Milan Radović

Legenda “bijelih”: Osvajanje Kupa je veliki uspjeh, ali trebali bi se pojačati za sljedeću sezonu

Denis Frančišković

Vojko Obersnel i Milan Radović / Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel i Milan Radović / Foto: I. TOMIĆ

Ovo je stvarno velik uspjeh jer Dinamo nikad nije bio jači u posljednjih desetak godina. »Modri« su imali širok sastav, a mi puno ozlijeđenih. Nije moglo bolje u ovom trenutku - kaže Radović



RIJEKA Unatoč olovnim oblacima i pokojoj kapi kiše, Rabuzinovo sunce jučer je grijalo riječku žilu kucavicu. HNK Rijeka u želji da građanima, simpatizerima, navijačima i prijateljima kluba približi svoj veliki uspjeh izložila je ispred zgrade gradske uprave Rabuzinovo sunce, peti u nizu pokal Kupa Hrvatske kojeg su »bijeli« osvojili u samostalnoj Hrvatskoj. Ovaj put cijeli uspjeh i veliki podvig Rijeke dogodio se na pulskom terenu, a kada se zna da je matiran jedan od najboljih Dinamovih sastava u posljednjih pet desetljeća, sve skupa dodatno dobiva na težini.


– Pula me je vratila u mladost osvajanje prethodnih Kupova, pogotovo na naš premijerni Kup. U Puli je navijanje bilo fantastično, a i svi igrači su izgarali na terenu. Zasluženo smo pobijedili – kaže Milan Radović, jedan od igrača jedne od najboljih Rijeka svih vremena koja je točno prije 40 godina dvaput osvojila, odnosno obranila tadašnji Kup maršala Tita.


– Za mene je ovo stvarno velik uspjeh jer Dinamo nikad nije bio jači u posljednjih desetak godina. »Modri« su imali širok roster igrača, a mi puno ozlijeđenih. Sve u svemu nije moglo bolje u ovom trenutku.


Rušenje Zvezde




Radović je s velikim dijelom svoje generacije bio gost Rujevice pri kraju prvenstva. Bio je to podsjetnik na osvajanje Kupa Jugoslavije prije četiri desetljeća.


– Mi smo bila prva ekipa koja je donijela neki trofej u grad. Bilo je stvarno nezaboravno. Imali smo spektakularni doček, kad se toga sjetim odmah se naježim… Dočekalo nas je jako puno ljudi, rekao bih za ono vrijeme bio je to nevjerojatan broj – dodaje Radović.


Rijeka je tada pobijedila Partizan na Kantridi 2:1 pred više od 20.000 gledatelja, u Beogradu je bilo 0:0 pred više od 60.000 gledatelja. No, bilo je u završnici burno, nekoliko obostranih isključenja…


– Bile su to dosta dvije burne utakmice. Ja sam tada bio u vojsci, ali sam imao tu čast da odigram finale. Partizan je bio dosta jak, ali puno veći posao mi smo napravili eliminacijom Crvene zvezde u polufinalu. Pobijedili smo u Beogradu golom pokojnog Minte Ružića. U dvije utakmice s Partizanom smo zasluženo osvojili Kup, u biti obranili trofej – kaže Radović.


Tadašnji kapetan Zvjezdan Radin, koji je podigao pehar, zna reći da je Rijeka tada jako dobro znala igrati na rezultat.


– Istina, da smo se kojim slučajem u onom vrijeme zvali Zvezda, Hajduk, Partizan ili Dinamo vjerojatno bismo bili prvaci Jugoslavije s obzirom na to kakvu smo momčad imali. Na kraju krajeva, imali smo i reprezentativce što ne treba zanemariti. Jer velika četvorka je bila velika i ostala. Najviše igrača u reprezentaciji bilo je iz njihovih redova, a mi smo se priključili s četiri, pet naših igrača – prisjeća se Radović.


Kvržić najbolji


»Bijeli« ove sezone imaju Kvržića, Puljića i Pavičića u idealnoj jedanaestorci prvenstva. Iznenađenje ili se tu mogao naći još netko?


– Za mene to nije izenađenje. Žao mi je samo što Kvržić nije počeo kao desni bočni jer bi napravio fantastičnu karijeru. To sam mu i rekao. Puljić je odličan igrač iz drugog plana, ima osjećaj za gol, na kraju i drugi strijelac lige. Pavičić za mene nije iznenađenje, to je jedan od najbolji veznih igrača – tvrdi Rijekin veteran.


Kad sve sve zbroji, ispada da je Zoran Kvržić obilježio ovu Rijekinu sezonu.


– Mogu se složiti. Mijenjao je pozicije, što nije lako jer on ima napadačke navike. U nekim utakmicama se možda i malo vidjelo da to nije njegovo pravo mjesto. No, unatoč tome vrhunski je to odradio.


Radović redovito prati sve što se događa u Rijeci i oko nje. Na Rujevici je čest gost, bilo da Rijeka igra s Dinamom ili Rudešom.


– Nadam se opet dobroj Rijeci. Ali se nadam da ćemo se i malo pojačati. A i neki klinci trebaju stasati. Ove godine promovirani su mladi. Silom prilika? Istina. Ali to vam je uvijek tako, nije to samo u Rijeci. I drugim klubovima se povredi netko standardan i uskače mlađi, a netko ima sreću da se odmah pokaže u dobrom svjetlu, drugi pak nema – zaključuje Radović.