Potraga za trenerom

Koga bi željeli na klupi Rijeke nakon Jakirovića? Ova šestorka trenutno važi za glavne kandidate

Portal Novi list

Ilustracija Reuters / Pixsell

Ilustracija Reuters / Pixsell

Goran Tomić, Ante Čačić, Matjaž Kek, Igor Bišćan, Gonzalo Garcia ili Samir Toplak



Ako ne dođe do nekog velikog preokreta Rijeku će u Lilleu voditi Darko Raić-Sudar, aktualni sportski direktor kluba, koji je svojedobno stekao određeno trenersko iskustvo na klupi Istre 1961. Jasno je, međutim, da je riječ o privremenom riješenju i da će na Rujevici pokušati u što kraćem roku pronaći čovjeka koji će preuzeti na duže razdoblje kormilo prve momčadi. U kuloarima se trenutno vrti nekoliko imena, preciznije šestorica stručnjaka se povezuju uz mogući angažman na Rujevici. Neki od njih već su bili treneri Rijeke.


GORAN TOMIĆ


Nekoliko sati prije Jakirovićeva ustoličenja u Maksimiru važio je za glavnog kandidata za Bišćanova nasljednika. Dakle, na tržištu je, spreman ponovo sjesti na klupu nekog HNL prvoligaša. Dobro poznaje Rijeku s kojom je osvojio Kup Hrvatske, dobro poznaje Darka Raić-Sudara, sportskog direktora Bijelih. U ovom trenutku zvuči kao realna opcija. Gaji lepršav, napadački nogomet, sasvim sigurno pogodan za razvijanje mladih igrača u svlačionici Rijeke.


ANTE ČAČIĆ


Bivši izbornik i trofejni trener Dinama slobodan je nakon odlaska iz Maksimira. Čačić sigurno ima znanja i kvalitete preuzeti Rijeku i povesti je prema vrhu HNL-a. Mirni i iskusni stručnjak na pragu osmog desetljeća života ne zvuči kao loše riješenje da primiri uzavrele strasti u i oko kluba po odlasku Jakirovića.


MATJAŽ KEK




Njegovo ime je uvijek aktualno kada na Rujevici dolazi do promjene trenera. Ne tako davno i sam je u jednom intervjuu priznao da je bio nadomak povratka na Rujevicu. Dakle, bez obzira na njegov angažman na klupi Slovenije tu opciju nikada ne treba unaprijed prekrižiti. Kek i Mišković gaje prisne odnose unatoč svojedobnom naprasnom rastanku što je u cijeloj priči vrlo bitan faktor.


IGOR BIŠĆAN


Damir Mišković u jednom od posljednjih istupa u javnost nije izričito zanijekao mogućnost da Igor Bišćan ponovo sjedne na klupu Rijeke. Sasvim dovoljno da se njegove akcije održe na životu iako je s obzirom na povijest njegova boravka na Rujevici jasno da se za takav rasplet mora poklopiti puno toga. I on je, kao i Tomić, ostavio iza sebe osvojeni Kup Hrvatske.


GONZALO GARCIA


Bivši trener Istre 1961 pokazao je prošle sezone puno toga dobroga na Aldo Drosini. Hrvatskoj nogometnoj javnosti dopao se način igre Zeleno-žutih. Španjolski državljanin rođen u Urugvaju javno je potvrdio da je spreman razgovarati o poslu na Rujevici, no isto tako napomenuo da nema nikakvih indicija da će taj kontakt i dogoditi.


SAMIR TOPLAK


Više od jednog desetljeća se spominje kao mogući trener Rijeke. Nikada nije dobio priliku iako je na klupama nekoliko hrvatskih prvoligaša pokazao da je u stanju od ne tako skupih i razvikanih imena stvoriti nešto prepoznatljivo, odnosno prije svega nešto što donosi – rezultat. Njegov šanse definitivno (opet) nisu velike, ali ih ne treba unaprijed prekrižiti.