Susret u Šibeniku

HNS još nije odlučio o podjeli ulaznica za finale kupa: Kad će karte konačno na stol?!

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Minijaturni stadion s manje od 3,5 tisuća sjedala smanjen na svega trećinu zbog mjera u suzbijanju koronavirusa kaže da mjesta za navijače Rijeke ima svega oko 350



Na sastanku zatvorenom za javnost održanom u zagrebačkom sjedištu HNS-a odlučeno je da – ništa nije odlučeno! Kako su priopćenjem izvješćeni HNK Rijeka i KN Armada još uvijek nije definiran modalitet podjele karata za finalni susret hrvatskog nogometnog kupa koji će se, prema svim poznatim parametrima održati 1. kolovoza na šibenskom stadionu Šubićevac.


Najvažniji i najteži prijepor se događa po pitanju modaliteta raspodjele karata. Minijaturni stadion s manje od 3,5 tisuća sjedala smanjen na svega trećinu zbog mjera u suzbijanju koronavirusa kaže da mjesta za navijače Rijeke ima svega oko 350. Samoj bi Armadi pripalo još i manje.


Apsurdnost odluke


– Ne želim opet isticati apsurdnost odluke da se ovako značajna utakmica održi na tako malom stadionu, ali čak i kad se nalazimo u situaciji kakvoj se nalazimo, svako daljnje otezanje samo izaziva sve veće probleme.




Kako je poznato mi smo s Jadrolinijom postigli dogovor o najmu broda “Zadar”, a kako je odluka HNS-a prolongirana za tjedan dana, sve teže možemo odgovorno organizirati jedno tako kompleksno putovanja kao što je ovo na šibensko finale, istaknuo nam je Dejan Božić, čelni čovjek KN Armada.


Uistinu čudi takva odluka HNS-a. S obzirom da Lokomotiva nema svoje organizirane navijače od njih se mogao dobiti odgovor trebaju ili ne navijačke karte. Ne trebaju li ih, a ni na jednom gostovanju se navijači Lokomotive svih ovih godina nisu pojavili jer ih naprosto nema, taj se dio karata preusmjeri prema Rijeci i sve OK.


Kako bi se izbjeglo probleme u prijevozu navijača prema Šibeniku, organizira se brod i opet – sve u najboljem redu. U suprotnom, minimizira li se broj ulaznica, subota 1. kolovoza kad se u Šibeniku odigrava finale hrvatskog nogometnog kupa između Rijeke i Lokomotive je dan najveće smjene turista.


U “normalnim” sezonama to znači sa se ispred tunela Sv. Rok formiraju kolone duže i od 10 kilometara. Ove će godine to biti znatno manje, ali uistinu nije jasno kako će se u svemu tome uspjeti provoditi čuvanu kolonu Armade i navijača što traži i poseban režim prometa.


Dosta otezanja


Kao i zatvaranje benzinskih servisa na dionici do Šibenika. OK, za pretpostaviti je da će policija odrediti da kolona od primjerice dva autobusa, desetak kombija i tridesetak automobila ide – Jadranskom magistralom.


Što će pak s posebnim oduševljenjem prihvatiti gosti i turistički djelatnici Raba i Paga kojima će se taj gužvoviti dan još više – zagužvati. Da ne spominjemo dolazak u Zadar i put prema Šibeniku koji će utisak sveopćeg kaosa još i pojačati.


Pojavljuju se i sumnje da je otezanje HNS-a usmjereno na smanjenje zanimanja navijača za utakmicu kako bi ih na nju došlo što je manje moguće. Ni to nije isključeno, no ako je odgovor na ovakvo postavljeno razmišljanje uistinu pozitivan, čemu sve, čemu nogomet?!


Ne želimo dakako razmišljati u jednom tako katastrofičnom smjeru, ali da bi se izbjegle “teorije zavjere”, mora se što je prije moguće do odgovora kako bi se jadna tako značajna, tako velika utakmica u slavu hrvatskog nogometa mogla odigrati u dekoru kakav zaslužuje. HNS dosta otezanja: karte na stol!