Sporna obljetnica

HNK Rijeka si čestitala 115. rođendan na dan kada je osnovana nogometna sekcija Cluba sportivo Olimpia

Portal Novi list

Kamp na Rujevici je kamen temeljac moderne Rijeke/Foto Arhiva NL

Kamp na Rujevici je kamen temeljac moderne Rijeke/Foto Arhiva NL

Iako godine polako prolaze, Rijeka ne staje. I dalje teče jednakom snagom, a uspjesi ostvareni kroz dugu povijest, posebnice proteklih nekoliko godina najbolji su dokaz da njezina snaga ne jenjava, stoji u klupskoj čestitkiRIJEKA Riječki nogometni prvoligaš na svojim službenim stranicama objavio je čestitku za 115. rođendan kluba. Preciznije na dan kada je prije 115 godina osnovana nogometna sekcija Cluba sportivo Olimpia što je  odnedavno vodstvo kluba, unatoč osporavanju dijela javnosti, odlučilo slaviti kao datum nastanka kluba. Inače, NK Rijeka je desetljećima svoj početak vezivala uz nastanak NK Kvarnera krajem srpnja 1946. godine. Tekst objavljen na stranicama HNK Rijeke prenosimo u cijelosti:


“Hrvatski nogometni klub Rijeka u četvrtak slavi 115. rođendan. Iako godine polako prolaze, Rijeka ne staje. I dalje teče jednakom snagom, a uspjesi ostvareni kroz dugu povijest, posebnice proteklih nekoliko godina najbolji su dokaz da njezina snaga ne jenjava.


A riječka nogometna povijest je bogata, prva utakmica odigrana je upravo u Rijeci 1873. godine povodom puštanja u promet dionice pruge Rijeka-Karlovac-Zagreb-Budimpešta. Ujedno je 1904. godine osnovan Club sportivo Olimpia sa sekcijama za plivanje, biciklizam, laku atletiku i boks, a nogometna sekcija dodana je 25. studenog 1906. godine. Ovaj datum smatra se začetkom riječkog nogometnog prvoligaša.
Olimpiji će se pridružiti još nekoliko riječkih nogometnih klubova među kojima i Gloria koja je osnovana 1918. Olimpia i Gloria bili su najveći gradski rivali sve dok se 2. rujna 1926. g. nisu spojili u nogometni klub Unione Sportiva Fiumana. Klub je to koji je dvije godine kasnije igrao u talijanskoj Serie A zahvaljujući čemu su na stadionu Kantrida gostovali najveći talijanski klubovi poput Intera (tada Ambrosiana), Juventusa i Napolija. Na otvaranju preuređene Kantride 1935. godine Fiumana je ugostila Romu, a u lipnju 1941. godine Fiumana je postala prvak talijanske Serie C.


Dekretom jugoslavenskih komunističkih vlasti Fiumana je ugašena u lipnju 1945. godine da bi odmah 1946. bio osnovan NK Kvarner kojem je pristupila većina igrača Fiumane i koji je, kao i Fiumana, igrao na stadionu Kantrida.


Rijeka baštini dugu i bogatu povijest, ali mnogi će kao najsvjetliji trenutak istaknuti 21. svibnja 2017. godine, dan kada je Rijeka postala prvak Hrvatske. Dan kojega su svi navijači Rijeke jedva dočekali, dan kada je na Rujevici plakalo i staro i mlado.


Važan datum u povijesti je i 29. srpnja 1946. godine. Na sastanku u Gradskom fiskulturnom savezu, na kojem su bili prisutni vodeći gradski sportski djelatnici kao Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi, raspravljalo se više od tri sata o budućnosti, ali i o novom imenu glavnog riječkog kluba. Tada je nogometni klub, odnosno sportsko društvo dobilo ime FD Kvarner – Quarnero. Novoosnovani klub je simbol ujedinjenja dvaju gradova na Rječini. Godine 1954. godine, u jeku međunarodnih tenzija nastale oko Tršćanske krize, sukladno želji da se stvori bolji gradski brend, vlasti opet mijenjaju ime kluba, u NK Rijeka.


NK Rijeka je ušla u Jugoslavensku Prvu ligu u sezoni 1957./58. gdje je ostao do sezone 1969./70. kada je ispao u Drugu ligu, a povratak u najviši rang osiguran je u sezoni 1973./1974.


Za detaljno dočarati uspješnu riječku povijest trebale bi stranice i stranice teksta, valja istaknuti velike uspjehe zlatne generacije koja je osvojila dva Kupa Jugoslavije (1978., 1979), te Balkanski kup 1978. Utakmica koja je zauvijek obilježila tu generaciju bila je legendarna pobjeda protiv Real Madrida na Kantridi (3:1) u Kupu UEFA.


Rijeka je svoju snagu prikazala i nastupima u samostalnoj Hrvatskoj. Bilo da se radi o nikad neprežaljenoj 1999. godini i toliko željenom naslovu prvaka ili sjajnim rezultatima i dvama Kupovima osvojenim u sezonama 2004./2005. i 2005./2006.


Uslijedile su nešto mršavije sezone, a onda je stigao preporod. Damir Mišković preuzeo je klub u ožujku 2012. godine. Proteklih devet godina najlakše je sažeti kroz rezultate – naslov prvaka (2016./2017.), Kup Hrvatske (2013./2014., 2016. /2017., 2018./2019., 2019./2020.) i Superkup (2014.).


Sve je to začinjeno četirima nastupima u skupinama Europske lige, play-offu Lige prvaka i velikom pobjedom protiv Milana (2:0)!


Uspjeh jednake važnosti jest i izgradnja modernog nogometnog zdanja na Rujevici, preduvjet za izgradnju jake i moderne Rijeke koja će još dugi niz godina snažno teći hrvatskim i europskim nogometom.


I zato, sretan rođendan voljena Rijeko!