Branič Rijeke

HRVOJE SMOLČIĆ: U ovom sustavu smo sigurniji, imam osjećaj da ne možemo dobiti gol

Denis Frančišković

Hrvoje Smolčić/Foto Arhiva NL

Hrvoje Smolčić/Foto Arhiva NL



RIJEKA Pred nešto manjim brojem gledatelja (3.500) nogometaši Rijeke u nedjelju su došli do minimalne, ali itekako vrijedne pobjede. Pobjede koja je oplemenila domaći trijumf nad Dinamom u Kupu i iznova vratila »bijele« na treće mjesto na ljestvici. Rijeka je do najnovijeg slavlja stigla s novom filozofijom igre. Recept iz izdanja s »modrima« gotovo je prekopiran i za Slaven Belupo, a sve je popratila i reprizna akcija Štefulj – Čolak koja je, pokazalo se, odlučila pobjednika.


Trener Simon Rožman, koji slovi prije svega kao strateg koji više pozornosti posvećuje napadačkoj igri, odjednom se više okrenuo obrani. Očito je procijenio da s ovim kadrom i većim brojem ozljeđenih ne može previše računati na igru s četvoricom u zadnjoj liniji i graditi je na nekad prepoznatljivom Rijekinom modelu igre po bokovima. Ili je poslušao možda savjet Aleša Kačičnika, svog prvog pomoćnika, zaduženog prije svega za igru u obrani, koji je jasno detektirao probleme kad zadnja linija ostane na širokom prostoru. Bilo kako bilo Rijeka je izbacila Dinamo, pobijedila Slaven i sada sve na Rujevici izgleda puno vedrije nego nakon skromnog izdanja u Kranjčevićevoj.


– Znali smo da će biti teško i da će se Slaven čvrsto postaviti. Iznenadli su nas s formacijom, ali srećom zabili smo gol u pravo vrijeme. I drugo poluvrijeme postavili smo se čvrsto jer nismo htjeli ništa riskirati. U igri s igračem više imali smo i dosta »zicera« koje nismo uspjeli zabiti i onda se naravno malo javi i nervoza – kaže Hrvoje Smolčić i nastavlja: – Bojali smo se da koja lopta slučajno ne završi u našoj mreži, ali dobro smo priveli utakmicu kraju. Nisu gosti imali neke velike šanse, ali iz prekida su dosta nezgodni. Imaju visinu i toga smo se malo pribojavali. Uspjeli smo sve što je mirisalo na opasnost »očistiti« i naša je pobjeda zaslužena.




Novi sistem igre zasad se pokazuje jako praktičan. Nije to neka ljepota u igri, ali što bi se reklo sve kreće od obrane.


– U novoj formaciji solidno izgledamo, nismo odigrali neku fenomenalnu utakmicu, ali tri boda su tu. Puno nam znači i to što drugu utakmicu zaredom nismo primili gol. Pogotovo kad znamo koliko smo golova primali na polusezoni. Sad smo više koncentrirani da zaštitimo kvalitetnije mrežu te smo malo i zbog toga mijenjali sustav. Još se u ovom sustavu nismo najbolje uigrali, odigrali smo samo dvije utakmice u pet dana, ali vjerujem da će to biti sve bolje i bolje. Ne znam kako ćemo igrati protiv Gorice, ali svakako raduje da imamo rješenja i za ovu formaciju s tri stopera – dodaje Smolčić koji se vratio na svoju prirodnu poziciju lijevog braniča nakon što je mjesecima »krpao« mjesto lijevog beka.


– Nisam na mjestu stopera igrao više od godinu dana tako da mi treba malo vremena da se naviknem na novo mjesto. Osjećam se dobro na ovoj poziciji i stvarno ne znam tko nam u ovom sustavu može zabiti gol. U dvije utakmice suparnici nas nisu uspjeli probijati, jedino su pokušavali nešto s dugim loptama, ali mi smo uvijek imali viška igrača u korekciji. Hvala Bogu zasad to sve dobro izgleda. Suradnja sa stoperima je jako dobra, uvijek je jedan igrač više tu da dodatno pomogne. U ovoj formaciji nekako se osjećamo sigurnije i vjerujem da ćemo tako nastaviti – prognozira Rijekin 19-godišnjak.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU