Rijeka vs. Aberdeen

KRAJ: Rijeka pogocima Murića i Čolaka opravdala ulogu favorita protiv Aberdeena i napravila veliki korak prema prolazu

Portal Novilist.hr

Antonio Mirko Čolak i Sam Cosgrove/R. BRMALJ

Antonio Mirko Čolak i Sam Cosgrove/R. BRMALJ

Riječani su dominirali tijekom svih 90 minuta, te slavili pogocima Čolaka s bijele točke u 61. minuti i majstorijom Murića u 88. minuti. Riječani su stekli veliku prednosti uoči uzvrata za sedam dana u Škotskoj.



RIJEKA Mediji koji prate riječkoga prvoligaša suglasni su u pretpostavci da će se Igor Bišćan okrenuti receptu s trojicom stopera, odnosno petoricom igrača u zadnjoj liniji koji mu je donio Kup Hrvatske pobjedom nad Dinamom u Puli. U toj utakmici na Aldo Drosini taj taktički potez trenera Rijeke se pokazao kao pun pogodak. Bišćan je doduše i u nedavnoj utakmici Superkupa primjenio istu formulu koja se međutim nije pokazala tako uspješnom. Bišćan će vjerojatno i večeras protiv Aberdeena pokušati isto. 


– Postoje neke sitne dvojbe oko sastava pa čak i oko sustava, ali je manje više sve odlučeno. Možda se dogode jedna ili dvije sitne promjene. Prva utakmica doma? To je uvijek teško procijeniti. Nekad se smatralo da je druga utakmica kod kuće određena prednost, a onda su u posljednje vrijeme neke statistike pokazale da momčadi koje igraju u gostima prolaze češće. Mislim da se ne treba opterećivati s time. Treba se maksimalno spremiti za to što nas čeka u dvije utakmice. I naraviti sve da se iskoristi domaći teren jer znamo da je na Otoku uvijek nezgodno, da je atmosfera vruća i navijači naprave svoje. Bilo bi dobro, ukoliko se može, stvoriti neku zalihu uoči druge utakmice – rekao je Bišćan koji neće moći računati na trojicu ozlijeđenih igrača: Mamića, Gorgona i Puljića.





Stigli su sastavi. Igor Bišćan se ipak nije odlučio za pulski recept i obranu s trojicom stopera. Trener Rijeke nije pojačao obranu već vezni red uvođenjem defanzivnog veznjaka Capana koji će vjerojatno igrati ispred obrane u paru s Lepinjicom. Malo iznenađenje je i što na krilu počinje Maxwell Acosty, koji je ne tako davno bio na izlaznim vratima Rujevice i nije uživao preveliko povjerenje trenera, no očito je Bišćan procijenio da njegova brzina itekako može doći do izražaja u susretu sa Škotima. Bišćanov kolega Derek McInnes nije napravio niti jednu promjenu u odnosu na sastav koji je najavljen. To znači da utakmicu počinje i “nezadovoljni” McKenna.


90.+3 minute: Kraj utakmice na Rujevici. Rijeka potpuno zasluženo svladala Aberdeen, bila je bolja tijekom svih 90 minuta utakmice i stekla veliku prednost uoči uzvrata u Škotskoj. Riječani su opravdali ulogu favorita na Rujevici, pokazali da ipak imaju određenu prednost u individualnoj kvaliteti.


GOL!!! Murić je postigao i drugi riječki pogodak u 88. minuti. Ljevicom je s 20 metara pogodio donji desni kut nemoćnog vratara i donio Rijeci veliku prednost uoči uzvrata.


GOL!!! Antonio Mirko Čolak je iskoristio najstrožu kaznu i doveo Rijeku u vodstvo nakon što je Ojo napravio prekršaj nad Capanom.


51. minuta: Halilović je udarcem s 20 metara dobrano protegnuo gostujućeg vratara nakon što je glavninu posla obavio dodavanjem Acosty.


46. minuta: Počeo je nastavak na Rujevici, nema promjena u sastavima.


45.+2 minute: Kraj prvoga poluvremena. Rijeka je ostavila puno bolji dojam od svojih gostiju, ali nema pogodaka na Rujevici.


29. minuta: Velika prilika za Rijeku. Nakon udarca iz kuta Župarić je dočeka odbijanac (Lewis je obranio udarac Lepinjice) i s vrha peterca promašio okvir gola kraj već savladanog vratara.


28. minuta: Halilović je tukao s vrha kaznenog prostora i poslao loptu zamalo preko gola.


20. minuta: Rijeka ima nešto više od igre, diktira tempo, ali nema još golova…


10. minuta: Nema još golova i prilika. Igra se uglavnom između dva kaznena prostora u dosta visokom ritmu.


1. minuta: Počela je utakmica na Rujevici.


RIJEKA – ABERDEEN 2:0


Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 6452. Sudac: Ricardo de Burgos Bengoechea (Španjolska). Strijelci: 1:0 Čolak (61′-11m), 2:0 Murić (88′). Žuti kartoni: Kvržić, Župarić, Capan (Rijeka), Ojo, Cosgrove (Aberdeen).


RIJEKA: Prskalo – Kvržić,  Župarić, Punčec, Tomečak (od 75′ Raspopović) – Capan (od 85′ Iglesias), Lepinjica – Acosty (od 62′ Murić), Halilović, Lončar – Čolak.


ABERDEEN: Lewis – Logan, Considine, McKenna, Leigh – Gallagher (od 75′ Campbell), Ojo, Ferguson – Hedges (od 86′ Main), Cosgrove, McGinn (od 75′ Wright).


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ