KOMENTAR NAPADAČA RIJEKE

Issah Abass uoči sutrašnjega gostovanja u Solunu: “Vjerujem da se možemo nositi s PAOK-om”

Zlatko Horvat

Issah Abass/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Issah Abass/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Očekujemo tešku utakmicu, znamo da je PAOK dobra momčad, ali prije svega moramo misliti na svoju izvedbu. Trebamo se dobro pripremiti, analizirati suparnika i naš plan pretočiti u igru na travnjaku – kaže Abass



RIJEKA Issah Abass, 22-godišnji ganski napadač, u pet je nastupa u dresu Rijeke postigao tri pogotka. Jedan protiv Hiberniana u trećem pretkolu Konferencijske lige, dva prekrasna u Maksimiru u derbiju protiv Dinama. Nastavi li zabijati u ritmu u dresu Bijelih kao dosad, svakih 140 minuta, mogla bi ovo biti vrlo plodonosna sezona za posuđenog igrača Mainza.


Mjesec i pol dana ste u Rijeci. Impresije o gradu, klubu?


– Grad je jako lijep, klub je odličan, ljudi su svugdje jako ljubazni. Uživam u Rijeci i sretan sam ovdje.


Jeste li uspjeli vidjeti nešto od grada i okolice?


– Bio sam sa suigračima u Opatiji, jednom prilikom sam s Princeom bio u centru grada i sviđa mi se ovo što sam vidio. Vjerujem da će biti još prilike da upoznam Rijeku.


Igrali ste u Olimpiji. Jeste li prije dolaska u Rijeku bili u Hrvatskoj?




– Bio sam jednom prilikom na Kvarneru i to baš u Opatiji. Imali smo nekoliko dana slobodno pa sam stigao s prijateljem na odmor i jako mi se svidjelo.


U Olimpiji ste osvojili prvenstvo i Kup Slovenije te ste imali priliku raditi s Igorom Bišćanom, koji je poslije vodio Rijeku. Kakva su iskustva iz tog razdoblja?


– Iz Olimpije nosim jako dobra iskustva. Igor Bišćan je odličan trener, nije možda puno govorio, ali zna što želi i vodi momčad na sjajan način, što se u konačnici vidjelo na rezultatima. Uživao sam igrati u Olimpiji, ostvarili smo odlične rezultate u razdoblju dok sam bio tamo. Mogu reći da mi je bilo lijepo u Sloveniji, momčad je bila odlična, bili smo dobri i izvan terena. Igrao sam zajedno i s Darijom Čanađijom, koji je igrao u Rijeci. Moram reći da sam vidio jednu sliku na stadionu kad sam stigao u Rijeku i rekao sam suigračima: »Igrao sam s ovim igračem u Olimpiji«. Bio je to Leon Benko; nisam znao da je igrao za Rijeku i da je ostavio dubok trag u klubu.


Osječke pouke


Protiv Dinama ste postigli dva prekrasna pogotka. Kako ste se osjećali poslije derbija?


– Nakon utakmice sam se normalno osjećao. Ja sam napadač i moj je posao davati golove. Moram samo tako nastaviti, bio sam zadovoljan, ali jedino mi je bitan rezultat. Na kraju nismo izgubili, osvojili smo bod i rezultat ekipe je u konačnici puno važniji od mojeg osobnog učinka na terenu.


U Osijeku u nedjelju nije išlo sve prema željama, stigao je prvi prvenstveni poraz. Trener kaže da momčad napadački nije bila prava. Je li to za vas obaveza više u idućim utakmicama?


– Možda nismo odigrali najbolje i vjerujem da ćemo biti bolji već u idućoj utakmici. Ne želim krivicu stavljati na nekoga drugog, ali imali smo takvu situaciju u kojoj smo postigli gol koji nam nije priznat, a mogao je usmjeriti utakmicu. Osijek je igrao agresivno, riječ je o fizički jakoj ekipi i sudac je pustio takvu igru, što nam možda nije odgovaralo. Naravno, i mi možemo bolje igrati i vjerujem da ćemo izvući pouke iz ove utakmice te ispraviti pogreške uoči nastavka sezone. Moramo samo nastaviti raditi; nekad pobijediš, nekad izgubiš, to je nogomet. Na nama je da budemo bolji u utakmicama koje dolaze.


U četvrtak vas čeka važna utakmica u Grčkoj i jak suparnik?


– Izgubili smo u Osijeku, vjerujem da nas je to malo probudilo i da ćemo protiv PAOK-a ponovo odigrati dobru utakmicu. Analizirat ćemo ih i dobro se pripremiti, ispraviti pogreške iz Osijeka i odigrati dobru utakmicu. Iskreno, vjerujem da se možemo nositi s PAOK-om i da imamo što pokazati u »play-offu«.


Bili ste strijelac protiv Hiberniana, trebat će nešto napraviti u napadu i protiv PAOK-a?


– Nije mi važno da ja postignem gol, najvažniji mi je rezultat i da navijači nakon utakmice kućama otiđu s osmijehom na licu jer to onda znači da smo napravili pravu stvar. Meni je to jedina bitna stvar, nije uopće bitno tko će postići golove, najvažnije je da ekipa pobjeđuje.


Sjajna atmosfera


Prednost Rijeke je što grčko prvenstvo nije počelo, kao i činjenica da je uzvrat u Rijeci?


– Ne smijemo nikoga podcijeniti, jednostavno moramo igrati kao dosad. Nije uopće bitno što prvenstvo Grčke nije počelo, mislim da to neće imati utjecaj. Očekujemo tešku utakmicu, znamo da je PAOK dobra momčad, ali prije svega moramo misliti na svoju izvedbu. Trebamo se dobro pripremiti, analizirati suparnika i naš plan pretočiti u igru na travnjaku.


S kojim biste rezultatom u Grčkoj bili zadovoljni?


– Nadam se barem remiju koji bi nam otvorio prostora za uzvratnu utakmicu, ali osobno vjerujem da možemo pobijediti. Kada je nogomet u pitanju, moja filozofija je da uvijek želim pobijediti, bez obzira na suparnika.


Vaše mišljenje o navijačima Rijeke?


– Navijači su stvarno bili odlični, atmosfera protiv Hiberniana bila je sjajna i drago mi je da sam to mogao osjetiti. Takva atmosfera dodatno podiže igrače i daje im samopouzdanje. Puno je lakše igrati pred publikom, posebice u tako sjajnoj atmosferi. S navijačima je puno ljepše igrati. Za vrijeme pandemije COVID-19, dok su tribine bile prazne, to je bilo nešto sasvim drugačije. Taj osjećaj kad se čuje kako udaraš loptu, apsolutno svaki zvuk s tribina… Teško je bilo naviknuti se na to. Nadam se da će navijači i dalje dolaziti na utakmice jer je sjajno igrati u onakvoj atmosferi kao protiv Hiberniana.


Vaše želje za ovu sezonu, neka kvota golova koje želite postići?


– Ono što sam već rekao po dolasku i ono što mogu obećati jest da ću u svakoj utakmici dati svoj maksimum. Nemam nikakve želje kada je broj golova u pitanju, bitan mi je samo rezultat ekipe. Ja ću dati sto posto, ako zabijem, zabijem… Najvažnije je da momčad dobro igra i da na kraju sezone ostvarimo dobre rezultate te da budemo što više plasirani u prvenstvu.