Alexander Gorgon

Kapetan Rijeke uoči nastavka sezone: “Prije prekida smo bili u odličnom razdoblju, mogli smo puno trčati”

Davor Petrović

Alexander Gorgon/Foto PIXSELL

Alexander Gorgon/Foto PIXSELL

To su bila naša dva najbolja mjeseca u ovoj sezoni. Na našu veliku žalost, zaustavila nas je pamdemija koronavirusa, ali moramo prihvatiti da je i to postalo dio naših života. Svi klubovi su se našli u istoj situaciji, a mi nismo jedini prvoligaš koji je bio u naletu - kaže Gorgon



RIJEKA Poput svih ostalih građana ove zemlje, Alexander Gorgon je već dio ožujka i travnja uglavnom proveo među četiri zida.


– Naravno, nitko nije navikao da stalno mora biti doma i izbjegavati druge ljude s kojima se druži, ali kod mene je sve prošlo OK. Imam dvoje male djece i ne mogu reći da mi nije bilo dosadno. Uvijek se nešto događalo… Igrali smo se jako puno i išli smo u šetnje po šumi, tamo gdje nema drugih ljudi. Dobro je da su se sada stvari promijenile jer karantena je stvarno trajala jako dugo – kaže Gorgon.


Zapravo, vaša djeca su došla na svoje jer je tata bio stalno na raspolaganju za igru. Je li im bilo teško objasniti da na neko vrijeme treba promijeniti životne navike?


– Mislim da danas sva djeca dobro znaju za izraz koronavirus. Vjerojatno ne razumiju što je to točno, ali jasno im je da se radi o nekoj opasnosti zbog koje treba biti oprezan. Što se tiče karantene, stvarno smo uživali u zajedničkim trenucima, iako moram priznati da imam sreću što sam profesionalni nogometaš pa i inače mogu dosta vremena provoditi s djecom. Drugi ljudi, koji, na primjer, rade u uredima, obično ne mogu biti doma po cijele dane.


Mjere opreza


Sada dolazi razdoblje u kojem ćete opet imati dosta nogometnih obaveza. Doduše, sve se odvija u kontroliranim uvjetima. Kako se snalazite u toj situaciji?




– Još uvijek se moramo držati svih mjera opreza, tako da nema boravka u svlačionici i tuširanja nakon treninga. Sve je to jako čudno, ali svi smo jako sretni što se tu stvari razvijaju prilično brzo u pozitivnom smjeru. Prije tri tjedna smo trenirali u grupama, a sada već radimo svi zajedno. Naravno, zadovoljni smo zbog toga. Lijepo je da se nogomet vraća, iako ćemo, na našu veliku žalost, morati igrati bez navijača. Mislim da će povratak vrhunskog sporta i drugim ljudima dati dodatnu snagu i motivaciju u ovom zahtjevnom vremenu.


Bila bi velika šteta za nas da zbog nedostatka koncentracije pokvarimo ono što smo gradili tijekom cijele sezone. Svi moramo biti maksimalno fokusirani i svaku utakmicu moramo igrati kao da se radi o zadnjem kolu koje odlučuje o svemu – kaže Gorgon


Je li vam žao što je prisilna pauza stigla u trenucima kada je Rijeka uhvatila pravu formu?


– Prije prekida prvenstva stvarno smo bili u odličnom razdoblju. Svi smo se jako dobro osjetili i naša igra je imala glavu i rep. Svaki od nas je znao što mora raditi na terenu, a imali smo puno snage za trčanje. To su bila naša dva najbolja mjeseca u ovoj sezoni. Na našu veliku žalost, zaustavila nas je pamdemija koronavirusa, ali moramo prihvatiti da je i to postalo dio naših života. Svi klubovi su se našli u istoj situaciji, a mi nismo jedini prvoligaš koji je bio u naletu.


Budući da su sada uvjeti za igranje neuobičajeni, kako gledate na nastavak natjecanja?


– Svaku utakmicu do kraja sezone moramo igrati kao da je finale. Ostalo je još deset kola, što je jako puno u normalnim uvjetima. Međutim, nitko ne zna što se može dogoditi u danima koji dolaze. Ako opet dođe do prekida prvenstva, nakon što odigramo dva-tri kola, moramo biti u dobroj poziciji na ljestvici. Bila bi velika šteta za nas da zbog nedostatka koncentracije pokvarimo ono što smo gradili tijekom cijele sezone. Svi moramo biti maksimalno fokusirani i svaku utakmicu moramo igrati kao da se radi o zadnjem kolu koje odlučuje o svemu. Ove sezone imamo vrlo zanimljivo i izjednačeno prvenstvo. OK, Dinamo je iskočio na vrhu, ali od drugog do šestog mjesta je jako velika gužva. Situacija na ljestvici je totalno neizvjesna i mi, kao i naši konkurenti, znamo da nemamo pravo na pogrešan korak.


Ista pozicija


Prođu li iduća dva tjedna bez komplikacija, početak nastavka sezone prvo vam donosi polufinale Kupa s Osijekom 30. svibnja. Koliko je zahtjevno igranje tako važne utakmice nakon duge pauze?


– To je nešto na što ne možemo utjecati. Kako je nama, tako je i Osijeku. Prema tome, krećemo iz iste pozicije u to polufinale jer niti jedna momčad ne zna koliko je blizu natjecateljskoj formi. Mislim da će to biti jedna od onih utakmica u kojima pobjedu mogu donijeti želja i voljni moment. Protiv Osijeka ćemo vidjeti gdje su nam trenutačni limiti jer nakon ovako duge pauze nije lako opet uhvatiti pravi ritam. Cijelu situaciju može olakšati pravilo da se sada može mijenjati pet igrača, ali jasno je da za finale Kupa moramo dati sve što možemo i ići preko granica svojih trenutnih mogućnosti. Svi smo jako motivirani i veselimo se što opet imamo priliku boriti se za nešto.


S obzirom na zdravstvenu situaciju, jeste li razmišljali o tome kako će izgledati uklizavanja, dueli i skok igra?


– Mislim da tu neće biti nekakvog straha. Svi mi igramo nogomet od malih nogu i znamo da se na terenu ne može ići drugačije nego punom snagom. To je borba za svaki djelić terena, i tu nema suzdržavanja. Siguran sam da će svi igrati normalno, kao i prije ove pandemije.


Snaći ćemo se za proslavu, važno je da zabijamo

Igrate na isturenoj poziciji i često spremate loptu u suparničku mrežu. Koliko će vam biti zahtjevno prihvatiti uputu da za sada nema kolektivnih proslava golova, s masovnim grljenjem ili bacanjem igrača na hrpu?


– Ufff… To će biti jako, jako teško jer radi se o velikoj eksploziji emocija u jednoj sekundi. Nikada nisam igrao nogomet bez slavljenja gola. Stvarno ne znam kako ćemo reagirati u tim situacijama. Jasno nam je da moramo pokazati odgovornost i pružiti primjer drugim ljudima, a moramo biti i zahvalni što uopće možemo nastaviti igrati. Bit će to jako čudno vrijeme za nogomet. Čini mi se da će sve izgledati kao prijateljska utakmica s nekim niželigaškim klubom, u kojoj se puno zabija, pa se nakon golova samo vraćamo preko centra, bez nekog pretjeranog slavlja. Opet, nekako ćemo se naviknuti na tu novu situaciju. Već ćemo se snaći za proslavu, najvažnije ja da zabijamo golove i pobjeđujemo.