Čuju se svakodnevno

Hrvoje Štrok jednostavno objašnjava preporod na Rujevici: “Kad je Profa doveo Dilavera u Rijeku, sve mi je bilo jasno”

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Matjaž Kek je postao trener Rijeke, a netko je napisao da je profesor. A onda sam ja rekao: Pa zašto i mi ne bismo imali svog Profu Jakira. I tako je to ostalo - kaže Hrvoje Štrok



RIJEKA  »Ne gledaj kako igraju drugi, stalno misli da se od tebe najviše očekuje«, znakovita je uvodna poruka na Instragam profilu Profe Jakira, preciznije Rijekinog trenera Sergeja Jakirovića. Mostarski stručnjak najzaslužniji je za proljetnu renesansu Bijelih, nakon brojnih rekorda koje je srušio sa Zrinjskim u bosanskohercegovačkoj ligi po broju osvojenih bodova i broju utakmica bez poraza, riječki Profa, koji nadimak vuče od nikog drugog do Hrvoja Štroka, blizu rušenja i nekih pamtljivijih dosega riječkog nogometnog prvoligaša.


Nakon osam kola Jakirović nije srušio rekord Matjaža Keka iz slavljeničke 2017. kad je osvojeno 20 bodova (šest pobjeda, dva remija), no zasad je izjednačio njegov doseg iz 2018., kad je također osvojeno 19 bodova nakon osam kola. Rijeka je tada jedino izgubila u Osijeku (2:1), a remizirala na Poljudu s Hajdukom (1:1) te pobjeđivala Istru 1961 (3:0), Dinamo (4:1), Lokomotivu (3:1), Inter (0:3), Cibaliju (5:1) i Slaven Belupo (1:3), da bi serija završila gostujućim porazom od Rudeša (4:2). No, u svakom slučaju bit će i dalje zanimljivo pratiti tu seriju, budući da Rijeka u nedjelju gostuje u Maksimiru, a potom igra tri domaće utakmice (Osijek, Šibenik, Hajduk).


U svakom slučaju, Rijeka i Jakirović su hit nastavka HNL-a. Nakon što je otpisano 16 igrača, Jakir je nedavno ustvrdio kako nikad nije »rezao na prvu«, kako su svi igrači dobili šansu za dokazivanjem i kako su neke mjere bile nužne u procesu stvaranja nove Rijeke. Doveo je potom Dilavera odmah po raskidu ugovora s Dinamom te još trio Modrih na posudbu (Janković, Marin, Jurić), što je uz Bandu i Veigu, koji se pokazuju otkrićima, bio put u standardizaciju momčadi. Rijekina igra od početka godine ne obara s nogu, no izuzetno je pragmatična i teži prije svega stabilnosti i rezultatu. A to je i ono što je postavljeno pred Jakirovića. Za sve drugo bit će vremena u sljedećem prvenstvu.


Štrokov instinkt




Rijeka je pobjedom nad Varaždinom (3:1) napravila skok od četiri mjesta i opasno zaprijetila trećeplasiranom Osijeku s dva boda više. Uz dosta sreće, sve kockice dobro su se posložile, publika se vratila na Rujevicu i Rijeka u nedjelju nakon dugo vremena u Maksimiru opet igra ligaški derbi s Dinamom. Nema što izgubiti, a jako puno može dobiti.


Matjaž Kek je postao trener Rijeke, a netko je napisao da je on profesor. A onda sam ja rekao: Pa zašto i mi ne bismo imali svog Profu Jakira. I tako je to ostalo – kaže Hrvoje Štrok, bivši igrač Dinama, Zagreba i Rijeke, prisjećajući se vremena iz zajedničkog igranja sa Sergejom za Sesvete 2013. godine, nakon što 2007-08. zajedno branili boje Bijelih i pod stijenama Kantride pod vodstvom Zlatka Dalića.


Hrvoje Štrok/Foto PIXSELL


No, Štrok je tu ostavio daleko dublji trag, odigrao je 128 utakmica i zabio 16 golova, dok je Jakirović 21 susret branio boje Rijeke na travnjaku.


– Sa Sergejom se družim jako puno, čujemo se gotovo svaki dan i za sve nas ostao je Profa. Takav je bio na terenu, ali i već kad je kretao u trenerske vode. Nisam pogriješio, ha, ha… Doveo sam ga i u malonogometnu momčad Promotion Play, osvojili smo šest Kutija šibica, a on je bio taj okidač. Moj prvi »pick«, ha, ha… Igrao je za jednu drugu momčad, ali nagovorio sam ga. Drugo je sve povijest.


Dilaver i bonus


Štroka ne čude zapaženi rezultati i povratak Rijeke u društvo najboljih dolaskom mostarskog stručnjaka.


– Meni osobno nije previše čudno što je preporodio Rijeku. Gdje god je bio, ostavio je trag, od Gorice koju je digao do Zrinjskog s kojim je bio prvak. Sad je složio momčad po svom guštu, promijenio roster i krvnu sliku. Ostalo se vidi na travnjaku. Rijeka je sad postala ozbiljna momčad. Kad je doveo Dilavera, sve mi je bilo jasno. Rijeci je trebao takav jedan igrač, vođa na travnjaku, sve drugo je nadogradnja. Dilaver je bio ključ slaganja momčadi, lider koji prepoznaje suigrače, mladost i želju. Momčad sad ima plan igre i zna se tko što radi u njoj. Sve to donosi bodove.


Borba za Europu izgleda kao da je tek počela.


– Rijeka je u uzlaznoj putanji, a Osijek i ostali igraju toplo-hladno. Vjerujem da će Rijeka izboriti Europu, što je izgledalo nemoguće. Sve je otvoreno, a momčad se sama dovela u situaciju da odlučuje o sebi. Svaka im čast.


Nedjelja donosi stari klasik u novom okruženju. Sudar Dinama i Rijeke u Maksimiru.


– Da, bit će to pravi derbi. Jakir je izjavio da je to bonus utakmica za Rijeku koja je mlada momčad. Dobro je da vide gdje su i što su, a sigurno imaju i svoje šanse. Naravno, puno se pita Dinamo, igra se u Maksimiru i Modri moraju respektirati novi gard Rijeke. Očekujem pravu, dobru utakmicu – zaključuje Štrok.


Nema sumnje, Jakirović nastoji preslikati pobjednički recept iz Mostara na Rijeku. I Bijelima ugraditi pobjednički mentalitet. Dinamo je novi i veliki izazov, a Jakirović u sedam ogleda nikad nije pobijedio Modre na klupi, naprotiv, izgubio je sve oglede. Rijeka je pak zaradila sedmicu na Rujevici (2:7) u zadnjoj utakmici. Motiva je pregršt za prekid te serije i nastavak pozitivne koja je zapljusnula riječku momčad.