Darko Velkovski

Iskusni branič nogometaša Rijeke uoči Napolija: “Bilo bi idealno kada bi ponovili utakmicu s Rujevice”

Mateo Sučić

Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Idemo se pokazati u što boljem izdanju – kaže Velkovski



RIJEKA  Velkovski, Lončar, Čerin, Andrijašević. To bi trebala biti kičma riječke momčadi za utakmicu u Napulju gdje »bijeli« nakon ovog posljednjeg udara koronavirusa odlaze bez velikih očekivanja.


Nije i da bi s punim sastavom imali velike šanse, ali činilo se da će Rožman napokon imati poneku opciju više u kadru kako bi pokušao zadržati ritam utakmice kada bude trebao. Ipak, ništa od toga, strateg »bijelih« mora se osloniti na nekoliko iskusnijih igrača koje će imati u kadru i složiti dobitnu formulu.


– Već smo igrali s Napolijem i vidjeli da možemo stvarati prilike. U nastavku smo pali fizički, nismo imali više snage za istrčavati u kontranapade pa smo se više morali braniti, nije bilo ni vremena za predah kraj tih njihovih stalnih napada. Kvaliteta je sigurno na njihovoj strani i bez ove situacije u kojoj smo se našli, ali uz malo sreće i hrabrosti mislim da imamo izglede za osvojiti koji bod – kaže Darko Velkovski, branič Rijeke, koji se vratio na Rujevicu nakon što je odigrao tri pune utakmice za Sjevernu Makedoniju i izborio plasman na Europsko prvenstvo.


Povijesni pohod




Kao što je Sjevernoj Makedoniji trebalo sreće i hrabrosti u tom povijesnom pohodu na EURO, trebat će i Rijeci u Napulju.


– Mi koji idemo na put moramo se konsolidirati, držati zajedno i dati posljednji atom snage. Ne znam ni koliko će biti zamjena, na koje će trener moći računati, bit će tu i nešto juniora… Nadam se da smo se osvježili kroz ovu reprezentativnu stanku jer stvarno slijedi ubitačno razdoblje, uz tri zahtjevne europske utakmice imamo i tri jako važna domaća derbija u kojima želimo ostvariti što bolji rezultat. Nadam se samo da će ta situacija s virusom proći što prije i da će zaobići nas četiri, pet koji nismo bili u doticaju s istim.


U svakom slučaju, Velkovskom i društvu sigurno nije ugodno ići na noge tako jakom suparniku s tako prorijeđenom momčadi.


– Kada nemaš što za izgubiti, onda najbolje igraš. Zato se ne predajemo unaprijed i idemo se pokazati u što boljem izdanju. Kakav je dojam ostavio Napoli na Rujevici? Ma više bih rekao da smo mi bili dobri u bloku, uz to svima je teško igrati na Rujevici, prijetili kontrama, pa je zato taj njihov dojam možda bio malo slabiji… Nije Napoli radio nekakav veliki pritisak, ali je kroz igru znao doći do svojih prilika. U Napulju će sigurno biti još teže, ali stat ćemo u čvrsti blok i braniti se.


Dobar blok


Na suprotnoj strani travnjaka bit će i njegov suigrač iz reprezentacije Elif Elmas.


– Rekao mi je da im je bilo teško probiti taj naš blok, a da smo im s druge strane lako kontrirali. Bilo bi idealno kada bismo to mogli ponoviti.


Utakmica u Napulju igrat će se pred praznim tribinama San Paola, u situaciji kada u Italiju putuje bez nekoliko prvotimaca čini se malim plusom na strani Rijeke što neće biti one uzavrele napuljske atmosfere, ali Velkovski u tome ne vidi prednost.


– U Napulju do sada nisam igrao, samo u Torinu i Rimu, ali čuo sam da atmosfera bude sjajna kada se igra s publikom. Neću reći da je dobro što se igra bez gledatelja, za nas igrače je bolji osjećaj kada su navijači prisutni, igrati na praznim stadionima ostavlja baš loš osjećaj – zaključio je Darko Velkovski.


Nešto poput EURO-a doživiš jednom u karijeri

Darko Velkovski odigrao je tri utakmice za reprezentaciju, istaknuo da se nije do kraja oporavio od napora i putovanja, ali i dodao da takvi događaji predstavljaju važan impuls po pitanju samopouzdanja.


– To je stvar koji doživiš jednom u karijeri. Kada igraš bez publike, na početku nemaš odmah dojam što si napravio, ali cijela Sjeverna Makedonija je pričala o plasmanu na EURO, dugo se sanjala takva stvar i takav rezultat. Ne možeš nego biti ispunjen ponosom. Izgledi u skupini? Nizozemska, Austrija i Ukrajina. Nije zvučna grupa, ali Ukrajina je vrhunska reprezentacija, Austrija posljednjih desetak godina odlično radi, o Nizozemskoj da niti ne govorim. Bit će i to teško, ali ništa nije nemoguće. Kada dođe vrijeme, razmišljat ćemo i o tome – rekao je Velkovski.