Hrvoje Smolčić

Kapetan Rijeke nakon posljednjih posrtaja: “Razočarani smo više od naših navijača, želim se odužiti protiv Puljana”

Denis Frančišković

Hrvoje Smolčić/Foto PIXSELL

Hrvoje Smolčić/Foto PIXSELL

Osvojili smo tek četiri boda od devet i stvarno se osjećamo dužni - kaže Smolčić



RIJEKA Iako im to u ovom trenutku nije primarno, nogometaši Rijeke još uvijek mogu završiti godinu kao jesenski prvaci. Istina, ključevi uspjeha nisu više samo u njihovim rukama, ali prvi dio sezone pokazao je koliko sve zna biti nepredvidivo, koliki su usponi i padovi Dinama, Osijeka, Hajduka i Rijeke. Gorak okus od Gorice u najslabijoj utakmici sigurno je ostavio traga, ali momčad Gorana Tomića već je u nekoliko navrata pokazivala kako se zna dignuti kad joj je najteže. A završetak godine pobjedom nad Istrom svakako bi bilo solidno iskupljenje u novonastaloj situaciji. Bodovno bi se izjednačio domaći i gostujući učinak i popravio dojam. Još kad bi se kojim slučajem posložile kockice ostalih rezultata, odlazak na blagdanski odmor bio bi s dozom još većeg zadovoljstva.


– Imali smo malo više odmora, a cilj je tu posljednju utakmicu odigrati na neku svježinu i naravno pobijediti. – kaže kapetan Hrvoje Smolčić. – Gdje smo zakazali protiv Gorice? Mislim prije svega da smo loše ušli u utakmicu. Očekivali smo da ćemo mi biti ti koji će više držati loptu u nogama i stvarati prigode. No, gosti su imali vratnicu i zicer. Smirila se potom utakmica nakon čega smo dobili crveni karton. Bilo je to dosta nesmotreno, ostali smo s igračem manje, što po meni ne mora uvijek predstavljati presudnu razliku. Igrač više je naravno prednost, ali mi ostatak utakmice nismo uspjeli odigrati na zadovoljavajućoj razini. Osobno sam vjerovao u pobjedu i kad smo ostali s igračem manje, jer znam da posjedujemo kvalitetu. Nakon poluvremena malo smo pojačali fazu obrane, ali dobili smo gol iz fantastičnog udarca i to je dodatno poremetilo naše redove. Nismo smjeli dobiti gol na taj način, stajali smo u nekom niskom bloku i lopta je s 20 metara završila u mreži. Da smo držali dulje tu nulu, sigurno bi Gorica bila nervoznija jer tražili su pobjedu. Mi smo pak očekivali da će nam to ostaviti prostora iza njihovih leđa za kontre. Bili smo prisiljeni otvoriti se, ostavljali smo puno prostora i moglo je i gore završiti za nas. Kad smo smanjili i kod Gorice se osjetila nervoza, pojačali su obranu, ali mi nismo bili dovoljno kreativni da stvorimo neku akciju koja bi donijela izjednačenje. Nismo se tomu nadali, priželjkivali smo pobjedu, ali što je, tu je.


Bez opravdanja


Izgubiti se uvijek može, ali ostao je dojam da je Rijekina momčad bila potpuno energetski prazna u tako važnoj utakmici. A upravo energija i napadački nogomet nosili su Riječane u prvom dijelu prvenstva.




– Uvijek smo igrali za gol više. I uvijek napadali. Bili smo dosta ofenzivna momčad. Sad se to sve poremetilo, ali opet mislim da taj igrač manje nije bio toliko velik razlog da odigramo dosta jalovo. Nemamo baš neko opravdanje i svi smo razočarani, što se vidjelo poslije u svlačionici. Sad je sve gotovo, idemo svojim putem i vjerujem da ćemo protiv Istre biti pravi. Nama je cilj uvijek bio da ostanemo blizu ostalim momčadima u vrhu, a to smo već postigli.


Kako god završi prva runda prvenstva, naravno računaći trobod s Puljanima, na Rujevici kad se sve podvuče ipak moraju biti zadovoljni. Uz neizbježno ali…


– Tihi smo i ne pričamo puno te smo još uvijek u jako dobroj poziciji. Na početku prvenstva nismo previše naglašavali svoje ambicije, ali uvijek smo se naravno potajno nadali jer znamo da imamo kvalitetu. Moramo ipak biti zadovoljni ovim što smo dosad napravili, ali sigurno da nam mora biti i žao što bolje nismo iskoristili završnicu prvenstva jer imali smo jako dobar raspored. Od četiri domaće utakmice i 12 bodova, ja sam nekako priželjkivao deset bodova, odnosno tri pobjede i remi. Nažalost, osvojili smo tek četiri boda od devet i stvarno se osjećamo dužni te se nadamo da ćemo se iskupiti u ovoj subotnjoj utakmici. Sve u svemu, smatram da ćemo onda napraviti ipak dobar posao ove jeseni.


Jesen je pokazala da Rijeke puno bolje igra u gostima nego doma. A posljednja utakmica i poraz da su gledatelji unatoč lošem izdanju dali podršku igračima, što je za svaku pohvalu.


– Nemamo osjećaj nekog pritiska u domaćim utakmicama, ali eto, tako se poklopilo. Iskreno, na Rujevici nam je najljepše igrati, ambijent i navijači su uvijek vrhunski, tako da je teško odgonetnuti razlog boljih gostujućih izvedbi. Žao mi je što više puta na Rujevici nismo obradovali navijače i da nam plješću za pobjedu, a ne za utjehu. Imamo još tu jednu priliku da nam gledatelji zaplješću na kraju godine. Mi smo iskreno više razočarani nekim situacijama nego gledatelji. Uvijek želimo više i bolje, a i znamo da to možemo. Gledateljima svaka čast, uz nas su i kad nije najbolji trenutak. Nadam se da ćemo im se odužiti u subotu i za blagdane im darovati tu pobjedu nad Istrom.


Veći imperativ


Subota neočekivano donosi veliki imperativ protiv momčad koja može igrati opuštenije.


– Naravno da Istra nije bezazlen protivnik. Još se sjećamo poraza u Kupu i koliko smo imali problema. Oni igraju danas s Dinamom, što nama daje svakako više vremena za dobru pripremu. Želimo skupiti svježinu za tu utakmicu, znamo da smo bolji i kvalitetniji, ali to sam vjerovao i uoči Gorice, što nažalost nismo pokazali na terenu. Sada nam je imperativ veći. Moramo od početka ući kako treba u utakmicu i dominirati, a znamo da su gosti sada u nešto mirnijoj poziciji, nisu više u tolikom strahu od ispadanja. To je utakmica u kojoj se uglavnom nas pita i želimo je završiti isključivo pobjedom.


Neovisno kako u konačnici završi jesen, Rijeka će itekako imati što reći na proljeće.


– Nadam se da ćemo na proljeće opet biti pravi, da ćemo i dalje igrati taj napadački nogomet. Naravno, uz puno bodova. Vjerujem da je i navijačima ljepše kad vide onu utakmicu 3:6 u Puli nego 0:0 protiv Osijeka. Želimo se opet vratiti igrama za gol više. I da će Rijekina igra biti atraktivna s puno lijepih golova. Nešto kao naprimjer u Maksimiru. Nadam se takvoj Rijeci. Kad smo tome stremili, izgledali smo najbolje. Bit će borbe, ostalo je još pola prvenstva.


Sve četiri momčadi najboljih klubova doživjele su oscilacije, ali i učinile prvenstvo izuzetno zanimljivim.


– Crne rupe se događaju. Vidimo i što se dogodilo Dinamu sa Slavenom ili Istrom. Oni igraju gotovo svaka tri dana gotovo cijelu polusezonu, što se i nama dogodilo posljednjih mjesec dana, kad smo imali zgusnut raspored. To je naporno, ali realno razumijem da navijače to ne zanima. To zna iscrpiti i zato je bitno da imamo širinu kadra – zaključuje Smolčić.