Derbi na Rujevici

Iskusni branič Rijeke najavljuje večerašnji okršaj s Dinamom: “Treba nam pamet i hladna glava”

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ne sumnjam da će atmosfera biti fantastična. Normalno je da nas to nosi, gledatelji su naš dvanaesti igrač. No, to nas ne smije ponijeti, moramo paziti da ne stvorimo sami sebi probleme - kaže Mitrović



RIJEKA  Odbrojavanje je završeno. Za nogometaše Rijeke ono je trajalo od prošlog petka i utakmice s Lokomotivom (1:1), za one Dinama od četvrtka i novog poraza u Konferencijskoj ligi od Viktorije Plzen (0:1). Petnaesta postaja HNL-a večeras na Rujevici nudi svojevrsnu poslasticu za istinske ljubitelje nogometa. Rijeka protiv Dinama, klasik je to HNL-a posljednjeg desetljeća u kojem su jedni drugima »uzimali mjeru«, donijeli mnoštvo emocija na travnjaku i tribinama. Nešto slično očekuje se i večeras. Iz kluba su uputili tom prigodom znakovitu poruku: neka pobijedi nogomet, fer i korektno nadmetanje.


No, nije tajna da će povratak Sergeja Jakirovića na Rujevicu izazvati mnoštvo negativnih osjećaja kod navijača Bijelih. Riječani se nisu pomirili s njegovim naprasnim odlaskom u Maksimir u predvečerje ogleda s Lilleom i to će zasigurno dodatno »užariti« ozračje. Riječani očekivano imaju svoje želje, nisu pod tolikim pritiskom kao Modri, Zagrepčanima je ova ligaška postaja itekako svojevrsno »minsko polje« iz kojeg će netko izaći »ili kao pukovnik ili kao pokojnik«. Remi, dojam je, ne bi ništa posebno promijenio. No, kako kaže trener domaćih Željko Sopić, pričekajmo vrijeme oko 21 sat.


 Matej Mitrović/Fot  G. KOVAČIĆ/PIXSELL


Došlo je do promjene i na kladionicama, posljednji poraz Modrih u Europi okrenuo je papirnatog favorita na stranu Rijeke (2,40/2,90). No, i bez toga riječka momčad zbog aktualnog trenutka bolje forme i cjelokupnog ozračja, ako ništa drugo, blagi je favorit protiv Dinama nakon dugo godina. Rijeka protiv Modrih na Rujevici nije slavila 1.225 dana, odnosno tri godine i četiri mjeseca, u šest utakmica nakon toga pred svojim navijačima je dvaput remizirala u golijadama i četiri puta izgubila, pritom dva puta teško stradala. Na Rujevici osjećaju da je ovo prigoda za novo veliko slavlje nakon dugo godina. Travnjak je po običaju dobro ispeglan, njegova arena dat će najbolje odgovore.


Nema zanosa




– Veliki je derbi ispred nas, igraju dvije odlične momčadi. Vjerujem da nas na rasprodanoj Rujevici očekuje fantastična atmosfera. Volja, pristup i motiv postoje, na nama je da damo maksimum i uzmemo sva tri boda – kaže Matej Mitrović, iskusni stoper Rijeke koji je u petak proslavio 30. rođendan. – Rođendan? Okrugli je pa ga je ljepše proslaviti. U krugu obitelji, žene i djeteta…


Ozračje je veliki plus Riječana, ali po Mateju, ne treba previše računati na umor i potrošnju Jakirovićeve momčadi.


– Atmosfera je super i stvarno dobro treniramo. Znamo da nas značaj ove utakmice ne smije ponijeti. Nakon Lokomotive dobili smo dva dana slobodno, odmorili se, ali ne trebamo se zanositi time što je Dinamo imao utakmicu kroz tjedan. To im sigurno neće stvarati neki problem. Dinamo će isto sigurno biti posebno motiviran.


Utakmica s Dinamom ima posebnu težinu, bez obzira na to koliko igrači i struka bježali od razgovora na tu temu.


– Svi treniramo i živimo za ovakve utakmice. I naravno, želimo se u njima dokazati. Iz utakmice u utakmicu smo bolji i iskusniji, po tom pitanju neće biti nikakvog problema.


Povratak Jakirovića vjerojatno će preslikati i dio emocija na dobar dio igrača koje je doveo u redove Bijelih. No, na terenu svatko brani svoje boje pa kako ispadne.


– Slažem se da je Jakirović u svom mandatu napravio velike stvari, izvukao s nama jednu jako tešku sezonu. Svaka mu čast na tome. Potom smo dobro krenuli i u novu sezonu i vjerojatno je zbog tih dobrih rezultata i otišao u Dinamo.


Ne tako davno Mitrović se spominjao i u kontekstu dolaska u Maksimir.


– Realno, za to je bio zadužen moj agent. I uglavnom pisalo se o tome, a je li postojala želja ili nije da me Dinamo dovede, iskreno ne znam – kaže Mitrović.


Idealan scenarij


Obrana je u zadnjih nekoliko utakmica djelovala solidno, no Istra 1961 i Lokomotiva skupo su naplatili greške u središnjici. I otvorenom napadu na užu obranu.


– U nekoliko zadnjih utakmica imali smo problema, pet, deset minuta, i to kad se povučemo. Ali učimo iz pogrešaka. Bio bi idealan scenarij da ranije riješimo utakmicu. Treba držati konstantu i svoju igru svih 90 minuta. Bilo koga da trener stavi neće pogriješiti, svi dobro treniraju i čekaju svoju prigodu. Što nam nedostaje? Pa brže i kvalitetnije privođenje utakmica kraju. Povedemo, a onda se stvori neka panika, što moramo popraviti.


Mitrovićeva forma je u vidnom usponu, jednako kao i Smolčićeva. Između njih je prekaljeni Dilaver, bivši Dinamovac.


– Zadovoljan sam svojom formom, trebao mi je taj kontinuitet. Na početku kad sam krenuo trenirati, nije bilo lako. Ništa bez utakmica. Uvijek može bolje, ali i lošije. Bitno je da nema ozljeda. Reprezentacija? Ne opterećujem se time. Najvažnije mi je što igram.


U ovakvim utakmicama teško je tražiti ključ uspjeha. Motiv i pristup se podrazumijevaju…


– Treba nam pamet i hladna glava. Ne sumnjam da će atmosfera biti fantastična. Normalno je da nas to nosi, gledatelji su naš dvanaesti igrač. No, to nas ne smije ponijeti, moramo paziti da ne stvorimo sami sebi probleme. Pristup i razmišljanje o lošem Dinamu nisu nikako dobri. Dinamo je Dinamo i ne smijemo ih podcijeniti, bili u lošoj ili dobroj formi. Najbitniji je naš pristup – zaključuje Mitrović.