Daniel Štefulj

Lijevi bočni Rijeke pred današnju utakmicu protiv »svojih« Varaždinaca: “Nama pobjeda, njima na kraju ostanak u ligi i svi zadovoljni!”

Marko Cvijanović

Danijel Štefulj/Foto PIXSELL

Danijel Štefulj/Foto PIXSELL

Kad već spominjemo te pomiješane osjećaje, najbolje bi bilo da mi pobijedimo, a da Varaždin, unatoč tome, na kraju izbori ostanak u ligi. Uvjeren sam da bismo svi bili zadovoljni takvim scenarijem - kaže Štefulj



RIJEKA Daniel Štefulj neočekivano se prošle nedjelje našao na tribinama, umjesto na travnjaku pulskog stadiona Aldo Drosina. Stožerni prvotimac riječkoga prvoligaša u »civilu« je pratio rutinsku pobjedu »bijelih« u derbiju susjeda sa dviju strana Učke zbog istegnuća kolateralnog ligamenta koljena. U međuvremenu se stanje s ozljedom značajno popravilo, Daniel je u srijedu i četvrtak normalno trenirao, što znači da konkurira za današnju utakmicu u Varaždinu.


– Situacija je puno bolja, spreman sam, nije bilo tako strašno… Ušao sam u jedan blok, koljeno je malo zaplesalo pa je došlo do istegnuća. Osjećam se dobro, ali naravno da je trener taj koji će na kraju odlučiti hoću li igrati ili ne. Da se mene pita? Naravno da bih volio igrati! Uvijek je gušt igrati protiv bivšeg kluba – kaže Daniel Štefulj, koji je u jesenskom dijelu tekuće sezone bio igrač Varaćdina na posudbi i ostavio upečatljiv trag, zbog čega je u ekspresnom roku vraćen na Rujevicu, gdje se, također u kratkom razdoblju, izborio za udarnu jedanaestoricu.


Liga prvaka i ostanak


– Da, ove sezone sam već igrao u dresu Varaždina protiv Rijeke, a sad me čeka obrnuta situacija. Iskreno, bit će malo čudno, ali što je, tu je. U prvom dijelu sezone sam se s Varaždincima borio da skupimo što više bodova kako bismo uspjeli sačuvati prvoligaški ostanak, a sada s Rijekom u Varaždinu lovim bodove za drugo mjesto i Ligu prvaka i bivšoj momčadi moram zagorčavati život. U mom se slučaju taj uspon od borbe za ostanak do borbe za Ligu prvaka dogodio jako brzo. Eh sad, kad već spominjemo te pomiješane osjećaje, najbolje bi bilo da mi pobijedimo, a da Varaždin, unatoč tome, na kraju izbori ostanak u ligi. Uvjeren sam da bismo svi bili zadovoljni takvim scenarijem.




Varaždinci će u nepunih tjedan dana odigrati uzastopne utakmice protiv dviju najboljih hrvatskih momčadi, prošle subote su poraženi od vodećeg Dinama (1:3), a sada im u goste stiže drugoplasirana Rijeka.


– Vrlo nezgodna situacija za Varaždince, iako… U drugom poluvremenu protiv Dinama pokazali su da mogu parirati najboljima. Imali su nekoliko dobrih prilika i postigli pogodak za smanjenje Dinamova vodstva. Doduše, vidjelo se da su igrači Dinama malo popustili poslije vodstva 2:0, ali Varaždinci su uspjeli zadržati koncentraciju i napraviti nešto prema naprijed, uostalom imali su neke situacije iz kojih su mogli postići drugi pogodak. Na kraju su iz jedne pogreške dobili gol pa je na kraju rezultat ispao puno lošiji, nego što su to po igri pokazali. Pogotovo u drugom poluvremenu. Sada ih čeka još jedna teška utakmica, ali moje je mišljenje da se Varaždinci u prvom redu ipak moraju okrenuti utakmicama protiv slabijih protivnika, pogotovo izravnih konkurenata u borbi za ostanak.


Štefulj je s pulskih tribina imao dobar uvid u izvedbu Riječana protiv Istre 1961 i rutinsku pobjedu kojom su zadržali drugo mjesto i pozitivan niz rezultata.


– Ne sjećam se kad sam zadnji put gledao utakmicu s tribina, ne volim taj osjećaj. Međutim, uvijek sam tu da podržim momčad i budem dio nje, radovao sam se golovima suigrača i konačnoj pobjedi kao i da sam na terenu. Igrom slučaja moju je poziciju zauzeo Braut, koji je u momčad upao spletom okolnosti. Ja sam imao problema s koljenom, a Raspopović, koji je trebao zaigrati, ozlijedio se na zagrijavanju. Filip je svoje odradio, iako je igrao na neprirodnoj poziciji s obzirom da igra desnoga beka ili desno krilo. Općenito gledajući, tijekom cijele utakmice bili smo bolji protivnik i imali kontrolu nad utakmicom. U redu, malo se u naše redove uvukla nervoza poslije pogotka Puljana, ali kada je pao treći gol stiglo je potrebno olakšanje. Ta tri boda su nam bila jako važna za obranu druge pozicije.


Povratak navijača


Današnja utakmica u Varaždinu posljednja je u kojoj »bijeli« neće imati podršku navijača, od idućeg kola na tribine hrvatskih stadiona vraćaju se gledatelji pa će nogomet opet dobiti smisao.


– Baš tako! Volio da već sad u Varaždinu igramo pred publikom, jer bi me došli pogledati moja obitelj i prijatelji, ali strpit ćemo se još tjedan dana kada na Rujevicu stiže Lokomotiva i kada će nam, u svojevrsnom derbiju, itekako dobro doći podrška naših navijača. A što se tiče prijatelja u Varaždinu… Putovali smo dan ranije pa sam se mogao vidjeti s njima tako da nisam ostao zakinut.


Za Rijeku će u nastavku prvenstva svaka utakmica biti vrlo značajna s obzirom na tijesnu borbu za drugo mjesto.


– Poslije onog lošeg ulaska u utakmicu protiv Osijeka, uspjeli smo napraviti preokret, pobijediti i plasirati se u finale Kupa. Ispada da se sve preokrenulo u našu korist, momčad je puno dobila na samopouzdanju, pobijedili smo i u prvoj prvenstvenoj utakmici poslije prekida. Sve je u našim rukama, imamo priliku za osvajanje trofeja, u prvenstvu se borimo za drugu poziciju i plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Svaka iduća utakmica jednako je važna, vjerujem da ćemo u Varaždinu nastaviti pozitivnu seriju – zaključio je Štefulj