali – bojimo se, prema apsolutno dominantnim reakcijama navijača, članova i pretplatnika koji svoju ljubav Rijeci iskazuju na najkonkretniji način, ne tek ispraznim polemikama onih koji na Rujevicu uopće i ne dolaze, čini nam se kako teza o tome da klub 25. studenog slavi 115 godina postojanja – neće proći. Pa tako ni simpatije prema nedjeljnom dresu.


Ono što je dobro bilo je to da je ta sportska majica izazvala uistinu zanimljive bravure, pa tako i onu fantastično duhovitog navijačkog preformera Valtera Berdena koji je raširivši šareni šugaman pokazao što misli o »retro deresu«. Jer boja nije mnoštvo, samo su dvije, ili jedna koju vjernici »Rijeke« nazivaju plavo-bijela.


A sad dosta o dresu koji vjerojatno neće baš često imati svoja uprizorenja na travnjaku. Da kolekcionarsku vrijednost, ne i konkretnu akciju. Onu koji očekujemo, svom silinom u četvrtak od 20 sati. Na travnjaku kao i na prepunim tribinama, tom najdirektnijem senzoru navijačkih emocija.