Franko Andrijašević

Kapetan Rijeke upozorava uoči Šibenika: “AZ nam treba biti škola, a HNL je sada prioritet”

Mateo Sučić

Fredrik Midtsjo i Franko Andrijašević/Foto REUTERS

Fredrik Midtsjo i Franko Andrijašević/Foto REUTERS

Mi smo mladi, učimo, nažalost, na vlastitim pogreškama, a Europa ti ništa ne oprašta - kaže Franko



RIJEKA Franko Andrijašević odigrao je 64 minute utakmice u Alkmaaru iako je njegov nastup bio upitan do posljednjeg trena. Ipak, kapetan je stisnuo zube, zaigrao u nešto drugačijoj ulozi nego u prvim dvjema europskim utakmicama, ali bio je nemoćan u nastojanjima da Rijeka izbjegne poraz protiv AZ-a.


Simon Rožman je uoči utakmice naglašavao važnost da Franko bude na travnjaku i pomogne suigračima izdržati početne nalete domaćina, ali riječki plan propao je nakon dvadesetak minuta koliko je AZ-u bilo dovoljno da s dvjema dubinskim loptama prepolovi obranu »bijelih«.


– Nismo očekivali poraz, vidjeli smo svoje prilike u toj utakmici, no od početka je sve krenulo na njihovu stranu. Brzo su nam zabili dva gola iako je priprema išla u smjeru da izdržimo taj početni pritisak, računali smo da će u nekom trenutku AZ pasti, ali dobili su krila nakon golova, dobro nas iskontrirali i učinili taj poraz bolnim. Kada se sagleda cijela utakmica, vidi se da su kaznili praktički sve naše pogreške, dok su se u fazi obrane dobro branili i teško smo dolazili do prilika. Moramo popraviti taj početak utakmica, pogotovo u gostima, da budemo još čvršći i još kompaktniji u bloku – govorio je kapetan Riječana jutro nakon poraza u Nizozemskoj poslije utakmice za koju je ostao dojam da je gard Riječana bio možda i malo previše ofenzivan za ovakvog suparnika.


Loš ulazak




– Imali smo ideju da ih čekamo na tri četvrtine terena pa napadnemo visoko kada osjetimo priliku. Dvije dubinske lopte pretvorile su se u dva pogotka, uvukla se nervoza i što reći osim da nemamo vremena žaliti jer utakmice idu prebrzo i moramo brzo učiti.


Iako su »bijeli« očekivali lakšu utakmicu i više prostora nego protiv Real Sociedada, AZ je nemilice kažnjavao svaki prostor koji se otvarao.


– Znali smo da su brzi na krilima i da će to pokušavati iskoristiti, u analizama smo vidjeli svoju priliku ako izdržimo tih petnaestak minuta, no ulazak u utakmicu nije bio dobar. Gledam i ostale rezultate, ima iznenađenja i visokih poraza momčadi koje ne bi smjele tako gubiti. Mi smo mladi, učimo, nažalost, na vlastitim pogreškama, a Europa ti ništa ne oprašta. Mislim da nismo pokazali što možemo i vjerujem da u ovim četirima utakmicama možemo još nekome otkinuti bodove, ako ne i pobijediti.


Ako ćemo tražiti pozitivne strane utakmice na AFAS stadionu, Rijeka se nije raspala, iako je u jednom trenutku slutilo na katastrofu, već je do posljednje minute pokušavala provesti ideju s kojom je došla u Alkmaar.


Novi udarac


– Kada usporedimo utakmice protiv AZ-a i Real Sociedada, ovdje nas je suparnik odmah kaznio. Nismo zbog toga odustali od plana, pokušavali smo ga se držati cijelo vrijeme, ali treba reći da je AZ odigrao odličnu utakmicu u odnosu na ono što je pokazivao ranije. Kaznili su nas u svakom trenutku i treba im čestitati na tome.


Ozljeda? Opet sam dobio udarac na isto mjesto, sad je malo osjetljivo… – kaže Franko


Između AZ-a i Napolija, koji na Rujevici gostuje idući četvrtak, Rijeci slijedi gostovanje na Šubićevcu.


– Šibenik se od početka sezone pokazao kao čvrsta i kompaktna momčad i sigurno će uložiti puno truda da nam uzme bodove. AZ nam treba biti škola, moramo što prije naučiti iz nekih situacija, ali HNL je sada prioritet.


Andrijašević očekuje Šibenik, koji će biti silno motiviran da ponovi utakmice protiv Dinama i Hajduka te pokuša otkinuti koji bod »bijelima«.


– Sigurno nas čekaju nabrijani i zato se moramo što prije osvježiti da u nedjelju možemo biti na potrebnoj razini. Ozljeda? Opet sam dobio udarac na isto mjesto, sad je malo osjetljivo… Nadam se da ću se što prije oporaviti i napravit ću sve da nastupim – zaključio je Franko Andrijašević.