Šibenik vs. Rijeka

JADRANSKO NADIGRAVANJE Riječani pobjedom u Šibeniku istakli ozbiljnu kandidaturu za Europu

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Liber, koji je tek ušao u igru, dodao je za Drmića, koji je ostao zaboravljen od domaće obrane te izašao sam pred vratara, varkom ga izbacio iz obrambenog položaja te rutinski pogodio praznu mrežu



ŠIBENIK Nogometaši Rijeke osvojili su Šubićevac! Bijeli su u otvorenom nadmetanju jadranskih rivala ostvarili zacrtano, nije to bila utakmica u kojoj se umiralo u ljepoti, za sastav Gorana Tomića više pragmatičan dvoboj u konačnici kojeg su najvažniji – bodovi.


Riječani su tako na najbolji mogući način iskoristili novi kiks Gorice, domaći remi s Varaždinom i približili joj se na samo četiri boda u lovu na treće mjesto. Četvrta je to pobjeda Tomićeve momčadi u nizu nakon Slaven Belupa, Varaždina i Gorice.


ŠIBENIK – RIJEKA 0:1

Stadion Šubićevac. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin 6,5 (Donji Miholjac). Strijelac: 0:1 Drmić (72′). Žuti karton: Bilić, Ćurić (Šibenik), Pavičić (Rijeka).




ŠIBENIK (4-2-3-1): Rogić 7, Bilić 6 (od 77′ Bailone), Batarelo 6 (od 86′ Todoroski), Schildenfeld 6, Kvesić 6 (od 86′ Mina), Mesa 5,5, Bulat 6,5, Ampem 5,5 (od 65′ Sahiti E. 5,5), Ćurić 6, Martin 5,5 (od 78′ Sahiti S.), Jurić 6.


RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 6,5, Tomečak 6, Capan 6,5, Galović 6,5, Štefulj 6, Čerin 6, Mudražija 5,5 (od 69′ Liber 6,5), Murić 6 (od 87′ Escoval), Pavičić 5,5, Kulenović 5,5 (od 60′ Menalo 6), Drmić 7 (od 87′ Yateke).

U 72. minuti Riječani su izveli akciju utakmice vrijednu troboda. Bio je to riječki val napada nakon što je momčad izgledala poprilično suzdržano početkom nastavka. U konačnici odigravanja “na prvu” Liber koji je tek ušao u igri je dodao za Drmića, on ostao zaboravljen od domaće obrane te izašao sam pred vratara, varkom ga izbacio iz obrambenog položaja te rutinski pogodio praznu mrežu – 0:1. Bio je to Drmićev treći gol ove sezone, pogodak s posebnom težinom.


Šanse u nadoknadi


Početkom nastavka domaćini su bili puno bolji i bliže vodstvu. Prvo je (47′) Ampem tukao iskosa po zemlji, a minutu kasnije Capan zaustavio opasan udarac Ćurića prema vratima. U tom razdoblju igra Rijeke je bila poprilično jalova i nedorečena, a počela se mijenjati i dobivati na dinamici ulaskom Menala i Libera.


Nakon što je Schildenfeld umalo zatresao vlastitu mrežu nakon jednog ubačaja (65′), odmah po ulasku Liber je s 15 metara opasno tukao preko vratiju. Rijeka je počela pritiskati i stigao je gol, nakon kojeg je počela obostrana napadačka jurnjava. Bailone i S. Sahiti donijeli su trunčicu ofenzive više domaćinima, a Rijeci se otvorilo puno prostora u napadačkim akcijama.


U nadoknadi su viđene tri velike šanse, dvije Rijekine. Prvo se u prvoj minuti dobro nije snašao Liber u solo izlasku pred vratara kao niti u trećoj minuti nadoknade kada je mlako tukao nakon dodavanja Menala. Domaćini su pak u drugoj minuti nadoknade mogli poravnati preko Jurića, njegov udarac sa 16 metara završio je preko gola.


Očekivano, prvo poluvrijeme donijelo je tvrdo nadmetanje i dosta žustar ogled, obostrano otvoren, ali bez konkretnih završnica. Iako je obećavajućih šansi za to bilo. No, momčadi su bilo poprilično gusto posložene pa je i protok lopte bio slabiji.


Šibenčani su bolje otvorili utakmicu, visokim presingom pritiskali Bijele i prijetili posebice preko lijevog boka s kojeg je nekoliko nezgodnih lopti završilo pred Nevistićem. No, nakon petnaestak minuta Rijeka se počela oslobađati domaćeg “zagrljaja” i preuzimati posjed lopte, ali i ozbiljnije prijetiti Rogiću posebno iz prekida. Za domaćine su najveću opasnost predstavljali Murićevi korneri s lijeve strane…


Otvoreno nadmetanje


Kod onog drugog (18′) Gnezda Čerin je tukao kraj gola, kod onog trećeg (23′) Galović je dobro skočio i pucao, a Rogić još boljom reakcijom uz pomoć grede sačuvao mrežu.


Utakmica je potom postala otvoreno nadmetanje u kojem su oba sastava nastojala ostvariti prevagu u srcu veze, ali i preko bokova doći do obećavajuće pozicije za pogodak. Riječani su dobru šansu imali i u 31. minuti kada je Drmić ostavio jednu loptu za Kulenovića, a on se našao na otvorenom udarcu na 18 metara, međutim tukao je preko vratnice.


Do odmora najbolju šansu imali su domaći “narančasti” u 42. minuti i nakon greške Mudražije. Rijekin igrač predao je loptu Juriću, on se sjurio prema šesnaestercu i osvojio dosta prostora te osigurao slobodan, otvoren udarac nakon kojeg je lopta fijuknula iznad gola Nevistića.