Zoran Kvržić

Igrač s najviše nastupa za »bijele« u europskim utakmicama se prisjetio svojeg iskustva sa Španjolcima

Mateo Sučić

POGODAK I SLAVLJE – Zoran Kvržić postiže pogodak protiv Seville na Kantridi 2. listopada 2014./Foto D. ŠKOMRLJ

POGODAK I SLAVLJE – Zoran Kvržić postiže pogodak protiv Seville na Kantridi 2. listopada 2014./Foto D. ŠKOMRLJ

Svi su mi ti nastupi bili veliko iskustvo za sve dalje što se događalo u karijeri, utakmice koje sam smatrao velikima, nakon sudara sa Stuttgartom, Lyonom, Sevillom ili Feyenoordom postale su malo manje velike, dobio sam puno na samopouzdanju i odmah je bilo lakše igrati jer sam postao bolji igrač – kaže Kvržić



RIJEKA Rijeka zna kako sa Španjolcima, kroz povijest su pobijeđeni Real Valladolid i Real Madrid, u 90 minuta se remiziralo sa Celtom Vigo, a nije pretjerano reći da su se Betis i Sevilla provukli.


Utakmice protiv Andalužana igrao je Zoran Kvržić, danas desni branič turskog prvoligaša Kayserispora, tada krilo Rijeke, kojeg su protiv Seville sekunde dijelile od toga da njegov pogodak presudi budućem pobjedniku Europske lige. Kvržić je pogotkom za 2:1 okončao preokret koji je petnaestak minuta ranije započeo Andrej Kramarić, ali Mbia je duboko u sudačkoj nadoknadi pogodio za 2:2 i ostavio tu sjajnu riječku generaciju bez još jednog velikog europskog skalpa.


– Prošlo je šest godina, ali takve utakmice uvijek ostanu urezane u sjećanje. Sekunde su nas dijelile od toga da pobijedimo branitelja naslova, a pokazalo se i budućeg pobjednika, sjećam se da je Sevilla tu Europsku ligu osvojila bez poraza, a mi smo bili tako blizu da ih pobijedimo, čak smo imali i dosta prilika za još neki pogodak – kaže Zoran Kvržić, koji je s 38 europskih utakmica za Rijeku i danas klupski rekorder.




– Lijepa je to brojka, puno lijepih sjećanja i velikih utakmica. Svi su mi ti nastupi bili veliko iskustvo za sve što se dalje događalo u karijeri, utakmice koje sam smatrao velikima, poput domaćih derbija, nakon sudara sa Stuttgartom, Lyonom, Sevillom ili Feyenoordom postale su malo manje velike, dobio sam puno na samopouzdanju i odmah je bilo lakše igrati jer sam postao bolji igrač. Nadam se da će i mladim igračima iz sadašnje momčadi Rijeke ovo što slijedi pomoći u tom smjeru.


Putokaz


I ta Sevilla prije šest godina na Kantridu je došla s momčadi u kojoj su bili Bacca, Reyes, Krychowiak, Aleix Vidal ili Iago Aspas, svoju su kvalitetu pokazali i u Europi i u La Ligi, ali Rijeka je vidjela da može igrati s njima, a Kvržić smatra da ta utakmica može biti putokaz i ovoj generaciji.


– Ovaj spoj iskustva i mladosti koji Rijeka sada ima ne treba imati straha ni pred kim. Ja se nadam samo da će četiri, pet igrača biti dobro raspoloženo jer kada je tako, onda se Rijeka može nadati da će im moći adekvatno parirati. Rijeka je napravila velik posao samim plasmanom u grupnu fazu Europske lige, pogotovo u vrijeme kada s financijskog aspekta nije na razini na kojoj je bila prije.


Ta je grupna faza velika stvar, ovakve su utakmice veliko iskustvo za svakog igrača i sigurno će svima pomoći da poslije ovih šest ogleda s Real Sociedadom, Napolijem i AZ Alkmaarom budu još bolji.


Vjetar u leđa


Upravo je to skupljanje europskog iskustva na početku jednog novog ciklusa, u prvom planu, baš kao što je to bilo Kvržićevoj generaciji protiv Betisa, Lyona i Vitorije Guimaraes.


– Većini igrača iz tadašnje momčadi to su bile prve europske utakmice, praktički nismo ni znali što to znači izboriti grupnu fazu jednog takvog natjecanja. Nitko nije bio svjestan što taj uspjeh donosi, a iako smo s druge strane imali ugledne suparnike, osim Vitorije Guimaraes u onoj prvoj utakmici nitko nas u dvije europske sezone nije razbio.


Znali smo da su drugi favoriti, ali i našli način kako im se suprotstaviti. Iako na papiru izgleda da Rijeka nema velike izglede za osvajanje bodova, mislim da igranje protiv takvih suparnika dugoročno može samo pomoći. To je velika reklama za hrvatski nogomet i za Rijeku, koja je promijenila način funkcioniranja. S mladim igračima idu dobrim putom, ova im je Europska liga dala sigurno jak vjetar u leđa za sve ovo što rade i ta priča dugoročno može dobro završiti – zaključio je Zoran Kvržić.


U Kayseriju sam zadovoljan

Zoran Kvržić počeo je svoju drugu sezonu u Kayserisporu. Stigao je u siječnju ove godine na poziv Roberta Prosinečkog, a ostao i nakon njegova odlaska.
– Zadovoljan sam, osjećam da me trener Bayram Bektas cijeni, uz smo to i rezultatski solidno krenuli. Jedini problem predstavlja ova situacija s koronavirusom, testiramo se dva dana prije svake utakmice i već postaje pomalo naporno svaki put iščekivati rezultate – rekao je Kvržić, kojem je suigrač u Turskoj postao nekadašnja zvijezda Tottenhama i engleski reprezentativac Aaron Lennon.