Branič Rijeke

JOAO ESCOVAL Cilj je opet osvojiti Kup i ostvariti još bolji plasman u prvenstvu

Mateo Sučić

Joao Escoval/Foto Arhiva NL

Joao Escoval/Foto Arhiva NL

Bio bih sretan da osvojimo još jedan Kup i da u prvenstvu budemo bolji nego što smo bili prošle sezone. Očekujem i da budemo konkurentniji u prvenstvu, da Dinamo više nema toliko veliku prednost - kaže 23-godišnji Portugalac



RIJEKA Došao je tiho, a sada je branič Rijeke Joao Escoval na dobrom putu postati Portugalac s najviše nastupa u HT Prvoj ligi. Iako na popisu njegovih sunarodnjaka ima itekako kvalitetnih imena koja su nosila dresove ovdašnjih klubova poput Huga Almeide, Eduarda ili Tonela, Escovala sa 69 nastupa samo osam utakmica dijeli od toga da skine Iva Pinta i postane Portugalac s najviše nastupa u HNL-u.


Ništa čudno, budući da je u dresu Istre brzo dao naslutiti svoj potencijal koji zadnje dvije i pol sezone nadograđuje na Rujevici. I postao je manje-više standardni prvotimac, što je status s kojim dočekuje i novu sezonu u riječkom dresu. Escoval je na pripremama u Vratima djelovao silno fokusirano i motivirano što sigurno veseli Simona Rožmana, koji uoči utakmice sa Šibenikom ima poneki upitnik u zadnjoj liniji.


– Ovo razdoblje u Vratima nije bio onaj uobičajeni pred sezonu jer smo praktički samo nastavili tamo gdje smo stali sa stvarima koje smo već i prije radili. One prave pripreme smo odradili nakon one stanke zbog koronavirusa, sada smo tek iskoristili kratak odmor kako bismo se još motiviraniji vratili na uhodanu stazu – kaže Portugalac u zadnjoj liniji Riječana, koji je zadovoljan što je imao barem kratki predah između dviju sezona.


Optimizam




– Svaki odmor je dobrodošao nakon završnice sezone koja je i fizički i psihički bila iscrpljujuća, meni je puno značilo što sam mogao otići u Portugal i provesti nekoliko dana s obitelji jer je to najbolji način za napuniti se nekom novom energijom za izazove koji nas očekuju. S druge strane, nakon pet, šest dana već sam bio nestrpljiv za povratak, nedostajao mi je onaj osjećaj kada si u momčadi, one šale iz svlačionice… Kada svaki dan živiš u takvom okruženju, onda se tu i najbolje osjećaš.


Escoval djeluje optimistično pred novu sezonu, siguran da Rijeka može nastaviti taj niz od pet uzastopnih pobjeda.


– Kada smo imali ono teško razdoblje, rekli smo si da ćemo pokušati završiti sezonu s pet uzastopnih pobjeda. Sada je cilj nastaviti istim putem, utakmicu po utakmicu, ali sa spoznajom da možemo napraviti nešto dobro.


Svi iz riječke svlačionice će istaknuti i da im je ona utakmica protiv Hajduka prije privremenog prekida sezone u ožujku nekakav putokaz kako Rijeka želi izgledati u novom prvenstvu.


– Na toj utakmici protiv Hajduka smo bili stvarno dobri, ali nakon stanke nismo uspjeli ponoviti tu razinu igre i gubili smo neke bodove koje nismo smjeli gubiti. I to se nekada događa u nogometu, ali isto tako mislim da smo bili dovoljno samokritični da se izvučemo iz situacije u kojoj smo se našli.


Svakako je pozitivno razmišljanje što se na Rujevici nisu zadovoljili ostvarenim u završnici prošle sezone, već traže način da još unaprijede igru.


– Uvijek ima stvari koje se mogu poboljšati, kao što smo to već napravili s kontinuiranim napadom, kontranapadom, prekidima… Mislim da smo kompletnija momčad nego što smo bili prije nekoliko mjeseci i sve što radimo nam pomaže da kao momčad budemo kompaktniji. Trebamo još dignuti razinu koncentracije i fokusa u obrani te smanjiti broj prilika i golova koje dopuštamo suparnicima.


Krenuti pobjedom


Igra s tri igrača u zadnjoj liniji pokazala je neke dobre stvari, a dojam je da posebno odgovara Escovalu i Velkovskom koji vole sudjelovati u gradnji napada.


– Darko i ja volimo igrati i pokušavamo iskoristiti svaku priliku koja to omogućava jer znamo da smo pokriveni u obrani. To je sigurno prednost tog sustava i nadam se da će biti još prilike za pokazati da tu možemo dati svoj doprinos. S kontinuitetom utakmica raste samopouzdanje koje ti onda omogućava da napreduješ i ostvariš još bolje stvari u životu.


Escoval je zadovoljan i svojom formom koja je u usponu otkako je uhvatio kontinuitet nastupa.


– Mislim da nisam puno izgubio s ovom stankom, dobro se osjećam, smatram da dobro radim na treninzima i nadam se da ću ispuniti očekivanja trenera.


Prilika je već protiv novaka u ligi Šibenika.


– Nisu potpuna nepoznanica jer smo prošle sezone protiv njih igrali jednu pripremnu utakmicu, znam da su zadnjih nekoliko sezona u vrhu i to treba respektirati, ali želimo bodove i zato je važno krenuti pobjedom. Koji su mi ciljevi?
Bio bih sretan da osvojimo još jedan Kup i da u prvenstvu budemo bolji nego što smo bili prošle sezone. Očekujem i da budemo konkurentniji u prvenstvu, da Dinamo više nema toliko veliku prednost. Jednostavno, više si ne smijemo dozviliti da prosipamo bodove kao što smo ih prosipali prošle sezone.


Pratio je branič Rijeke i druge momčadi, iako su na neki način tek prve utakmice pokazati tko je na kakvoj razini.


– Tek će prve utakmice pokazati tko je gdje u ovom trenutku, ali očekujem da će se borba voditi između momčadi koje su i prošle sezone pucale na vrh ljestvice. Treba vidjeti kako će se novi igrači uklopiti u koju momčad, a prve utakmice bi mogle dosta toga usmjeriti – zaključio je Joao Escoval.


Nadmašiti jedan gol iz prošle sezone

Nije rijetka slika na utakmicama Rijeke kod slobodnih udaraca koji premašuju udaljenost od 30 metara da loptu uzme Joao Escoval.
– Zašto? Mislim da imam jak udarac i na treningu puno vježbam preciznost. Nadam se da ću napokon i pogoditi, pa i nadmašiti onaj jedan gol koji sam zabio prošle sezone, ha, ha, ha… Šalu na stranu, prekidi su jako oružje u današnjem nogometu, odlučuju puno utakmica i puno radimo na tome – kaže Escoval.