JUNAK POBJEDE RIJEKE NAKON VELIKE OBRANE

Ivan Nevistić: “Gojko Mrčela mi je rekao da se bacim udesno ako jedanaesterac puca Petković”

Mateo Sučić

Ivan Nevistić i Gojko Mrčela/Foto: HNK Rijeka

Ivan Nevistić i Gojko Mrčela/Foto: HNK Rijeka

Na zagrijavanju je došao trener vratara Gojko Mrčela i rekao: »Ako dođe do jedanaesterca i ako bude pucao Petković, čekaj ga i baci se dolje desno.« Čim sam vidio da je on uzeo loptu, znao sam što mi je činiti – kaže Nevistić.



RIJEKA Nakon pobjede kakvu je Rijeka ostvarila u Maksimiru nezahvalno je isticati pojedince jer samo kolektivna predstava protiv moćnog Dinama može kreirati rezultat kakav su »bijeli« ostvarili. Jer istaknuo se neumoran Lončar, agilni Menalo, egzekutor Andrijašević pa Tomečak, koji je još jednu utakmicu odigrao u reprezentativnoj formi, svakako i stoperski trojac, posebno Galović, koji je odigrao važnu rolu u vrijednoj pobjedi.


Isto vrijedi i za Ivana Nevistića, 22-godišnjeg vratara koji, ruku na srce, nije imao velikog posla sve do 53. minute i jedanaesterca koji je obranio Bruni Petkoviću. Prethodno je imao jednu odličnu intervenciju ispred Ademija, dok su preostali udarci koji su išli u okvir gola (Oršić, Ademi) bili lak plijen za vratara njegova kalibra.


Ipak, obranjeni jedanaesterac Petkoviću bio je temelj riječke pobjede u Dinamovu domu koju su »bijeli« čekali čak 998 dana.




– Slatka pobjeda. Ne možeš ići u Maksimir i najavljivati da ćeš dobiti Dinamo, ali mi smo se nadali i vjerovali da možemo napraviti dobar rezultat. Na pripremama smo dobro izgledali, kvalitetno trenirali i znali da možemo napraviti dobar rezultat. Utakmica je bila zanimljiva s obiju strana, rekao bih europske razine i na kraju nitko ne može reći da je naša pobjeda nezaslužena. Imali smo svoje prilike za još poneki pogodak, imao ih je i Dinamo, ali ne može se očekivati da ćeš u Maksimiru »modre« ostaviti bez prilike. Sretni smo što je ovako završilo i mislim da će nam dati novi motiv i energiju za dalje – kaže Nevistić.


Recept


Rijeka je za pobjedu u Maksimiru izvukla europski recept, izdržala što je morala i strpljivo čekala svoje situacije.


– Kroz Europu smo dosta napredovali kao momčad, kada igraš protiv tako dobrih momčadi, onda ti je i lakše neke stvari provesti u djelo nego u HNL-u kada se netko brani s deset igrača. Recept je bio sličan europskom, da u obrani budemo čvrsti i koncentrirani, a svaki put kada imamo prostora, da idemo u tranziciju. Dečki su taj dio vrhunski odradili, na terenu sam posebno osjetio da je to bilo dobro.


Nevistićeva uloga bila je ključna jer iako je Rijeka imala prilika i prije (Kulenović) 54. minute, obranjeni jedanaesterac i nekoliko sigurnih reakcija bili su putokaz pobjede.


– Dinamo je favorit na Maksimiru i ako hoćeš napraviti rezultat, moraš imati vratara koji će nešto obraniti kada se utakmica lomi. Ja sam sretan što sam bio taj, što sam obranio jedanaesterac, što je momčad složila mnoge dobre akcije od kojih su dvije završene pogotkom i budite sigurni da nema sretnije osobe od mene što je tako.


Dojam je i da je Nevistić točno znao gdje će Petković pucati…


– Koja je tajna obranjenog jedanaesterca? Na zagrijavanju je došao trener vratara Gojko Mrčela i rekao: »Ako dođe do jedanaesterca i ako bude pucao Petković, čekaj ga i baci se dolje desno«. Čim sam vidio da je on uzeo loptu znao sam što mi je činiti, ali i da moram biti strpljiv i što duže ostati na sredini. Petković gleda vratara, nisam smio krenuti ranije da ne bi promijenio odluku te pucao u drugu stranu i ispalo je baš kako sam želio.


Moderan način


Nevistić u riječkoj momčadi ima i važnu ulogu u gradnji napada, taj stil »bijelih« da navuku suparnike na svoju trećinu je riskantan, ali pokazalo se i efikasan.


– To je neki moderan način igre europskih momčadi koji se meni jako sviđa. Volim igrati, biti uključen u gradnju napada, a nama kao momčadi daje priliku da navučemo pet, šest suparničkih igrača pa naši ofenzivci ostanu u situacijama dva na dva ili tri na dva na širokom prostoru sa suparničkim braničima i tad je lakše doći do neke opasne situacije. To je nešto što radimo svaki dan, nema tu puno improvizacije. Radi se o automatizmu koji usavršavamo na treningu i nešto što nas kao momčad sigurno čini boljom.


Nakon pobjede u Maksimiru navijački apetiti su porasli, sada je plan protiv dvije momčadi sa začelja uzeti šest bodova pa Goricu na Rujevici dočekati s prilikom da se potpuno uhvati priključak sa samim vrhom HNL-a.


– Najveće samopouzdanje nam daje spoznaja da smo u dijelovima utakmica dominantni, kao i da smo se mogli nositi s europskim momčadima. Ne pričamo puno o tome da lovimo prvo mjesto ili ne znam što, ali nitko nas nije izdominirao ili bio puno bolji od nas. Plan je dobiti Varaždin i Istru pa dočekati Goricu na Rujevici, ali idemo utakmicu po utakmicu kao i uvijek dosad.


Već Varaždin nosi prvi izazov s obzirom na to da će »bijeli« biti praktički bez kompletne obrane nakon što su treći žuti karton dobili Capan, Galović, Smolčić i Štefulj.


– Bit će sigurno rotacija, ali vjerujem u dečke koji će ući. Znam da su jednako spremni i da imaju jednaku energiju poput ovih koji su igrali na Maksimiru. Prošli smo pripreme zajedno, svi se dobro znamo i vjerujem da to neće biti problem. Utakmica će svejedno biti teška, znamo da želimo pobijediti, ali i da Varaždinu »gori«, da travnjak možda neće biti idealan, pa treba biti oprezan – zaključio je Ivan Nevistić.