Utrka u troje

Iskustvo, kvaliteta i dobra vibra najveće su prednosti Rijeke u neizvjesnoj utrci za Europom

Denis Frančišković

Robert Murić/Foto PIXSELL

Robert Murić/Foto PIXSELL

Bijelima je, kao i Hajduku, veliki minus igranje bez publik



RIJEKA  Gorica 56, Rijeka 52, Hajduk 48. Poredak je od trećeg do petog mjesta HT Prve lige nakon kompletirane ljestvice i najnovijeg derbija Bilih i Modrih. Četiri boda u zaostatku, četiri boda u prednosti. Pozicija je pak nogometaša Rijeke u sredini »mini ljestvice« trojca koji ganja treće mjesto i Europu četiri kola prije kraja. Generalno solidni »pole position« pred završni zalet HNL-a, a i s obzirom na to da i četvrto mjesto donosi Konferencijsku ligu ugrije li Rabuzinovo sunce šesnaesti put nogometaše Dinama.


Gledajući formu i posljednje rezultate, Riječani mogu biti zadovoljni. Tu su ukupno gledajući ispred Gorice i Hajduka bez obzira na poraz u Jadranskom derbiju. Rijeka je u posljednjih pet kola osvojila 10, Gorica 8, Hajduk samo 5 bodova. U posljednjih deset kola Riječani su pak ostvarili kontinuitet igara i sakupili 20 bodova, Hajduk 16, a Gorica 13…


Iako su prognoze poprilično nezahvalne, a forma i igre sva tri kluba variraju u manjoj ili većoj mjeri, generalno se s obzirom na poziciju i raspored mogu procijeniti trenutačne šanse tri kluba u borbi za treće mjesto. Što već bitno može promijeniti sljedeće kolo s obzirom na to da vikend donosi dva derbija, susrete Gorica – Osijek i Rijeka – Dinamo.


1. GORICA šanse 40 posto (56 bodova)




Prednosti: Legija stranaca iz predgrađa metropole hit je sezone, dobro izbalansirana momčad prevođena Kristijanom Lovrićem, najskupljim igračem u konkurenciji ovih triju klubova i odnedavno novim reprezentativcem te drugim strijelcem lige (15 pogodaka). Za mnoge ne igraju toliko lijepo za oko, ali sve u službi rezultata. Druga su momčad lige po efikasnosti (58 golova), treća po točnim dodavanjima u prosjeku (337) te po izvedenim kornerima (5,7), ali i prekršajima (13,7).


Nedostaci: Izostanak ozlijeđenog Suka, glavnog organizatora igre i motora momčadi, svako je veliki problem Oreščanina u završnici prvenstva. Izgubili su 15 bodova prednosti nad Rijekom što je svakako psihološki utjecalo na momčad, a nedostaje im i iskustva u ovakvim završnicama, poglavito kada se zna da ih čekaju sudari s »velikom četvorkom«. Druga su momčad lige po skrivljenjim najstrožim kaznama (7/9).


2. RIJEKA šanse 35 posto (52 boda)


Prednosti: Riječani imaju velikog iskustva u utakmicama od značaja i u lovu na Europu posljednjih godina. Imaju i neospornu kvalitetu, dobru seriju rezultata i vibru dolaskom novog trenera Tomića. Vratar Nevistić i desnokrilni napadač Murić nose momčad, trener traži igru za gol više.


Bijeli su najbolja momčad lige po točnim centaršutevima po utakmici (6,7), po ukupnom broju udaraca (11,9) i kornerima (5,9) te druga momčad po posjedu lopte (54,1), kao i u točnim dodavanjima (370).


Nedostaci: Loša forma veznih igrača i loš pristup pojedinim utakmicama, kao i problemi u još uvijek neusklađenim linijama u igri. Bijelima je, kao i Hajduku, veliki minus igranje bez publike.


Rijeka je trenutačno pretposljednja momčad lige po uspješnim driblinzima pojedinaca (5,2), lošiji je samo Slaven Belupo, a slabo kotira i po broju oduzetih lopti (13,7).


Raspored

33. kolo
Gorica – Osijek
Rijeka – Dinamo
Varaždin – Hajduk


34. kolo
Slaven B. – Rijeka
Hajduk – Gorica


35. kolo
Varaždin – Rijeka
Gorica – Dinamo
Šibenik – Hajduk


36. kolo
Rijeka – Gorica
Hajduk – Lokomotiva

3. HAJDUK šanse 25 posto (48 bodova)


Prednosti: Četiri boda ohrabrenja protiv Rijeke i Dinama i tri ključne poluge momčadi Kalinić – Kačaniklić – Livaja uz bitan forte mladih igrača. Splićani su druga momčad po broju točnih ubačaja (5,5), po posjedu lopte (54 posto) i po broju utakmica bez primljenog gola (11).


Nedostaci: Tramezzani je donio dosta toga novog, ali Hajduk još uvijek djeluje prilično neuvjerljivo. Puno ovisi o igri kvalitetnih pojedinaca, koji nisu uštimani u pravi nogometni orkestar. Osam bodova za Goricom (pre)veliki je zaostatak iako Bili imaju najlakši raspored.
Hajduk je drugi po broju promašenih velikig prigoda (32) i treći po broju primljenih golova (37).


Loš je, pretposljednji, i po oduzetim loptama protivniku (13).


Međusobni susreti

Rijeka – Hajduk       0:1
Gorica – Hajduk       2:1
Gorica – Rijeka       0:0
Hajduk – Rijeka       1:2
Hajduk – Gorica       2:4
Rijeka – Gorica       0:2
Rijeka – Hajduk       0:1
Gorica – Hajduk       1:1
Gorica – Rijeka       3:4
Hajduk – Rijeka       3:4


Poredak: 1. Gorica 11 (6), 2. Hajduk 10 (7), 3. Rijeka 7 (7).