Matej Mitrović

Iskusni branič Rijeke nakon oporavka od teške ozljede igra sve bolje: “Ne volim bombastične izjave, zasad svi kiksaju i bit će zanimljivo”

Denis Frančišković

Matej Mitrović sa suigračima/Foto PIXSELL

Matej Mitrović sa suigračima/Foto PIXSELL

Prvenstvo je zanimljivo, Dinamo ovog puta nije odmah pobjegao, pet, deset bodova. I Modri kiksaju, sad je kiksao Hajduk, mi smo izgubili dva boda protiv Varaždina... Općenito, HNL je dobar - kaže Mitrović



RIJEKA  Nogometaši Rijeke jučer su malo pojačali ritam, na programu su bila dva treninga, a s krajem tjedna očekivano više se pozornosti polaže na taktičke zamisli i analizu protivnika. Momčad u nedjelju gostuje u Koprivnici, potom kroz tjedan u Novskoj u kup-ogledu s Libertasom, a početak druge četvrtine prvenstva označit će novo gostovanje, ono kod posljednjeplasiranog Rudeša. Raspored Bijelima ide na ruku, u prilici su još podebljati bodovni konto, pa čak i zasjesti na vrh. No o tome se ne razmišlja previše, ide se od protivnika do protivnika, a Farmaceuti pojačani s Lepinjicom i Liberom nakon samo dvaju osvojenih bodova u zadnjih pet ogleda traže iskupljenje. Dotad na Rujevici mogu guštati u plodovima rada i rezultata. Riječani su prizemljili Osijek, a na ruku su im išli i posljednji porazi Hajduka.


– Ozljeda je iza mene, proces je jako dugo trajao. I rehabilitacije i samog povratka – kaže Matej Mitrović, iskusni 29-godišnji branič Bijelih koji se vraća u formu. – U svemu tome treba puno treninga i puno utakmica, ali smatram da sam na pravom putu. Zadnjih mjesec-dva ne osjećam nikakvu bol, nema reakcija i, naravno, lakše je i opuštenije igrati. Sada hvatam formu.


Psihološki oporavak u slučaju ponovljene teške ozljede često zna biti još važniji. Matej to jako dobro zna, sve je prošao dvaput.




– Poslije svake ozljede je teško. I psihološki je bilo zahtjevno. Trebalo je posložiti neke stvari u glavi i opustiti se. Posebno nakon ovako duge i kompleksne ozljede. Meni je najvažnije bilo da to ostavim iza sebe i da budem fizički i psihički spreman. A uvijek je dobro imati i konkurenciju, onda čovjek još više zapne.


U utakmici protiv Osijeka stoperski par Galešić – Mitrović funkcionirao je kao da godinama igra zajedno. Sve je bilo dobro, osim realizacije. Pobjeda je mogla biti puno izraženija.


– Cijela momčad stvarno dobro igra pa smo se i mi u sve uklopili. Složni smo, spremni… Napadački dio dobro odrađuje svoj posao, a i nama je onda lakše iznositi lopte. Galešićev vidan napredak? Naravno, to se vidi. A to dolazi samo sa sve većim brojem utakmica. Niko napreduje i skuplja iskustvo, a mi stariji smo tu da pomognemo.


Mladi i Lille


Središnja obrana s Galešićem, Mitrovićem, Dilaverom i Radeljićem ima duplirane pozicije. Dojam je da »nema zime« za obranu.


– Sva četvorica se trudimo, a sve je na treneru da izabere najspremnije.


Protiv Osijeka kao izravnog konkurenta Bijeli su dominirali. Žal ostaje za uvjerljivijom pobjedom.


– Super smo ušli u utakmicu, od početka smo se dobro postavili i preuzeli inicijativu. Držali smo se plana, a, naravno, uvijek je bolje zabiti i treći, četvrti gol. Ovako smo na kraju dobili gol i onda se dogodi neka panika. Bitno je i da dolazimo u šanse. I naravno da se pobjeđuje.


Mitrović je u jednom trenutku ogleda s Osijekom, kad se igra malo uspavala, u solo prodoru nanizao nekoliko igrača i došao praktički do šesnaesterca. Našao se i na otvorenom udarcu.


– Istina, žao mi je samo što nisam taj prodor završio udarcem. Htio sam podvaliti loptu Pašaliću… Volim krenuti prema naprijed, pogotovo kad se otvori prostor.


Zanimljivo, Matej je statistički i prvi igrač Rijeke u točnim dodavanjima. Posebno su bitne precizne i sigurne lopte ispred Labrovića.


– Ne znam za taj podatak. Ali dobro je znati, ha, ha…


Rijeka je ispala iz Europe, ali ostavila dobar dojam. U HNL-u igra također dobro iako protiv Dinama i Hajduka nije bila prava.


– U Europi je ostao gorak okus, ali dojam je bio stvarno dobar. Na kraju smo skoro i prošli Lille, što bi sigurno bila jako lijepa priča. U HNL-u smo drugi, idemo pomalo od susreta do susreta, sve bolje igramo. Ne možemo se požaliti.


Lille je bio pravo iskustvo i škola, pogotovo za mlade igrače. Mitrović je takvih utakmica odigrao jako puno.


– Europske utakmice mladima donose najveće iskustvo. Mi smo pokazali da možemo igrati protiv jedne jake momčadi, a to onda dodatno diže samopouzdanje.


Napad i Slavonci


U vrhu HNL-a u zadnja dva kola bitno su se poremetili odnosi. Rijeka i Dinamo približili su se Hajduku na samo dva boda. Već sada je vidljivo, s obzirom na odnose snaga, da bi prvenstvo moglo biti puno izjednačenije.


– Nama je cilj biti što više u vrhu, a davati neke dugoročne prognoze i »bubati« nije baš zahvalno. Fokus nam je na svakom idućem kolu, pobjeđivati i konkurirati za sami vrh. U svakom slučaju, prvenstvo je zanimljivo, Dinamo ovog puta nije odmah pobjegao, pet, deset bodova. I Modri kiksaju, sad je kiksao Hajduk, mi smo izgubili dva boda protiv Varaždina… Nema više lakih utakmica. Općenito, HNL je dobar.


Rijeka ima mladu, potentnu momčad. Igra lijepo za oko i nekako se opet stvara vibra da bi ova sezona mogla biti ona velikih dosega.


– Ne želim ništa prognozirati, a pogotovo obećavati. Želimo i dalje igrati atraktivno i napadački, imamo dobru atmosferu i možda se ponavljam. Idemo pomalo…


Napad je postao zaštitni znak Bijelih. Teško je čuvati Pašalića, Fruka, Ivanovića… Kako je na treningu?


– Sve su to mladi i poletni igrači. Nezgodni. Ne bih nikoga izdvajao. Stvarno ima tehnički dobrih igrača, a koliko su nezgodni bolje znaju protivnici. I nama u obrani lakše je s takvim igračima.


Mitrović je samo jedan u nizu Slavonaca (Goda, Grgić, Čabraja, Ivanović, Pašalić) u momčadi. Neki su porijeklom i iz Posavine…


– Ne može se nigdje bez Slavonaca, ha, ha… Ima nas sa svih strana i dobra smo klapa. Ali inače otkuda god dođe bilo koji igrač, lijepo je primljen u momčadi. To je isto jako bitna stvar.


Mitrović je osvojio s Rijekom naslov i dva Hrvatska kupa. Može li se ondašnja generacija po nečemu usporediti sa sadašnjom?


– Teško je to reći. I onda smo dobro krenuli prvenstvo i imali dobre igrače kao što imamo sada. I onda smo imali spoj mlađih i starijih. Puno ovisi što će nam donijeti sljedeće utakmice. S dvije dobre ili lošije utakmice može se brzo gore, a i dolje – zaključuje Mitrović.


Vatreni vrhunski

Matej je, kao i dobar dio ostatka momčadi, pratio i nedavno reprezentaciju na Rujevici. I sam je nekadašnji član Vatrenih…


– Bitne su te dvije pobjede, a o kvaliteti ne moram niti pričati. Radovao me onaj pristup na Rujevici. Nije bilo opuštanja niti praznog hoda. Znamo da smo kao reprezentacija u svjetskom vrhu. Na Rujevici je sve bilo vrhunski – kaže Mitrović.