Desni bočni "bijelih"

Ivan Tomečak priželjkuje novi trofej s Rijekom: “Dovoljno smo snažni za osvajanje trofeja, ali ne smijemo si dozvoliti nonšalanciju”

Zlatko Horvat

Ivan Tomečak tijekom ogleda s Interom/Foto hnk-rijeka.hr

Ivan Tomečak tijekom ogleda s Interom/Foto hnk-rijeka.hr

Kada sam lani u jednom trenutku bio nezadovoljan, odlučio sam se vratiti u klub gdje sam uvijek imao podršku, kao i podršku s tribina. Osim toga, s Rijekom sam dvaput igrao Europu, osvojili smo Kup i Superkup, lani još jedan Kup Hrvatske - kaže Tomečak



RIJEKA Nogometaši Rijeke polako dolaze na sebe, život se polako vraća u normalu. No, sezona će biti nastavljena ipak u drugačijim okolnostima.


– Bilo je neobično početi s treninzima – kaže Ivan Tomečak, 30-godišnji desni bočni igrač Rijeke. – Naglo smo stali i imali prilagođene treninge kod kuće, tek toliko da se održavamo. Krenuli smo zatim s nesvakidašnjim trenizima na Rujevici, dolazeći i odlazeći u opremi, a zatim sve prali doma. Vratili smo se u vrijeme »limaća«… Tek kada su popustile mjere, vratili smo se u ritam treninga. Nismo zaboravili igrati nogomet. Koliko je pandemija utjecala na sve nas, utjecala je i na druge. Sada možemo nastaviti gdje smo stali.


Tišina


Prvi trening susret »bijelih« protiv Intera pokazao je da HT Prvu ligu čeka isto što i Bundesligu. Sablasna tišina na tribinama.




– Ima stadiona gdje nema podrške, ali nama su navijači uvijek davali dobar vjetar u leđa. Čudno je bilo igrati pred praznim tribinama, navikli smo na taj huk. Moramo se prilagoditi, dati maksimum i u tim uvjetima.


Prošla su dva i pol mjeseca od pobjede nad Hajdukom (2:0) i posljednje natjecateljske utakmice »bijelih«. Gdje su Tomečak i suigrači danas po fizičkoj spremi?


– Nismo još na toj razini, ali nismo ni daleko. Utakmice su nezamjenjive i kada uđeš u taj ritam puno je lakše. Kada imaš dvije, tri utakmice s 90 minuta u nogama, lakše je dati gas u 70. minuti. Nemamo još taj ritam, možeš na treningu raditi koliko hoćeš, ali utakmice su ključ.


Osijek je prije dva dana minimalno poražen u Maksimiru (2:1) od Dinama u trening ogledu. Za Rijeku i Osijek međusobni dvoboj iduće nedjelje ima veliki ulog – finale Kupa Hrvatske.


Mene raduje ono što dolazi, prvenstvo u kojem želimo zadržati drugo mjesto i pokušati se što više približiti Dinamu – kaže Tomečak


– Za nas je to vrlo bitna utakmica. Izbacili smo Dinamo i bila bi šteta to upropastiti. Igra se za trofej, došli smo daleko i imamo pred sobom otvoreniji put. Nije to lakši put, jer u kupu te izbaci i petoligaš ako nisu pravi. Moramo biti maksimalno koncentrirani. Vjerujem da smo dovoljno snažni za osvajanje trofeja, ali ne smijemo si dozvoliti nonšalanciju.


Drugi dom


Nakon Kupa slijedi prvenstvo s utakmicama u prosjeku svakih pet dana. Od Istre 1961 u Puli do Puljana na Rujevici za kraj.


– Meni taj ritam odgovara. Svi volimo što prije igrati. To je ritam kao da igraš u Europi. Pripremamo se za ono što nas čeka. Mene raduje ono što dolazi, prvenstvo u kojem želimo zadržati drugo mjesto i pokušati se što više približiti Dinamu. Drugo mjesto je važno zbog Lige prvaka, mislim da smo dovoljno snažni za to ostvarenje.


Tomečak je prije sedam godina prvi put došao u Rijeku. Nakon dviju uspješnih sezona otišao je u Dnjipro, ali poslije epizoda u Saudijskoj Arabiji i Belgiji, vratio se u Rijeku.


– Rijeka je moj drugi dom. Bila je to već i prije. Napravili smo neke jako dobre, povijesne rezultate, a došao sam i na prag reprezentacije Hrvatske. Kada sam lani u jednom trenutku bio nezadovoljan, odlučio sam se vratiti u klub gdje sam uvijek imao podršku, kao i podršku s tribina. Osim toga, s Rijekom sam dvaput igrao Europu, osvojili smo Kup i Superkup, lani još jedan Kup Hrvatske. To su lijepe stvari i povratak je bio logičan, tu se osjećam sretno i zadovoljno kao nogometaš.


Ribolovac

Ivan Tomečak je pasionirani ribolovac. Tribaljsko jezero je izazov s jedne, Jadransko more s druge strane.


– Volim otići u ribolov. Po moru malo proučavam, gledam što pliva, orada, brancin… Ima i uspjeha. Uglavnom se radi o ribolovu s obale, otiđem na neki mulić oko Opatije. – kaže Tomečak, koji voli zaigrati i tenis.


– Nisam ekspert kao Igor Bišćan ili Zvone Boban, oni bi bili konkurentni i među profesionalcima.