Tko ne riskira....

Kako do podviga i preko tri milijuna eura? Rijeka mora napasti, odigrati utakmicu u oba smjera!

Denis Frančišković

Igrači očekuju podršku s tribina/Foto Arhiva NL

Igrači očekuju podršku s tribina/Foto Arhiva NL

Rijeka za rušenje Genta mora odigrati susret na granici svojih mogućnosti i prepoznati trenutak koji bi mogao prelomiti utakmicu. Možda nešto slično kao na Drosini kad je »pokopala« sve skeptike i podigla Rabuzinovo sunce. No, ovaj put okolnosti su bitno drugačije. Pred Bišćanovim igračima tada nije bilo nikakvog pritiska, večeras je imperativ kudikamo veći, (ne)opravdano natovaren na leđa igrača i trenera.



Nakon Dinama koji je hrvatskom nogometu servirao još jednu lijepu sportsku priču, osigurao jesen u Europi te popunio svoj (25 milijuna eura) i klupske budžete prvoligaša s oko tri milijuna kuna, sličan izazov večeras je i pred nogometašima Rijeke. U play-offu Europske lige »bijeli« hvataju minus od jednog gola (1:2) protiv Genta i svoj četvrti nastup u skupinama, u drugoj fazi ovog sve atraktivnijeg natjecanja. Natjecanja koji očekivano nosi i brojne benefite, još najmanje šest utakmica na eurosceni, nikad bolju promociju u najboljem izlogu za igrače i naravno – primamljiv financijski kolač od 2.9 milijuna eura.


Gent dolazi na Rujevicu kao papirnati favorit, vrijednost njegovih igrača (83.95 milijuna eura) četiri puta premašuje onu momčadi Igora Bišćana (21.20) što može, ali i ne mora nikako biti presudno. Belgijci su u tom segmentu klub sličan Dinamu (73.95), a Rijeka je pod Bišćanovom palicom već u nekoliko navrata pokazala da može zagorčati život »modrima«, u najmanju ruku ozbiljno mu parirati. Istina rezultat »bijelih« iz Genta puno je bolji od igre i u toj promjeni leži ključ prolaza. Rijeka bitno mora promijeniti način igre, mora prvi put napasti, prezentirati sve najbolje u igri u oba smjera. Upućeniji kažu, Rijeka za rušenje Genta mora odigrati susret na granici svojih mogućnosti i prepoznati trenutak koji bi mogao prelomiti utakmicu. Možda nešto slično kao na Drosini kad je »pokopala« sve skeptike i podigla Rabuzinovo sunce.


No, ovaj put okolnosti su bitno drugačije. Pred Bišćanovim igračima tada nije bilo nikakvog pritiska, večeras je imperativ kudikamo veći, (ne)opravdano natovaren na leđa igrača i trenera. I tu je dio ključa uspjeha. Psihološka kočnica mora biti spuštena na najmanji mogući »zubac«, jer koliko god ovo između ostalog bila »jurnjava« za novcem, Rijekini gledatelji su prije svega željni pravog nogometa i izgaranja na travnjaku. A kad se poklope i ostvare te dvije želje, onda će igrači biti ispraćeni pljeskom bez obzira na konačan ishod.




Rijeka ima svoje adute, Bišćana, solidnu kvalitetu momčadi i naravno domaći teren. Bišćan je u potrazi za formulom koja će donijeti u isto vrijeme energiju, mobilnost, ubojitost i disciplinu ekipe, pred igračima je pak šansa koju čekaju cijelo ljeto. A publika? Bit će sigurno dvanaesti igrač »bijelih«, zamašnjak na putu podviga i ostvarenja riječkih nogometnih snova. Plasman u skupine bio bi šlag na tortu ovogodišnjih uspjeha pod palicom Bišćana.


Podrška stiže sa svih strana svijeta uz neizostavno kvarnersko Krepat ma ne molat. Gent je jači, ali Rijeka ima svoje šanse. Šanse koje nisu zanemarive, svi priželjkuju, u bijelom paklu Rujevice. Zato danas svi u bijeli dres i smjer Rujevica! Kako kaže direktor »bijelih« Luka Ivančić, »ovo moramo napraviti zajedno i igrači i navijači«. I ta sinergija može biti dobitna.