Propusna Rijeka

HNL ne prašta. Tadićevi pioniri morat će brzo odrasti, a pojačanja pokazati zašto su dovedena

Zlatko Horvat

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Od plakanja nema ništa, treba gledati pozitivno - kaže Dragan Tadić, trener Bijelih



RIJEKA – Dva pogotka primljena gotovo na isti način, nakon brze kontre i asistencije Sandra Kulenovića u prvih 19 minuta igre, bili su prevelik uteg za nogometaše Rijeke na gostovanju kod Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici. Bijeli su dobro otvorili susret, prvi zaprijetili, Vučkić je pogodio i stativu, ali uzalud posjed kada su Lokosi zabijali. Bernard Karrica zabio je prekrasan pogodak iz slobodnog udarca, vratio nadu Bijelima, no jedna pogreška u 79. minuti otvorila je Vasilju prigodu za potvrdu pobjede. Učinak Bijelih sada su tri utakmice, tri postignuta pogotka i četiri boda.


– Razočaran sam. Nakon prvih 15 minuta trebali smo voditi 2:0, a mi smo gubili 0:2. Imali smo izrađene akcije, a dobili smo golove na ono što smo trenirali. Pripremili smo se za duge lopte na Kulenovića, koji ih spušta ili prebacuje suigračima. Ukazivali smo na to, pokazivali to, ali obrambeni igrači nisu znali to riješiti. Kulešević je sam dobio našu obranu. Golove smo dobili kao pioniri. Mi smo igrali, a oni su zabijali golove – kaže Dragan Tadić, trener Rijeke.


Mora


Nedjeljna večer pretvorila se u moru, iako je početak bio dobar. I kasnije je bilo solidnih dionica igre, Bijeli su imali posjed, ali kod golova su ispali naivni.




– Cijelu smo utakmicu bili dobri u ofenzivnom dijelu. Protok lopte je bio dobar, imali smo pet, šest šansi, plus dva opasna udarca izvan šesnaesterca. Zadovoljan sam ofenzivnim dijelom igre, ne i realizacijom. Previše smo promašili da bismo se nečemu mogli nadati. Imali smo prigodu i kod 2:1. Da smo zabili, vjerujem da bismo pobijedili. Na kraju smo jednom pogreškom primili pogodak…


Sve to Tadić mora raditi u hodu. Prvenstvo je počelo ranije zbog Svjetskog prvenstva, puno je promjena u momčadi, a vremena nema. Na sve to nadovezale su se ozljede i nespremni igrači. Stoga se Tadić okrenuo mlađim snagama. U Kranjčevićevoj je probao s Lepinjicom na mjestu zadnjeg veznog, koji je trebao paziti na Kulenovića, a Solano je kod prvog dvoboja izgubio dvoboj s 22-godišnjim Goričanom, lijevim krilom koji je još prije osam godina došao među Lokose.


– Solano dugo nije igrao i moramo ga vratiti. To možemo samo kroz utakmice. Znao sam da je to rizik… Imamo dosta igrača koji su nespremni. Halilović je odigrao 45 minuta i zadovoljan sam. Fizički ni on nije na sto posto. Ušli su Vrančić, Djouahra, koji je na 50-60 posto spreme. Solano je odigrao prvih 45 minuta. Sve su to igrači koji imaju kvalitetu, ali morat ćemo ih vraćati kroz utakmice.


Posjed nije i ne može biti utjeha Bijelima. Lokosi su pobjedom skočili na treće mjesto, dok su Bijeli trenutno na sedmom mjestu ljestvice, imaju šest bodova manje i utakmicu manje od lidera Dinama. Razmak je mogao biti i veći da su Modri prošli Varaždin. Priliku za dobru žetvu bodova Rijeka ima u preostalom dijelu kolovoza. Doček Slaven Belupa i Varaždina, dok ide u goste kod Istre 1961. Nakon toga je u Maksimiru čeka Dinamo. No, morat će pogreške smanjiti na minimum, pokazati više u svim segmentima nakon ispadanja iz Europe i prvog prvenstvenog poraza. Više ni HNL ne prašta.


Zahtjevna liga


– Moramo na terenu pokazati da smo favoriti, ne na papiru. Liga je zahtjevna. Nemam što zamjeriti igračima, oni daju sve od sebe, ali trebat će vremena i strpljenja da bi se pojačanja fizički spremila. Od plakanja nema ništa, treba gledati pozitivno.


Bijeli će treću nedjelju zaredom igrati u terminu od 21 sat. Dvoboj sa Slaven Belupom prigoda je za prvu domaću pobjedu u novoj sezoni. Tadić će, barem kada je obrana u pitanju, imati nešto komotniju situaciju.


– Morat ćemo pronaći najbolju kombinaciju za obranu, s tri ili četiri igrača. Vraća nam se Niko Galešić, počeo je trenirati prije tjedan dana nakon potresa mozga. Siguran sam da ćemo osvojiti tri boda, ofenzivna igra u Kranjčevićevoj daje mi za pravo da se tome nadam. Očekujem tešku utakmicu, Koprivničanci igraju čvrsto, ali moramo sve napraviti da bismo osvojili tri boda.


Tadićevi pioniri morat će brzo odrasti, a pojačanja pokazati zašto su dovedena. Nije lako nadoknaditi igrače kalibra Drmića ili Pavičića, no u sastavu Bijelih ima igrača s potencijalom. Treba vremena da bi se povećao kapacitet pluća i kilometraža u nogama, a vremena nema.