Zna što priča...

KEKOV PORUKA RUJEVICI: Kada je grmilo sa svih tribina Rijeka je bila moćna!

Portal Novilist.hr

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

 U ovakvim situacijama za mene je jedino moguće rješenje da se sjedne i razgovara, da se nađe rješenje koje zadovoljava obje strane. Nisam suglasan s tezom da je nemoguće pronaći rješenje! Još jednom ponavljam, huk sa zapada na Kantridi i sa sjevera na Rujevici nešto je posebno. To moraš doživjeti dolje na terenu! - rekao je bivši trener Rijeke za Sportcom.



RIJEKA Matjaž Kek, bivši trener Rijeke i aktualni slovenski izbornik posljednjih dana boravio je u Splitu kao gost na trenerskom seminaru za nogometne stručnjake iz tog dijela Hrvatske. Iako je godinama bio na klupi Rijeke i taj period odradio više nego uspješno riječka struka nikada nije našla za shodno poslušati poneki Kekov savjet između ostalog i zbog toga što su mnogi uz pozamašnu dozu zavisti pratili njegov rad na Kantridi ili Rujevici tvrdeći da bi uz takvu količinu ulaganja i oni napravili takve, ako ne i bolje rezultate. 


Kekov dolazak na seminar u Split iskoristile su i brojne kolege za prigodne razgovore. Riječki portal Sportcom uhvatio je Keka i postavio nekoliko zanimljivih pitanja vezanih uz klub kojega je napustio prošle jeseni nakon poraza od Gorice. Razgovor prenosimo u cijelosti:


“Igor Bišćan prvu europsku utakmicu na klupi Rijeke priprema u atmosferi koju ne pamte ni najstariji navijači Rijeke. Počevši od utakmica protiv Wrexema i Beverena krajem sedamdesetih pa nadalje, nikada se uoči jedne europske utakmice nije raspravljalo o organiziranom bojkotu bilo kakve skupine navijača. Upravo suprotno, europske utakmice uvijek su bile povod za demonstraciju riječkog zajedništva kao u petogodišnjem mandatu Matjaža Keka tijekom kojega je Rijeka odigrala nekoliko najboljih europskih utakmica u povijesti:




– Teško je meni bilo što komentirati, to prije što nisam bio ni jednoj utakmici na Rujevici otkada sam otišao. Mislim da ne bi bilo primjereno da komentiram ili uspoređujem, samo mogu reći da je atmosfera više puta momčadi dala dodatnu moć i energiju, koje je bila potrebna u europskim utakmicama, kaže Kek.


Vi ste imali jako dobar odnos sa svima skupinama navijača, posebice s Armadom. U čemu je tajna uspjeha?


– Teško je meni odgovarati na takva pitanja! Jedino mogu reći da sam želio pošteno raditi i da sam htio imati poštene odnose sa svima. Bilo je kritika nakon loših utakmica, jedna od takvih je bila utakmica protiv Aberdeena, taj me poraz peče i danas… Čini mi se da je tada cjelokupna situacija u klubu bila drugačija, ali ponavljavam da ne bi bilo korektno da o tome sada govorim iz Maribora.


Da Vas previše ne maltretiram osjetljivom temom, činjenica je da vama nitko nije javno prigovarao na izboru pomoćnika! Nije bitno kako su se oni zvali, atmosfera je bila dobra?


– Reći ću samo da je Rijeka imala podršku navijača i prije nego što sam ja postao trener. Sigurno da je teže igrati u ovakvim uvjetima, nisam ja taj koji treba govoriti o tome tko je za što odgovoran ili krivac.


Na kraju teme o atmosferi kako komentirate odluku Damira Miškovića da ne pristaje na kompromise prema zahtjevima Armade?


– U ovakvim situacijama za mene je jedino moguće rješenje da se sjedne i razgovara, da se nađe rješenje koje zadovoljava obje strane. Nisam suglasan s tezom da je nemoguće pronaći rješenje! Još jednom ponavljam, huk sa zapada na Kantridi i sa sjevera na Rujevici nešto je posebno. To moraš doživjeti dolje na terenu! Tek kada si dolje, osjetiš tu moć! Znalo se dogoditi na nekim gostovanjima da je došla samo pet navijača, pa je već i to bilo nešto posebno. Veliki udio u pozitivnim rezultatima Rijeke imali su navijači. Ne samo ultrasi, nego cijela Armada i svi navijači na ostalim tribinama! Kada bi svi oni zajedno zagrmili, onda je Rijeka bila moćna! Stvarno bih volio da se vrati onakva atmosfera, da se vrati suživot nogometne Rijeke…


… koji je nestao Vašim odlaskom, slučajno ili ne! Kada govorimo o nogometu, jeste li suglasni da je Rijeka favorit protiv Aberdeena?


– Rijeka je favorit prema kvaliteti i načinu igre. Nadam se da će se revanširati Aberdeenu za naš bolni neuspjeh. Dogodi se takva utakmica u karijeri, ni iz čega smo izgubili 0:3! Sjećam se upravo podrške navijača poslije te utakmice koja je bila jedna od najslabijih u mom mandatu. Rijeka je danas organizirana momčad koja zna igrati na rezultat, a to je izuzetno bitno!


Bitno je i to da okosnicu momčadi još uvijek čine igrači koje ste vi vodili, stabilnost bi trebala biti dodatna prednost u ovoj fazi natjecanja?


– Meni je pred očima još uvijek utakmica finala Kupa gdje se osjetila sinergija na tribinama i igralištu, gdje je prevladao sistem igre i pojedinačna kvaliteta zbog koje je Rijeka apsolutno izdominirala Dinamo. Mislim da je jasno kako će se Rijeka postaviti prema Aberdeenu. Ne znam u kakvom je stanju Aberdeen, ali mislim da će se u tim utakmicama više pitati Rijeku kao što se pitalo prije četiri godine. Sami smo bili krivci što smo promašili prilike i primili onako jeftine pogotke!


 Za kraj jedno provokativno pitanje vezano za atmosferu: kako biste Vi javno reagirali da vam Mišković nije doveo ni jedno pojačanje uoči prve europske utakmice, a da je prodao jedinog reprezentivca?


– Ha, ha, ha… Koliko se sjećam, to se i dogodilo! Rijeka je poznata da prodaje igrače pred važne utakmice! Prodaju se kada dođe prva prilika, a kupuje kada se pojave na tržištu. Mislim da je došlo nekoliko igrača koji su željni dokazivanja, ali… ha, ha…. Kek je Kek, a sve ostalo prepuštam mašti! – rekao je Kek za Sportcom.