Polufinale Kupa

Ivor Pandur spreman za nedjeljni susret s Osječanima: “Prognoza? Jako nezahvalna, bit ćemo zadovoljni s bilo kakvom pobjedom”

Denis Frančišković

Ivor Pandur u dresu Rijeke/Foto PIXSELL

Ivor Pandur u dresu Rijeke/Foto PIXSELL

Pamte se samo pobjednici, a mi smo u jako dobroj situaciji. Ipak, idemo korak po korak - kaže vratar "bijelih"



RIJEKA Na Rujevici je sve tempirano prema nedjelji i večernjem (20.15) polufinalnom kup susretu s Osijekom. U specifičnom ambijentu praznih tribina. »Bijeli« ne kriju ambicije pohoda na šesti Kup, a Osječani su poprilično motivirani. Sudeći prema njihovoj klupskoj stranici, atmosfera se pozitivno »nabrijava« iz dana u dan, na Rujevicu dolaze po prolaz i pokušaj da drugi put uzmu Rabuzinovo sunce.


Ne brine to previše momčad Simona Rožmana koji je po običaju »čvrsto na zemlji«, svakoj utakmici pristupa studiozno i s respektom prema protivniku. Rijekine ambicije se znaju, prolazak u šibenski finale i obrana trofeja koji je lani na Drosini izazvao erupciju slavlja na Kvarneru. Ponove li to, uz drugo mjesto u prvenstvu i ulazak u kvalifikacije Lige prvaka, bila bi to još jedna sezona iz snova »bijelih«. »Modri« su ionako ipak prejaki za ostatak pratnje. Barem kad je u pitanju HNL…


– Sada smo se već zahuktali s pripremama nakon što je bilo malo čudno na početku poslije korona stanke. Išli su iz auta na travnjak – kaže Ivor Pandur, velika Rijekina nada. – No, snalazili smo se, davali sve od sebe i zadnja dva tjedna potpuno smo fokusirani na Osijek. Nastojimo susret dočekati što spremniji jer igra se jedna utakmica u kojoj se svašta može dogoditi.




Riječani su u dvije pripremne utakmice »torpedirali« Puljane i Zaprešićane.


Naš i Hajdukov hendikep? Pa na neki način da jer puno navijača dolazi i na Poljud i na Rujevicu. A nama navijači puno znače, s njima sve ide bolje i ljepše


Rijeka i Hajduk


– Odigrali smo dobro te zatvorene pripreme utakmice iako ima još stvari koje treba ispraviti. Možemo biti zadovoljni, rezultati isto puno govore. Bit će nam to dobar poticaj za nedjelju.


Dojam je da je adrenalin na visini. Svi su se na Rujevici već zaželjeli pravog nogometa. Točnije onog kad se »igra za nešto«…


– Mi igrači jedva čekamo tu utakmicu. Zaželjeli smo se pravog natjecateljskog nogometa. Naravno, nedostajat će u cijeloj priči navijači kako bi atmosfera bila još puno bolja. Čudno je igrati pred praznim tribinama, mene to podsjeća na pripreme. No, što je tu je. Nemamo velikog izbora. Naš i Hajdukov hendikep? Pa na neki način da jer puno navijača dolazi i na Poljud i na Rujevicu. A nama navijači puno znače, s njima sve ide bolje i ljepše. Vidjelo se to posebno u posljednjoj utakmici s Hajdukom. Nema druge, morat ćemo to nadoknaditi kroz vlastiti dodatni trud.


O Osječanima sve najbolje…


– Osijek mi se baš sviđa kao momčad. Veliki su radnici i imaju odlične individualce. Jednostavno, dobra su i stabilna momčad. Kad se igra samo jedna utakmica, to tjera na dodatan oprez, ali vjerujem da ćemo mi biti ti koji ćemo prezentirati svoju kvalitetu i proći dalje.


Najveća prijetnja Ivoru bi mogli biti Mirko Marić, prvi strijelac lige sa 17 golova i Petar Bočkaj, igrač čiji dalekometni slobodnjaci znaju izluditi vratare.


– Marićeve brojke sve govore. Pravi je, opasan napadač. Tu je i Bočkaj s odličnim udarcem iz slobodnjaka. Mi s druge strane pristupamo svakoj utakmici isto. Dobro proanaliziramo protivnika, sve njegove dobre i loše strane i pripremamo se u skladu s tim. Moramo biti spremni za sve scenarije koji su mogući u ovakvoj jednoj utakmici premda vjerujemo da imamo kvalitetu više da baš mi prođemo u finale.


Šutalo i Ivušić


S druge strane bit će na vratima Ivica Ivušić. Obojica s Viškova, koliko god je Osijekov čuvar mreže često daleko od doma.


– I s Boškom Šutalom bio sam jako dobar jer smo zajedno bili u mladoj reprezentaciji. Odličan je dečko. Otišao je u Atalantu pa se slabije čujemo. Ali dobar sam i s Ivušićem. Poznajemo se i popričamo. O njemu mogu reći stvarno sve najbolje. Znamo se od ranije jer je i on s Viškova gdje sada ja živim. Čak smo i jednom popili piće u njegovom kafiću, popričali i zaželjeli sreću jedan drugom.


Rijekini aduti u nedjelju?


– Mi smo prije svega borbena momčad, ginemo jedan za drugog. Kod nas nema odustajanja. Ako bi nešto moglo odnijeti prevagu, to bi možda mogla biti upravo naša borbenost i naše riječko srce.


Nije tajna da »bijeli« potajno u mislima razmišljaju i o finalu na Šubićevcu.


– Rabuzinovo sunce je naš cilj. Pamte se samo pobjednici, a mi smo u jako dobroj situaciji. Ipak idemo korak po korak. Sada razmišljamo samo o Osijeku. Koga bi poželio u finalu, Slaven ili Lokomotivu? Teško je prognozirati, u jednoj kup utakmici sve je moguće. Puno toga ovisi o danu koji momčad ima, a treba imati i malo sreće. Prognoza naše utakmice? Isto, jako nezahvalna. Bit ćemo zadovoljni s bilo kakvom pobjedom.


U HNL-u cilj je obrana drugog mjesta. U konačnici reprizirati 2019. godinu.


– U prvenstvu naš cilj je također jasan. Ali o tome nakon Kupa, idemo utakmicu po utakmicu.


Profesor Mrčela

Pandur je na Rujevici pod »strogom kontrolom« trenera Gojka Mrčele. Kako ga igrači vole zvati – profesora Mrčele. Pandur, Prskalo i Nwolokor.
– Nas tri vratara imamo stvarno fenomenalan odnos s Mrčelom. Imamo privilegiju raditi s njim i podržavamo jedan drugog u svakom trenutku. Radi se stvarno kvalitetno i nezmjerno sam zahvalan Gojku za sve što radi za mene. Sigurno da nas je karantena malo zakočila, ali dobro smo odrađivali kućne programe. Nije bilo opuštanja jer smo znali što nas čeka. Vjerujem da ćemo opet biti pravi, na sto posto naše prijašnje forme, bez obzira na ovu dugu stanku.