Traži se savršenstvo

Igor Bišćan protiv Genta nema pravo na pogrešku, treba mu mudrosti i hrabrosti!

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

 Bišćan je sjajno pripremljenom taktikom uzeo Dinamu Rabuzinovo sunce »ispred nosa« i to je njegova zasad najveća pobjeda s Rijekom. Sutra je pred daleko većim izazovom, utakmicom dosadašnje karijere u kojoj mora praktički bez greške rasporediti figure u partiji s višestruko vrednijim protivnikom.



RIJEKA Tako blizu, a tako daleko. Tom, u nekim slučajevima već izlizanom poštapalicom mogla bi se najbolje dočarati Rijekina pozicija uoči sutrašnje utakmice godine. Rijeka je potezima iskusnika eliminirala Aberdeen i pokazala da mu je mjesto u nižoj jakosnoj skupini Europske lige, a zatim utakmicom u kojoj se branila u play-offu u Gentu došla do aktivnog rezultata pred riječki uzvrat. »Bijeli« su korak do snova, skupina Europske lige bila bi čudestan rezultat ove generacije na čelu s Igorom Bišćanom koji je uspješno naslijedio Matjaža Keka. U puno težim okolnostima i s puno skromnijim kadrom. Ne dođe li do velikog preokreta, Bišćan i igrači sutra neće imati toliko potreban, onaj najjači navijački podržaj sa sjevera koji je nosio »bijele« u velikim i pamtljivim eurookršajima. Ali imat će veliku i bezrezervnu podršku ostatka načičkanih tribina u toliko željenom proboju ka skupini Europske lige.


Rijeka je dosad triput u tome uspjevala, u sezoni 2013./14. u nikad zaboravljenim dvobojim eliminirala je Stuttgart (2:1, 2:2) i izborila skupinu s Olimpiquom, Real Betisom i Vitorijom završivši na četvrtom mjestu. Potom je godinu dana kasnije u play-offu na noge bacila Sheriff (1:0, 3:0) i izborila atraktivne dvoboje s Feynoordom, Sevillom i Standardom te zauzela treće mjesto, da bi u sezoni 2017/18. nakon poraza od Olympiakosa (1:2, 0:1) ostala bez skupina Lige prvaka i došla do ništa manje atraktivnih sudara s Milanom, AEK-om i Austrijom Beč u kojima je završila na trećem mjestu.


Surova realnost


U klubu vjeruju kako tribine i igrači sutra neće zakazati, bez obzira na konačni ishod. A svi dodatno u Igoru Bišćanu vide velikog aduta, mladog stručnjaka koji zna »pročitati« protivnika i njegovu igru, posebice u ogledima s posebnom težinom. Bišćan je sjajno pripremljenom taktikom uzeo Dinamu Rabuzinovo sunce »ispred nosa« i to je njegova zasad najveća pobjeda s Rijekom. Sutra je pred daleko većim izazovom, utakmicom dosadašnje karijere u kojoj mora praktički bez greške rasporediti figure u partiji s višestruko vrednijim protivnikom. I to bez dva bitna motora momčadi, ozlijeđenih Pavičića i Kvržića koji su dio najbolje Rijeke. Rijeka se iz Genta vratila s golom velike nade iz jedine prave šanse, u prvom poluvremenu je izgledala kompaktno, usklađenih linija i dobre organizacije igre, u nastavku je momčad upala u Prskalov »zagrljaj«, tehnički dotjerana igra Genta s puno automatizma i pritiska slomila je Bišćanov sastav. Ali ne toliko da mu ugasi nade u prolaz. Naprotiv, Rijeka se ima čemu nadati i kad je najbolja, može slomiti i jače sastave od Genta. No, reći će objektivni analitičari, trebat će odigrati savršenu utakmicu, biti na najvišoj razini, imati sreće, hrabrosti… Dojam je da će se sutra »bijelima« morati poklopiti dosta toga, no to su i znali da ih čeka. Bez eliminacije jednog velikog protivnika nema niti Europske lige. I to je surova realnost ovog loptačkog natjecanja koji opet odiše šarmom nekadašnjeg Kupa UEFA.


Mudrost i hrabrost




Rijeka će na putu velikog podviga morati odigrati sasvim drugačiju utakmicu nego u Gentu. U poziciji je da mora napasti, ali i jako dobro se braniti s obzirom na kvalitetu protivnika. Bišćan je od početka dolaska na Rujevicu prisiljen na preslagivanje momčadi, što zbog ozljeda, što zbog prilagođavanja protivniku. U fokusu sutrašnjeg okršaja su bokovi i veza. Bude li sve išlo željenim tijekom, Tomečak će se vratiti u udarnu momčad nakon ozljede i to po svemu sudeći na svoju prirodnu poziciju desnog beka, za koju je i Capan u kombinacijama.


Ona lijevog beka bit će po svemu sudeći rezervirana za Raspopovića. Puno toga ovisi o stanju kapetana Gorgona koji zbog ozljede koljena ove sezone nije igrao, našao se tek među pričuvama protiv Genta i već je skoro 50 dana bez prave natjecateljske utakmice. Gorgon je jedna od ključnih figura najjače složene Rijeke, no upitno je može li nakon tolike stanke odmah u »mlin« utakmice visokog natjecateljskog naboja ili je još uvijek spreman samo za nekoliko desetaka minuta.


Eventualni nastup Gorgona puno toga mijenja u organizaciji vezne linije čije bi slaganje moglo biti ključno za utakmicu u kojoj se pogreške moraju svesti na minimum. Iz drugog plana vrebaju još dvojica igrača koji mogu biti aduti u ovakvoj utakmici. Prvi je svakako Murić, igrač poteza, driblinga i odličnog ubačaja iz kornera i slobodnog udarca. Drugi je Puljić, koji tek hvata pravu formu nakon dugotrajne ozljede trubušnog zida.


Bišćanu za četvrtak treba mudrosti i hrabrosti, ali i dobre psihološke pripreme igrača. Neki od njih će prvi put igrati ovako zahtjevnu utakmicu.