Kompleks Splićana

Izjava kapetana Hajduka nakon poraza od Rijeke pokazuje samo jedno: I u nogometu postoje gospoda i »gospoda«

Mateo Sučić

Mijo Caktaš nije iskoristio penal na samome kraju utakmice/Foto PIXSELL

Mijo Caktaš nije iskoristio penal na samome kraju utakmice/Foto PIXSELL

Za razliku od Caktaša, kojem je bilo važno istaknuti nezasluženost Rijekine pobjede, koja je takva valjda samo u njegovim očima, Rožman nije likovao već mu je bilo važno istaknuti zadovoljstvo što se nitko od igrača njegove i suparničke momčadi, pa ni Caktaš, nije ozlijedio...



Veličinu igrača, trenera, momčadi i kluba ne definiraju samo pobjede i osvojeni trofeji, nego i način na koji se ponašaju u trenucima slavlja i tuge. Nije se u nedjelju igralo za trofej, no ulog u tim utakmicama Rijeke i Hajduka posljednjih je godina postao itekako velik.


Posebno za Splićane, kojima je Rijeka očito nabila toliki kompleks učinkom od 18 pobjeda, 12 remija i samo dva poraza u posljednje 32 utakmice da ne znaju pokazati veličinu u teškim trenucima pa su osim na travnjaku u nedjelju doživjeli poraz i izvan njega.


To se najbolje moglo iščitati iz izjave kapetana Hajduka Mije Caktaša koji je nakon utakmice pričao o nemogućnosti prihvaćanja pobjede Rijeke.




– Prvi bih čestitao protivničkoj ekipi kada bi me zasluženo pobijedila, ali izgubiti na ovakav način za mene je jednostavno neprihvatljivo – ispalio je Caktaš i ostao živ.


Šteta što zbog svima znanih razloga igrači daju izjave samo za klupske kamere i bez mogućnosti da novinari postavljaju pitanja, jer zasigurno bi netko od Caktaša tražio da pojasni što je toliko neprihvatljivo u pobjedi Rijeke i zašto misli da je ona nezaslužena. Možda bi i pomoglo kapetanu Hajduka da shvati zašto im Rijeka zadnjih sedam, osam godina redovito uzima mjeru…


Možda bi Caktaš kao lekciju za neki drugi put mogao pogledati izjavu Simona Rožmana koji je, primjerice, imao razloga biti bahat i recimo pričati o svom stopostotnom skoru koji u četiri utakmice ima protiv Hajduka i »prodavati pamet« što neki njegovi kolege nerijetko i čine u ovakvim situacijama, ali trener Rijeke se držao one »u pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi« pa pokazao kapetanu Splićana čime se još mjeri veličina.


– Bili smo malo spretniji i sretniji. Ovo su jako važna tri boda za nas, ali možda čak i važnije od toga mi je da su igrači obiju momčadi preživjeli ovu utakmicu i da se nitko nije ozlijedio – rekao je Rožman.


Za razliku od Caktaša, kojem je bilo važno istaknuti nezasluženost Rijekine pobjede, koja je takva valjda samo u njegovim očima, Rožman nije likovao već mu je bilo važno istaknuti zadovoljstvo što se nitko od igrača njegove i suparničke momčadi, pa ni Caktaš, nije ozlijedio. I u nogometu, kao i u svakodnevnom životu, postoje gospoda i »gospoda«.