Rijeka vs. Dinamo

IPAK SE MOŽE Rijeka je pobjeđivala moćni Dinamo i sa šestoricom svojih juniora na travnjaku

Marko Cvijanović

Damir Kreilach, Ivan Močinić i Ivor Weitzer/Foto Arhiva NL

Damir Kreilach, Ivan Močinić i Ivor Weitzer/Foto Arhiva NL

U prvoj pobjedi Rijeke nad Dinamom u Miškovićevoj eri za »bijele« su nastupila sedmorica igrača ponikla u omladinskom pogonu Rijeke i Orijenta, a u poraženoj petorica igrača koji su s Hrvatskom bili drugi na svijetu



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas na Rujevici dočekuju Dinamo u utakmici četvrtfinala Kupa, uoči koje »modrima« već odavno ne pripada tako izražena uloga favorita. Što zbog, za Riječane nepovoljnih okolnosti zimskoga prijelaznoga roka, tijekom kojega su ostali bez trojice stožernih prvotimaca (Kvržić, Župarić, Punčec), što zbog onoga što je pokazala prva utakmica proljetnog dijela sezone protiv Lokomotive (1:2), tijekom koje odavno Rijeka nije izgledala tako loše. U svakom slučaju, nešto se revolucionarno u pripremi današnje utakmice trenera Simona Rožmana i pristupu igrača Rijeke mora promijeniti da »bijeli« ne bi prošli kao u dvije utakmice protiv »modrih« otkako ih je preuzeo slovenski stručnjak. Rožmanova Rijeka doživjela je jedan katastrofalan (5:0) i jedan uvjerljiv (3:0) poraz u susretima tijekom kojih je, kako je igrala, u rezultatskom smislu dobro i prošla. Ne mora baš sve biti uvijek tako crno i bijelo.


Rijeka je u eri Rožmanova prethodnika Igora Bišćana imala pozitivan skor protiv Dinama Nenada Bjelice, koji je ostvario najveće dosege u novijoj povijesti kluba iz Maksimira. Bišćan je prošle sezone u susretima s »modrima« ostvario jedan poraz (1:3), jedan remi (0:0) i dvije pobjede (1:0, 3:1), od kojih je ona u finalu Kupa u Puli (3:1) bila vrijedna trofeja. Bišćanova Rijeka pobjeđivala je Dinamo koji je bio vrlo blizu plasmana u nokaut fazu Lige prvaka s momčadi u kojoj su stožerni prvotimci bili igrači kojih se Rožman olako odrekao (Kvržić, Punčec, Mamić). Nije, dakle, uvijek samo do kvalitete igrača. To će, uostalom, potvrditi prva pobjeda Rijeke nad Dinamom otkako je vođenje kluba preuzeo današnji predsjednik damir Mišković.


Rijeka i Dinamo su 22. rujna 2012. godine na Kantridi igrali prvenstvenu utakmicu devetoga kola, poslije koje se podno legendarnih stijena čula pjesma razdraganih domaćih navijača »Izađite na balkone, pozdravite šampione…«, a Zagrepčani napustili travnjak pognutih glava poslije teškog poraza (0:3) zahvaljujući pogocima Cesareca, Weitzera i Kreilacha. Elvis Scoria u taktičkom je smislu nadmudrio budućeg hrvatskog izbornika Antu Čačića u utakmici tijekom koje su u pobjedničkoj momčadi nastupila sedmorica (!?) igrača ponikla u omladinskom pogonu Rijeke (Čaval, Datković, Močinić, Kreilach, Weitzer, Čulina) i Orijenta (Knežević), a u poraženoj petorica igrača (Vrsaljko, Pivarić, Vida, Brozović, Kovačić) koji su s Hrvatskom bili drugi na svijetu.




– Naravno da se sjećam te utakmice, pamtit ću je cijeloga života – kaže Ivor Weitzer, danas igrač emiratskoga drugoligaša Al-Arabija, koji je toga dana odigrao vjerojatno najbolju utakmicu za Rijeku.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU