Prvosvibanjska subota

JADRANSKI DERBI Tomićev napad i Tramezzanijev catenaccio u ključnom sudaru sezone

Denis Frančišković

POVRATAK U MOMČAD – Marko Livaja/Foto PIXSELL

POVRATAK U MOMČAD – Marko Livaja/Foto PIXSELL

Gledajući ljestvicu i težinu rasporeda pred Riječanima, ali posebno Splićanima, ovo je možda ključni trenutak prvenstva. Bijelima da eventualnim trijumfom izbace Hajduk iz europske utrke, a po svemu sudeći i ubrzaju odlazak Tramezzanija s klupe Bilih



RIJEKA Nakon dviju HNL poslastica u Gradskom vrtu i na Rujevici minulog vikenda, prvosvibanjska subota donosi još jedan domaći ogled pod povećalom, jadranski sudar Hajduka i Rijeke na Poljudu. A takvih će šlagera kola biti i u idućim nastupima, već za tjedan dana Dinamo dolazi u goste Rijeci, a Gorica ugošćuje Osijek… Šteta, bez gledatelja.


Kako odmiče, prvenstvo sve više dobiva na zanimljivosti i draži, svoje mjesto pod okriljem Europe traže i nogometaši Rijeke. Ranijih godina to je bilo puno lakše ostvarivo, momčad je uglavnom završavala iza Dinama i osvajala Kupove, sadašnji cilj je nakon ispadanja iz borbe za Rabuzinovo sunce jasno definiran. A to je napad na treće mjesto, osvoje li ga igrači Gorana Tomića, bit će to Rijekin trofej sezone.


Gledajući ljestvicu i težinu rasporeda pred Riječanima, ali posebno Splićanima, ovo je možda ključni trenutak prvenstva. Bijelima da eventualnim trijumfom na Poljudu gotovo sigurno izbace Hajduk iz europske utrke, a po svemu sudeći i ubrzaju odlazak »u vatru bačenog« Paola Tramezzanija s klupe Bilih. Pred Hajdukom, koji zaostaje osam bodova s utakmicom manje i koji nije pobijedio u trima posljednjim utakmicama, u ovom je trenutku puno veći imperativ. Riječanima je šest pobjeda u nizu donijelo mirnoću i stabilnost, a posljednji bod protiv jakog Osijeka i ohrabrenje da se mogu nositi i ove sezone s najboljima. Bitan odmak Riječani su napravili baš u posljednjih pet kola osvojivši 13, a Hajduk samo pet bodova!




U dosadašnjim su trima utakmicama Riječani bolje prolazili na Poljudu, Splićani na Rujevici. Rijeka je preokretom i golom Menala slavila na Poljudu 1:2, Splićani su dvaput napuštali Rujevicu uzdignutih ruku nakon minimalnih i pomalo neočekivanih pobjeda 0:1. Obje pod vodstvom novog trenera Paola Tramezzanija, koji je klasičnim »catenaccijem« matirao Simona Rožmana. I prisilio ga na ostavku. Bio je i to trenutak u kojem se Hajduk najviše približio Rijeci…


Pitanje sustava


Najnoviji Jadranski derbi bit će i prva utakmica novog trenera na klupi Bijelih protiv Bilih, ali i sudar dviju sasvim suprotnih nogometnih filozofija, Tomićeve, koja je poprilično napadačka, za razliku od Tramezzanijeve, u kojoj je naglasak prije svega na blok i obranu.


Tomić je od dolaska vratio četvoricu igrača u zadnju liniju, s trojicom je prvi put zaigrao protiv Osijeka, dok je Tramezzani također počeo s četvoricom, a onda češće koristiti sve popularniji sustav 2-4-3-1. Bijelima u ovom trenutku problem predstavlja izostanak Capana (tri žuta), kojeg bi mogli zamijeniti Velkovski ili Escoval, a možda čak i Galešić, dok se u konkurenciju vraća Gnezda Čerin. Hajduku se pak vraćaju Livaja i Todorović.


Bit će zanimljivo vidjeti hoće Tomić i u ovoj utakmici početi s trima braničima znajući da domaćini obično startaju s velikim početnim pristiskom pa mijenjati raspored ili će od početka nastojati razvući protivnika i njegove dosta neusklađene linije te tražiti pogodak. Rijekina šansa je upravo taj napadački potencijal s Andrijaševićem te Murićem i Menalom na krilima, uz podršku Lončara iz pozadine, ali u dosta utakmica njezin je problem bila uža obrana, koja će Livajinim povratkom zasigurno biti na dodatnim iskušenjima.


No, Riječani su pokazali da i tu mogu kvalitetno zatvoriti najbolje kao što su učinili i s Mierezom, koji na Rujevici nije došao do izražaja. Generalno, Rijeka više djeluje kao momčad, a Hajdukova se igra prviše oslanja na individulanu kvalitetu.


Ključne osovine


Gledajući roster ključno i aktualno je i da u posljednje vrijeme Rijekina igra puno ovisi o Muriću i Nevistiću, Hajdukova o Livaji i Kaliniću. Pitanje je tko će ovoga puta imati raspoloženije pojedince, ali svakako i tko će odnijeti vrlo važnu prevagu u vezi. Evo i ključnih aduta:


1. MARKO LIVAJA – FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ: Livaja je veliki napadački adut Splićana, kvaliteta više HNL-a i inicijator većine napadačkih akcija, spona veze i napada. Igrač je koji drži ritam igre, prava zamjena za »degradiranog« Caktaša. Andrijaševića u posljednje vrijeme neće gol, ali Rijekin je kapetan svakako igrač oko kojeg se vrti napadačka igra, pri čemu je posebno opasan iz »drugoga plana«. Marko je kasnijim dolaskom odigrao tek devet utakmica, zabio jedan gol i pet puta asistirao, dok je Franko u 25 utakmica zabio deset golova i četiri puta asistirao.


2. MARCO FOSSATI – DOMAGOJ PAVIČIĆ: Fossati je uz Livaju i Kačaniklića jedan od najvažnijih novopridošlih igrača Hajduka i važna karika vezne linije. Odigrao je osam utakmica, ali plijeni mirnoćom, staloženošću i točnim dodavanjima, no zaradio je i dva crvena kartona. Pavičić se nakon ozljede vraća u ritam, iako je u posljednje vrijeme pomalo pao u zaborav. Protiv Osijeka je dobio prigodu, no sada se vraća Gnezda Čerin i pitanje je hoće li dobiti prednost pred Slovencem.


3. LOVRE KALINIĆ – IVICA NEVISTIĆ: Vratari su jako veliki aduti obiju momčadi. Kalinić kao iskusan, reprezentativni, Nevistić kao otkriće iz Europa lige, vratar na kojem budućnost gradi i njegov budući klub Dinamo. Lovre je u 15 utakmica primao manje od gola po susretu (0.9), a prosjeku ima 78 posto obrana po utakmici, dok u sedam susreta nije primio gol. Nevistić u 28 utakmica ima prosjek od 71 posto obrana po utakmici, osam utakmica nije primio gol, a po utakmici dobiva tek nešto više od gola (1.1).