ANDREJ PRSKALO

Kapetan i vratar Rijeke uoči početka još jedne izazovne sezone: “Moramo stvoriti homogenu cjelinu poput Talijana”

Denis Frančišković

Andrej Prskalo/Foto: V. KARUZA

Andrej Prskalo/Foto: V. KARUZA

Pratio sam ih i dobro se vidjelo kako svi rade kao jedan. To je to. Teško je bilo što prognozirati, ali ja vjerujem u čvrstu i kompaktnu Rijeku, koja ima svoje jake adute prema naprijed – kaže Prskalo



RIJEKA Nogometaši Rijeke početak tjedna su započeli s puno emocija, a završili s puno znoja. Nakon predstavljanja momčadi u središtu grada na Jelačićevu trgu i druženja s onim najvjernijima na riječkom užarenom asfaltu, brzo su u novim dresovima pohitali u autobus, odjenuli »radnu robu« i odradili večernji trening na nešto ugodnijoj Rujevici. I to na pomoćnom igralištu s obzirom na to da se novi upeglani travnjak čuva za subotu i večernju premijeru nove sezone HNL-a s Goricom. Bijeli će potom tjedan dana kasnije na njemu ugostiti Istru 1961, a 29. srpnja odigrati i svoju prvu domaću europsku utakmicu.


– Odradili smo dobre, ali i intenzivne pripreme. Stvarno se dobro treniralo, a uvjeti u Sloveniji bili su također jako dobri – kaže Andrej Prskalo, kapetan i vratar Bijelih, starosjedilac i najtrofejniji igrač Rijeke.


– Zadovoljni smo s utakmicama, posebno dobro izgledamo u ofenzivnom dijelu. Mislim da smo zaslužili visoke ocjene za sve učinjeno. Kompletiranje u hodu? Sigurno da je to uvijek neki problem, posebno ako ode neki igrač. Ali vjerujem da ćemo sve moguće odlaske znati nadomjestiti i da momčad neće puno patiti.


Lakša ozljeda




Prskalo je odradio već tko zna koje pripreme s prvom momčadi. Kako ocjenjuje unutrašnju vibru i energiju ove nove momčadi?


– Dečki su stvarno pozitivni i nasmijani na svakom treningu. Mene osobno to posebno raduje. Vlada jedna pozitivna energija među svima nama, rekao bih da su dečki »prva liga« i taj zajednički duh je posebno obećavajući.


Andrej vuče manju ozljedu, ali je i dalje s Labrovićem konkurent za subotnju »jedinicu«.


– Malo sam osjetio zatezanje mišića u nozi i vjerujem da će to potrajati još samo nekoliko dana. To je jedini minus mojih priprema. Čini mi se da je više riječ o zamoru. Nova lica među vratnicama? Sa Zlomislićem još nisam puno radio i moram biti iskren da ga tek upoznajem. Što se tiče ostalih, puni su elana, volje i motiva. Rade maksimalno i mogu ih samo pohvaliti.


Što momčad mora popraviti do Gorice?


– Nedostaje nam više koncentracije u fazi obrane. I to kada protivnik izvodi prekide, kornere ili slobodne udarce. To je po meni mali minus. Usto obranu moramo igrati svi, od napadača do posljednjeg vratara. Moramo stvoriti homogenu cjelinu. Nešto slično što je igrala Italija. Pratio sam ih i dobro se vidjelo kako svi rade kao jedan. To je to. Teško je bilo što prognozirati, ali ja vjerujem u čvrstu i kompaktnu Rijeku koja ima svoje jake adute prema naprijed.


Huk s tribina


Dvojica Šibenčana već dišu kao dio Rijeke, Drmić je tu već od ranije, a Abass i Obregon tek moraju dodatno »kliknuti« s momčadi…


– Appem i Labrović su se jako dobro uklopili. Zapamtio sam i Labrovićevu izjavu da se osjeća kao da je već dugi niz godina u klubu. Dečki koji su od ranije tu s radošću i otvorena srca prihvaćaju sve nove igrače.


Najnovije pripreme pamte se po riječkoj mladosti. Čak cijela jedna momčad može se složiti od mladih igrača…


– Naši mladi imaju veliku budućnost. Puno njih koji su bili na posudbi, poput Bušnje i Vuka, maksimalno dobro iskoristili su pripreme. S te strane klub ne treba brinuti.


Nakon ovakvih priprema uvijek se nameće pitanje svježine i tempiranja forme.


– Moramo biti spremni. Struka zna svoj posao i vjerujem da po tom pitanju neće biti nikakvih problema. Dobar startni ždrijeb? Bilo bi sjajno krenuti s tim dvjema pobjedama. To bi bilo idealno, ali ja sam uvijek za onu »utakmicu po utakmicu«. Malta ili Andora? To su slične momčadi po kvaliteti. Najvažnije je da ih ne podcijenimo.


I igrači i navijači već su se zaželjeli punih tribina…


– Osobno sam se zaželio punih tribina. Nije isto igrati pred punim i praznim tribinama, pogotovo nama jer se zna što nama znače navijači. Svi igrači jedva čekaju taj huk s tribina. Nadamo se da će nas dečki doći podržati u što većem broju, to bi nam puno značilo – zaključuje Prskalo.