Netko ih je doveo...

Jurica Vranješ locirao glavni riječki problem, lošu selekciju igrača: “Rijeka ima problem sporih i neokretnih braniča”

Portal Novi list

Srećko Juričić, Ivan Mance i Jurica Vranješ/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Srećko Juričić, Ivan Mance i Jurica Vranješ/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Rijeci čim netko postavi dva brzanca u napad njima je voda u ušima. Možda to netko drugačije gleda, ali Rijeka je jako teška i spora ekipa - rekao je VranješRIJEKA U kultnoj radijskoj emisiji Pod stijenama Kantride gostovao je Jurica Vranješ bivši igrač Rijeke i Osijeka koji je nakon okončanja igračke karijere u bijelom dresu zaplovio menadžerskim vodama. Vranješ je između ostaloga nedavno odveo s Rujevice darovitog Franju Lazara u Hajduk nakon što nije uspio postići dogovor s Rijekom oko ugovora. Evo kako Vranješ vidi aktualni riječki trenutak koji nije oslikan svjetlim tonovima.


I da se nitko ne naljuti, ali ja sam svjestan da ja primjerice ne bi mogao egzistirati u  nogometu da sam deset godina mlađi. Nemam brzinu! – rekao je Vranješ


– Rijeka ima jako dobru ekipu, ali od centra prema naprijed. Gledao sam Rijeku dosta uživo, pratim ih i na TV, na koncu i navijam za Rijeku kada igra, ali ono što vidim je da je zadnja linija, dakle od zadnjeg veznog prema nazad – prespora. To je trenutno najveći problem Rijeke. Ako ih netko napadne, poput Lokomotive, onda nastane problem. Capan je skrivio penal protiv Lokomotive, pa protiv Gorice… Rijeci čim netko postavi dva brzanca u napad njima je voda u ušima. Možda to netko drugačije gleda, ali Rijeka je jako teška i spora ekipa. Osijek je primjerice poletna i dobra ekipa, pogotovo iza. Oba Brazilca su lagani, tu je i Bočkaj koji uvijek nešto napravi. Imaju i kvalitetne stopere za HNL. U Rijeci je to iza ipak malo sporo i neokretno. Rijeka je prije dvije godine osvojila prvenstvo jer je imala brze i poletne igrače. Nogomet se u posljednjih deset godina puno promjenio, traže se brži, manji i okretniji igrači. I da se nitko ne naljuti, ali ja sam svjestan da ja primjerice ne bi mogao egzistirati u  nogometu da sam deset godina mlađi. Nemam brzinu! Ako nemaš brzinu onda moraš igrati kao Filip Bradarić prije dvije godine u dresu Rijeke. Nije ni on previše brz, ali igrao je iz dva kontakta. U Europi dominiraju mali i brzi vezni igrači, nema više veznjaka od 190 centimetara. Filozofija nogometa se promjenila – rekao je Vranješ.


Kažu koliko para toliko muzike, Osijek puno ulaže?
– Osijek do sada nije imao pritisak, ali dogodit će im se kao i Rijeci kao kada je Mišković došao pa su apetiti rasli. Svaka čast Miškoviću što on to vodi, čitam da je posudio klubu svoje novce. Kapa dolje, on voli Rijeku i klub, ali koliko para toliko muzike… Osijek će imati problema iduće sezone, odnosno postavlja se pitanje da li će se to moći pratiti… Moram naglasiti i da Rijeci puno nedostaje pravi Gorgon, on je taj igrač koji radi razliku. Ne znam zašto se Murić ne koristi češće. Ne znam što je pitanju. On bi sigurno unio živost, kao Bočkaj u Osijeku…


Osijek je u favorit u srijedu?


– Rijeka je četiri utakmice bez pobjede, a Osijek pet utakmica bez poraza. Imaju motoričnije igrače, Osijek će napasti… Dao bi im prednost iako je teško nešto prognozirati u nogometu – rekao je Vranješ kolegi Robertu Ferlinu s Radio Rijeke.