Europsko iskustvo

Jedna stvar je veliki forte Kopenhagena: “Solbakkenove uzdanice u nogama imaju gotovo 500 utakmica Lige prvaka i Europske lige…”

Mateo Sučić

Kamil Wilczek, napadačka uzdanica Kopenhagena

Kamil Wilczek, napadačka uzdanica Kopenhagena

Kod Rijeke, s druge strane, čak četiri igrača (Nevistić, Smolčić, Štefulj, Escoval) su protiv Kolosa upisali prvi nastup u Europi



RIJEKA Uoči utakmice Rijeke i ukrajinskog Kolosa kao detalj koji je na strani Riječana u tom ogledu često se isticalo iskustvo igranja europskih utakmica. I doista, klub koji je osnovan tek prije osam godina nije mogao parirati Riječanima u tom segmentu, na kraju se i to iskustvo kluba, igrača i trenera pokazalo presudnim kada se utakmica lomila u produžecima.


Pred gostovanje u Kopenhagenu, gdje će tražiti plasman u grupnu fazu Europske lige, Rijeka je u ulozi Kolosa s obzirom na to da su, ako se gleda 14 igrača koje su treneri Stale Solbakken i Simon Rožman koristili u ogledima 3. pretkola, igrači Kopenhagena odigrali gotovo tri puta više europskih utakmica od onih Rijeke.


Ni trenersko iskustvo nije zanemarivo u ovoj priči, Simon Rožman je na klupi Celja, Domžala i Rijeke vodio ukupno 19 europskih utakmica




Preciznije, 14 igrača Kopenhagena u nogama ima 459 utakmica Lige prvaka i Europske lige, prednjače branič Bengtsson sa 75 nastupa i veznjak Zeca sa 72, a baš nitko od igrača koji su nastupili protiv Piasta nema manje od deset utakmica u nogama.


Kod Rijeke, s druge strane, čak četiri igrača (Nevistić, Smolčić, Štefulj, Escoval) su protiv Kolosa upisali prvi nastup u Europi, značajnijeg iskustva nemaju ni Murić (4), Lepinjica (5), Lončar (9) i Gnezda Čerin (11), a prosjek »bijelima« popravlja tek Ivan Tomečak, koji je s 48 europskih utakmica čovjek s najviše iskustva na međunarodnoj sceni pa su Riječani navukli 160 nastupa.


Ni trenersko iskustvo nije zanemarivo u ovoj priči, Simon Rožman je na klupi Celja, Domžala i Rijeke vodio ukupno 19 europskih utakmica, Stale Solbakken s Kopenhagenom čak 142!