Goran Gajzler

Juniore Rijeke nakon Dragana Tadića preuzeo je stručnjak iz Malinske: “Goran Tomić ima veliko povjerenje u naše mlade igrače”

Denis Frančišković

Goran Gajzler/Foto HNK Rijeka

Goran Gajzler/Foto HNK Rijeka

Prve kontakte uspostavili smo još prošle zime, razgovarao sam sa Srećkom Juričićem o klubu i mojim planovima, pa se sve aktualiziralo ovo ljeto. Tadićevim odlaskom u Dragovoljac otvorilo se to mjesto, Budicin me nazvao i s velikom radošću sam prihvatio poziv - kaže Gajzler



RIJEKA  Malo pomalo iscurila je i zimska stanka za juniore Rijeke, Bijeli ove nedjelje gostovanjem kod Varaždina otvaraju nastavak prvenstva u Prvoj HNL. Mali je to derbi kola s obzirom da vrlo dobri Varaždinci na petoj poziciji imaju dva boda više od Riječana. Izravna utakmica za prestiž, ali i premijera Gorana Gajzlera, znanog nogometnog i trenerskog imena s Krka na juniorskom kormilu Bijelih, koje je zbog »više sile« morao napustiti Dragan Tadić s kolonijom bijelih nada koje sada brane boje Hrvatskog dragovoljca. Gajzler dolazi kao šef struke iz OŠK Omišlja, prije toga vodio je Dubravu, Maksimir, Grobničan, Hrvatski dragovoljac, Crikvenicu…


– Prve kontakte uspostavili smo još prošle zime, razgovarao sam sa Srećkom Juričićem o klubu i mojim planovima, pa se sve aktualiziralo ovo ljeto. Tadićevim odlaskom u Dragovoljac otvorilo se to mjesto, Budicin me nazvao i s velikom radošću sam prihvatio poziv – kaže Gajzler.


– Prvi dojmovi? Više sam nego zadovoljan. Radim ono što mi je oduvijek bila želja, dugo me nije bilo doma, sve je dobro leglo, a dečki su sjajni. I vrlo vrijedni. Nadam se da ćemo isprofilirati dosta igrača za prvu momčad. Talenata ima dosta, nedavno su čak šestorica debitirala za prvu momčad u pripremnoj utakmici s Ilirijom.




Gajzler je dosad vodio seniorske momčadi, ali juniorska momčad Rijeke je posebnost, radi se o još većoj profesionalnosti i radu na visokoj razini.


– Razlika postoji, a najviše se manifestira u morfološkim, fizičkim predispozicijama igrača. No, što se tiče znanja, brzine i motorike, dečki su već tu, poput seniora. Tu nema velike razlike, a čini mi se da je s juniorima Rijeke puno lakše raditi nego s nekim seniorskim momčadima. Veći su profesionalci i stvarno sam zadovoljan.


Izostanci


U cijeloj priči uvijek je bolje kad trener preuzme momčad u stanci. Više je vremena za prilagobu, ali i za nužan »klik« s novom momčadi.


– To je točno. Uvijek je to nekako najbolji period preuzimanja momčadi. Do prvoga kola bit ćemo pet tjedana zajedno, dosta dobro sam upoznao igrače, a i oni se sve bolje prilagođavaju na mene i moje metode rada. Već smo napravili pomak u nekom drugom smjeru koji želim. Rijeka, pogotovo u ovim generacijama, mora igrati napadački, aktivno vršiti presing po cijelom terenu i moraju je se svi bojati, igrala doma ili u gostima.


Rijekina škola u juniorskom uzrastu posljednjih je godina imala sasvim solidan potencijal. No, ostaje pitanje koliko je on iskorišten.


– Dosta razgovaram s trenerom Goranom Tomićem i on ima veliko povjerenje u naše mlade igrače. I on ih jako dobro poznaje, a ja mislim da se u mojim rukama trenutno nalazi pet, šest potencijalnih prvotimaca. Koliko će se tko od njih razviti, ovisi o njima samima. Ne sazrijevaju svi jednako brzo, međutim, igrački i karakterni potencijal definitivno je ogroman. Hoće li oni direktno konkurirati za prvi sastav ili okolnim putem doći do prve momčadi, tek treba vidjeti. Već će se na ljeto znati puno više.


Problem zasad predstavlja jedino činjenica što momčad nije kompletna na treninzima…


– U ovim pripremama malo nas muči bolest. Konstatno je izvan trenažnog procesa pet, šest igrača, a bez prave širine malo je teže u djelo sprovesti sve zamisli. Prvo kolo odmah je za nas derbi. Poraz bi nas sigurno udaljio od ciljeva i ambicija da budemo što bliže vrhu, a pobjeda nam bila dobar poguranac prema gornjem domu.


Sreća


U popunjavanju rostera bitni su povratci nekih igrača, ali i igračke prinove.


– Dujmović i Coupland bit će nam velika pojačanja, kao i vratar Todorović. Mislim da smo definitivno jedna od najozbiljnijih momčadi u ligi. Vratarska pozicija? Frigan i Todorović kandidiraju za jedinicu, a o tome će definitivno odlučiti Vanja Iveša. Za sada je to koliko vidim Todorović, ali Antonio sjajno radi i zaista je šteta što obojica ne mogu braniti.


Jesenska Rijeka bila je prepoznatljiva po remijima. Nakupilo se njih čak osam, po čemu su Bijeli rekorderi u ligi. A s tolikim podjelama bodova uvijek se više na ljestvici gubi nego pak dobiva s puno manje pobjeda.


– S druge strane, Rijeka je izgubila samo dvije utakmice. I obje od Lokomotive. Gledao sam dosta utakmica ove generacije i bilo je vidljivo da u puno njih dečki stvarno nisu imali sreće. Momčad koja u ovoj ligi odigra s Dinamom i Hajdukom neriješeno ima kapacitete za velike stvari. Nadam se da ćemo to početi vrlo brzo i prezentirati. Neke pomake vidim već u pripremama, ali malo je neobjektivno govoriti što će se događati, baš iz razloga što konstatno nismo kompetni. Na generalki protiv Pazinke bilo je točno jedanaest igrača, popunjavali smo se s kadetima. Istina, neke smo igrače i sačuvali iz predostrožnosti.


Prva HNL juniora godinama je kompetitivna liga, uz Hajduk i Dinamo dobro se radi u Lokomotivi, Gorici, Varaždinu…


– Imao sam prilike pratiti dosta utakmica. No, kao i kod nas, tako se i u uostalim klubovima rosteri mijenjaju. Bolji i talentiraniji igrači se priključuju prvim momčadima, neki mijenjaju sredine… Prognoze su nezahvalne. Mi smo prije svega razvojni dio kluba i naši najbolji igrači vrlo često treniraju sa seniorima. S druge strane, nama svima je drago zbog toga jer je to znak da dobro radimo – zaključuje Gajzler