Europska liga

Joao Escoval i Franko Andrijašević potpisali pobjedu, ali baš svaki igrač je zaslužio naklon

Mateo Sučić

Kišno slavlje/Foto V. KARUZA

Kišno slavlje/Foto V. KARUZA

Svaki od 15 igrača koje je Simon Rožman koristio zaslužio je naklon za ono što je pružio



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobijedili su ukrajinski Kolos rezultatom 2:0 nakon 120 minuta bitke na kišom natopljenoj Rujevici i izborili plasman u play-off Europske lige protiv Kopenhagena kod kojeg će idućeg četvrtka tražiti plasman u grupnu fazu. Rijeka je još jednu važnu pobjedu ostvarila po kiši, kada je u završnici utakmice počeo visiti prolaz, otvorilo se nebo i dalo “bijelima” snagu za ostvarenje vrijedne pobjedu.


RIJEKA – KOLOS 2:0

Stadion HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Tiago Martins (Portugal). Strijelac: 1:0 Escoval (102′), 2:0 Andrijašević (115′). Žuti karton: Kravchenko (Kolos), Zadoya (Kolos), Raspopović (Rijeka), Štefulj (Rijeka), Kulenović (Rijeka), Bogdanov (Kolos).


RIJEKA: Nevistić 6,5, Capan 7, Velkovski 5,5 (od 91′ Escoval 7), Smolčić 6, Tomečak 6 (od 90′ Raspopović 6), Pavičić 6 (od 70′ Kulenović 6,5), Čerin 6 (od 98′ Lepinjica 6), Štefulj 6, Lončar 6, Murić 6,5, Andrijašević 7.




KOLOS: Volynets 5, Kravchenko 5,5, Gavrysh 5,5, Petrov 5,5 (od 109′ Orykhovskyi -), Novak 5,5, Yemets 5,5, Smyrnyi 6 (od 84′ Kostyshyn 5,5), Bogdanov 6, Zadoya 6, Antyukh 6 (od 91′ Morozko 5,5), Lysenko 5,5 (od 71′ Seleznov 5).

Junaci Rijeke bili su Joao Escoval i Franko Andrijašević koji su svojim golovima potpisali pobjedu, ali baš svaki od 15 igrača koje je Simon Rožman sinoć koristio zaslužio je naklon za ono što je pružio. Doduše, moglo je sve biti i drugačije, treba reći da je sreća poljubila Riječane u 90. minuti kada je Seleznyov s dva metra prebacio nebranjenu mrežu i dao Rožmanovoj momčadi da kroz produžetke osigura put u Kopenhagen i slavlje s četiristotinjak grlatih pripadnika Armade koji su bodrili igrače s brda iznad sjeverne tribine.


Simon Rožman potpuno je iznenadio sa sastavom i od prve minute na travnjak poslao Capana i Smolčića s Velkovskim u zadnju liniju i Murića kao partnera Andrijaševiću u vrhu napada, a u veznom redu kreaciju (Pavičić – Gnezda Čerin) pretpostavio mišićima (Lepinjica). I nije to izgledalo nimalo loše prvih tridesetak minuta, lopta Rijeke je bila brza, “bijeli” su igrali iz dva dodira i poprilično lako dolazili na trećinu ispred gostujućeg vratara, ali kao da je nedostajao jedan killer koji će naplatiti tu inicijativu.


Pritisak


Trener Kolosa, s druge strane, napravio je tek jednu zamjenu u odnosu na postavu koja je u Solunu izborila 3. pretkolo, na desnom boku umjesto Zozulyje je počeo Kravchenko i odmah imao puno posla sa Štefuljem koji je pokazivao napadačke ambicije. Ipak, gosti kao da su sačekali da se Rijeka ispuše kroz visoki pritisak i pokušaje brzih izlaska prije nego su pokazali da nisu zalutali u Europu.


Ipak, do tada su opasno živjeli, Rijeka je pritiskom na izgubljenu loptu brzo vraćala posjed i dolazila pred zadnju liniju Kolosa koja se ipak uspjela obraniti. Prva prijetnja bio je udarac Gnezde Čerina nakon kornera u 13. minuti, lopta je u gužvi okrznula Smolčića, ali otišla pored gola. Dvije minute kasnije Murić je pucao izravno iz kornera, ali vratar Kolosa Volynets je bio koncentriran. U 24. minuti Murić je imao najveću priliku prvog dijela kada je svojom upornošću oteo jednu loptu Petrovu pa umjesto udarca s 12-13 metara nesebično išao dodavati Andrijaševiću, koji između dvaju gostujućih braniča nije uspio uputiti udarac.


I tu Rijeka kao da je stala, nekoliko prekida i ubačaja sa strane gostiju koji su sa sve više igrača počeli izlaziti na polovicu “bijelih” kao da je utjeralo strah u riječke redove i dovelo do najbolje prilike koju je imao Lysenko u 43. minuti kada je iz gužve, nakon slobodnog udarca, pucao preko gola.


Drugo poluvrijeme bilo je nastavak prvog, s Rijekom koja je mala inicijativu i fizički snažnim gostima koji su čekali priliku iz kontranapada. Bitna je razlika što je Kolos pojačao duel igru u sredini, lopta Rijeke više nije bila brza, samim time bilo je i sve manje prilika koje su se događale uglavnom nakon dobrog poteza nekog od ofenzivaca. Kao Murića u 57. minuti kada je jedan svoj prodor po desnoj strani okončao udarcem ravno u vratara. Kolos je uzvratio u idućem napadu dalekometnim pokušajem Zadoije koji je otišao preko gola, baš kao i ona Murićev u 70. minuti.


Odluka


Zaigrao je nakon toga Rožman i kartu Kulenović, Andrijaševića spustio na Pavičićevo mjesto i malo dobio na inicijativi, ali najbolje prilike su dolazile nakon Murićevi kornera, ali Kulenović dva puta nije uspio skrenuti loptu u okvir gola.


Priliku utakmice u 90. minuti imao je Seleznyov koji je po kišom natopljenom travnjaku dobio loptu u petercu Rijeke, ali je pucao preko gola i utakmica je otišla u produžetke.


Ono što Seleznyov nije napravio u 90. minuti, napravio je Escoval u 102. kada je Murić ubacio iz kornera, Andrijašević spustio loptu glavom, a Escoval s vrha peterca zakucao loptu pod gredu – 1:0.


Pokušao je uzvratiti Kolos nakon kornera pokušajem Petrova, ali je Nevistić bio dobro postavljen… Po natopljenom travnjaku više nije bilo igre, lopta je zapinjala u lokvama, preskakalo se linije i tražio kontakt te čekala pogreška koja će odlučiti utakmicu ili je odvesti do jedanaesteraca. Srećom dogodilo se ovo prvo, u 115. minuti vrataru gostiju iz ruku je ispala jedna Murićeva lopta iz kornera i pala točno na noge Kulenoviću, njegov udarac u prazna vrata zaustavio je natopljeni travnjak, no Andrijašević je sve pratio i iz blizine lako poentirao te vizirao Riječanima kartu za Kopenhagen – 2:0.